De Lenterebellie

26 - 27 februari- Kick-off acties
14 maart - Klimaatalarm
9 april - Centrale actie
9 t/m 16 april - Aardeparade
17-18 april - Aardeparade Digitaal

De tijd dringt. De wereld raakt steeds verder ontwricht door de klimaat- en ecologische crises, maar de politiek laat het afweten. Wij eisen dat de politiek de klimaatcrisis eindelijk serieus neemt en doet wat nodig is. Daarom komen wij in actie, uiteraard coronaproof. Details over het programma vind je onderaan deze pagina.

Wil je mee doen met de actie?

Blijf op de hoogte van de Lenterebellie door in dit kanaal te stappen.

TELEGRAM

Meld je aan

De acties worden bijgewoond door een breed publiek en zijn geschikt voor zowel nieuwe als ervaren actievoerders. Iedereen is welkom om mee te doen, voor een paar uur, één dag of alle dagen. Schrijf je hieronder in zodat we je op de hoogte kunnen houden van de acties en de voorbereidingen.

Heb je al een affiniteitsgroep voor de actie? Meld die dan aan met dit formulier!

WAAROM VOEREN WE ACTIE?

We zijn hard op weg naar onomkeerbare, catastrofale klimaatverandering en massale uitsterving van soorten. In plaats van 1,5 graad opwarming stevenen we volgens de klimaatexperts van de Verenigde Naties af op een stijging van meer dan 3 graden in deze eeuw. Dit heeft dramatische gevolgen voor al het leven op deze planeet. Radicale verandering is nodig, maar de politiek laat het afweten.

Wij eisen dat de overheid de klimaat- en biodiversiteitscrises serieus neemt en doet wat nodig is om een leefbare toekomst veilig te stellen.

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

WIE IS EXTINCTION REBELLION?

Extinction Rebellion (XR) is een internationale burgerbeweging van mensen zoals jij en ik die zich zorgen maken over de klimaat- en ecologische crises. Wij zijn sinds de oprichting eind 2018 in Engeland actief in 1050 plaatsen en 62 landen met honderdduizenden rebellen. We blijven groeien omdat steeds meer mensen inzien dat ingrijpende verandering nodig is. XR rebellen voeren vreedzame, geweldloze, disruptieve acties uit om druk te zetten op overheden om het leven op deze planeet te beschermen.

FAQ & PRAKTISCHE INFO

Als je mee wilt doen met de Lenterebellie, vind je alle praktische informatie hieronder. Voor meer informatie over onze beweging of voor andere vragen, neem contact met ons op.
Zet vrijdag 9 april in je agenda! Op deze dag zetten wij gezamenlijk, op een verantwoorde manier, druk op de kabinetsformatie in Den Haag door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid. We benadrukken dat de overheid de klimaat- en ecologische crises niet langer kan negeren en moet doen wat nodig is! Geen gelul, nu naar nul! Meer informatie? Ga in het Lenterebellie telegram kanaal voor updates! Meld je aan met je Affiniteitsgroep door een email te sturen naar action@extinctionrebellion.nl, vermeld het aantal rebellen dat je verwacht aan te sluiten en waar de meeste van jullie wonen. De actiebriefing om je volledig voor te bereiden vindt plaats op dinsdag 6 april van 19:00-21:00.
Met de Aardeparade gaan wij in de week van 9 tot 16 april langs Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Nijmegen. Deze vijf steden organiseren legale demonstraties waar rebellen en niet-rebellen elkaar ontmoeten, regenereren en op een veilige en verantwoorde manier deel kunnen nemen aan allerlei activiteiten. Binnen de coronamaatregelen bieden wij een geweldig programma aan met paneldiscussies, workshops, muzikale optredens, toespraken, en nog véél meer! De volledige programma's zijn te vinden op de Facebookpagina per stad: 10 april - Utrecht / 11 april - Amsterdam / 13 april - Rotterdam / 14 april - Nijmegen / 16 april - Den Haag
In verband met corona zijn aardeparade activiteiten die niet ‘live’ kunnen plaatsvinden online bij te wonen in de vorm van een Digitaal Festival op 17 en 18 april! Op een online platform is een grote verscheidenheid aan panels, kunst, muziek en workshops om te regenereren, te verbinden, te leren en te rebelleren. Er is een bioscoop, muziek lounge, 'safe space' en XRCafé om bij te praten met al je XR vrienden. Het is een geweldige plek om onze beweging (beter) te leren kennen, dus nodig iedereen die je kent uit voor onze collectieve afsluiting van de Lenterebellie! Zie het programma hier!
Absoluut, bij alle acties letten we erop dat iedereen 1,5 meter afstand houdt en ook mondkapjes draagt, zodat iedereen veilig en comfortabel mee kan doen.
Dat kan, maar we raden sterk aan om je in te schrijven. Op die manier kunnen we je belangrijke updates sturen over de acties en hebben we vanuit de organisatie een correct beeld van hoeveel mensen er komen, zodat we alles goed kunnen voorbereiden.
We hebben een aantal afspraken die iedereen volgt tijdens de acties, deze zijn als volgt: 1. We tonen respect voor iedereen – voor andere rebellen, het grote publiek, de overheid en de politie. 2. We handelen en uiten ons geweldloos en dragen geen wapens. 3. We nemen verantwoordelijkheid voor onszelf en de juridische gevolgen van onze aanwezigheid en handelen. 4. We gebruiken geen alcohol of illegale drugs en roken sigaretten alleen op plekken waar anderen er geen last van hebben. 5. We zijn hier niet aanwezig om politieke partijen te promoten. 6. We maken geen open vuur. 7. Wij houden ons aan de coronamaatregelen, we dragen een mondkapje en houden 1,5 meter afstand. 8. We zijn allemaal een gelijkwaardig onderdeel van het geheel en nemen onze eigen beslissingen.
Geen probleem! Actievoeren mag dan onze focus zijn, maar achter de schermen komt daar héél veel bij kijken. Financieel, zeker, maar er zitten ook duizenden uren van onze vrijwilligers in. Dus sluit je aan bij je lokale groep of mail naar integration@extinctionrebellion.nl, en we helpen je op weg!

WIL JE MEER DOEN?

We kunnen alle hulp gebruiken om de Lenterebellie zo groot en succesvol mogelijk te maken. Je kan op de volgende manieren helpen:

Nodig je vrienden uit

Actievoeren is leuker en effectiever wanneer je het samen doet. Deel deze actie op social media en whatsapp, of kopieer de link en stuur die naar je familie, vrienden, collega’s en buren.

Deel op WhatsappDeel op FacebookDeel op Telegram

Sluit je aan

Vind je deze actie interessant? Word dan ook onderdeel van Extinction Rebellion. Zoek ons op één van onze vele evenementen of doe mee aan toekomstige acties.

Sluit je aan

Doneer

Bij het organiseren van een actie op deze schaal komt veel logistiek kijken. Zo moeten we bijvoorbeeld toiletten huren, voedsel inslaan, banners produceren en veel andere zaken regelen. Financiële steun wordt erg gewaardeerd.

Doneer