Aan de slag bij XR

Leuk dat je bij Extinction Rebellion wilt helpen met organiseren! Deze pagina stoomt je klaar om aan de slag de gaan als effectief lid van onze organisatie: we leggen kort uit hoe een non-hierarchische organisatie te werk gaat, en presenteren de verschillende digitale middellen die we binnen onze organisatie gebruiken.

 

Achtergrond: hoe werkt Extinction Rebellion?

Extinction Rebellion is non-hierarchisch georganiseerd. Dat betekent dat er geen leiders zijn, maar een groep autonome `kringen’ die losjes met elkaar verbonden zijn. Niemand staat boven een ander, en iedereen kan zich bij iedere kring aansluiten. Deze video left in vijf minuten uit hoe dit in de praktijk werkt:

Voor een overzicht van de structuur van eXtinction Rebellion Nederland en de verschillende groepen binnen de beweging bekijk de structuur pagina.

Deze video van een kwartier left bovendien de achtergrond van onze beweging uit: waarom bestaan wij, hoe gaan wij te werk, en waarom is dat effectief?

Smaakt dat naar meer? Dan kun je hier een langere versie van dezelfde presentatie kijken!

 

Digitale tools binnen Extinction Rebellion

Algemeen

Hieronder staan instructies voor het gebruik van alle tools die we gebruiken. Kom je er alsnog niet uit? Geen probleem: op het Tech kanaal in Mattermost kun je al je vragen stellen. Lukt het niet om in Mattermost te komen? Dan kun je mailen naar welcome@extinctionrebellion.nl

 

Mattermost

Ons primaire communicatie platform is Mattermost. Alle verschillende groepen en kringen binnen Extinction Rebellion communiceren via dit platform. Via dit platform kun je dus ook met al deze mensen in contact komen! Je kunt  hier kun je een account aanmaken voor Mattermost. Omdat zoveel mensen communiceren via Mattermost, kan het platform al snel wat overweldigend voelen. Om je thuis te laten voelen, is hier een korte video met uitleg (let op: in het Engels).

 

Wiki

Extinction Rebellion heeft haar eigen wiki. Hier is een schat aan informatie te vinden over onze beweging.

De wiki is vooral erg handig om in contact te komen met een lokale groep. Op deze pagina staat bijvoorbeeld een overzicht zien van alle lokale XR afdelingen. Klik op een lokale afdeling, en je ziet een overzicht van relevante informatie voer deze groep, zoals: alle kringen, de Mattermost namen van relevante mensen in deze groep (zoals de afgevaardigde van de groep, of van een bepaalde kring), maar ook contact gegevens van de groep, of Telegram/WhatsApp groepen. Bijvoorbeeld voor de groep in Amersfoort. Als tip: als je klikt op de namen met een @ ervoor, kom je direct op Mattermost, en kun je via daar een bericht sturen naar deze persoon. Op deze manier kun je alle groepen binnen XR dus benaderen om betrokken te raken! Iedere is altijd blij je te verwelkomen, dus wees niet bang om iemand een berichtje te sturen!

Daarnaast vind je op deze pagina van de wiki een overzicht van al onze digitale tools, incl. hulp pagina’s om deze tools te gebruiken.

Signal & Telegram

Naast Mattermost maken veel personen en groepen binnen Extinction Rebellion gebruik van de apps Signal en Telegram om te communiceren.

Signal wordt gebruikt voor veilige communicatie, zoals actie plannen of andere informatie die je privé wilt houden. Hier kan je meer lezen over waarom Signal veiliger is dan Whatsapp of Telegram.

Telegram wordt gebruikt voor de broadcast functie. Er is een algemene Telegram broadcast in gebruik om alle Rebellen op de hoogte te houden van belangrijk, direct relevant nieuws. Deel de link met iedereen die mee wil doen! https://t.me/XRNLbroadcast

We gebruiken ook twee andere broadcasts:

NextCloud

Extinction Rebellion maakt gebruik van NextCloud: onze eigen cloud dienst. Je kunt met deze link naar de cloud toe. Je moet wel eerst een account hebben: deze kun je hier aanvragen. Met dit account heb je read-access tot een deel van onze bestanden: dit betekent dat deze bestanden kan inzien, maar nog niet kan bewerken. Als je ook bestanden wilt bewerken, of een afgezonderd deel van de bestanden wilt inzien, moet je de administrator van de relevante groep benaderen via Mattermost; een overzicht van administratoren vind je hier.

Een handige gids voor het gebruik van NextCloud (bijv. hoe vind je de bestanden van je lokale groep or kring?) vind je hier.

Kom je hier niet uit? Geen probleem: je kunt in dit Mattermost kanaal je vragen over NextCloud stellen.

 

Discourse

Discourse is ons discussie platform: als er een langere discussie over een onderwerp gevoerd moet worden buiten een vergadering om gaat dat via Discourse. Als je naar Discourse gaat kun je direct een account aanmaken.