Waarom wij adviseren om anoniem in de actie te gaan
Voor de actie tegen Schiphol op 5 november adviseert de organisatie om anoniem te gaan, wat betekent dat je je identiteit niet aan de politie geeft. Het doel is om zo massale anonimiteit op te bouwen: Als iedereen anoniem de actie in gaat, bescherm je elkaar. Anoniem gaan heeft voor- en nadelen, dus die leggen we hier voor je uit. De organisatie heeft die voor- en nadelen al afgewogen en vindt dat massale anonimiteit de beste optie is. Jij wordt dus uitgenodigd en aangemoedigd om daaraan mee te doen. Uiteindelijk mag jij voor jezelf kiezen of je dat doet.
Voordelen
- Hoe meer activisten anoniem gaan, hoe waarschijnlijker het is dat de politie iedereen laat gaan. Het kost namelijk moeite om de identiteit van een anonieme activist te achterhalen, en de politie heeft beperkte capaciteit. Daar zijn meerdere voorbeelden van, vooral bij massa-acties zoals Ende Gelaende, Code Rood en XR.
- Hoe meer activisten anoniem blijven, hoe beter de bescherming is voor activisten die niet het risico lopen hun identiteit bekend te maken wegens bv. asiel/zonder papieren/vorige aanklachten/visa/beurzen.
- Als de politie besluit om je langer vast te houden, blokkeer je de beperkte ruimte in het politiebureau, zodat er minder activisten kunnen worden vastgehouden.
- Als de politie je identiteit niet te weten komt, krijg je geen boetes en/of strafblad.
Nadelen
- Als de politie je identiteit ontdekt, kan je een extra boete van ongeveer 100 euro krijgen.
- De politie kan je langer vasthouden om je identiteit te achterhalen. Je vingerafdrukken en foto kunnen worden opgenomen, en je kan tot 12 uur lang worden vastgehouden.
- Als je weigert om je identiteit te geven kan dat leiden tot meer repressie, de politie kan fysiek en psychologisch geweld gebruiken om je te dwingen om bijvoorbeeld je vingerafdrukken te geven.
- Als je BIPOC (Zwart, Inheems, en mensen van Kleur) bent of niet goed Nederlands spreekt, word je misschien meer onderdrukt, omdat de politie kan denken dat je geen EU-burger bent.
- Weigeren om je identiteit op te geven is een wetsovertreding voor mensen die geen EU-staatsburger zijn. Dit kan bijvoorbeeld negatieve gevolgen hebben voor een visum.
Wat betekent het praktisch om anoniem te gaan?
- Neem niets mee naar de actie dat je identiteit zou kunnen onthullen, zoals een rijbewijs, naamplaatjes in kleding, treinkaartjes/OV-chipkaarten enz.
- Als je fysiek aanwezig bent bij de briefing kan je je ID/paspoort hier achterlaten in een envelop met daarop je naam en arrestantennummer.
- Je kunt er ook voor zorgen dat je ID/paspoort bij iemand ligt, die je kunt bereiken als je van gedachten verandert en je identiteit toch bekend wilt maken. Het is dan wel belangrijk dat die persoon bereikbaar en beschikbaar is op 5/6 november.
- Laat je telefoon thuis of geef hem aan iemand die niet anoniem is (hij kan tot 4 weken in beslag worden genomen)
- Gebruik een actienaam die anders is dan je ‘echte’ naam (de naam op je ID), zodat de politie geen aanwijzing heeft voor je identiteit.
- Iedereen moet een arrestanten-nummer hebben, en het telefoonnummer van de Arrestantengroep , zodat we kunnen volgen waar mensen zijn en of ze zijn vrijgelaten. Informatie hierover komt in de briefings en op de broadcast.
- Als je wilt, kan je je vingerafdrukken onzichtbaar maken: superlijm en glitter; houtlijm (duurt lang om te drogen maar moeilijk om van de vingers af te krijgen).