13 mei: STOP HET UITMELKEN VAN BOEREN, KOEIEN EN KLIMAAT!

Action

13 May 2023

12:30 to 16:00

volgt nog, Leeuwarden

Price: Free

Less suitable for new rebels. View all events for new rebels
In een notendop:

  • 12:30 verzamelen

  • 13:00 podiumprogramma

  • 14:00 start mars

  • ca 16:00 eind-performance


Protestmanifestatie tegen de agrarische industrie in Leeuwarden

STOP HET UITMELKEN VAN BOEREN, KOEIEN EN KLIMAAT!


Op zaterdag 13 mei (over 1 week al!), organiseren XR Fryslân en Anarchisten Leeuwarden een grote protestmanifestatie tegen de agrarische industrie. Je hoeft nu eens niet naar Amsterdam of Den Haag om je stem te laten horen.
Het Zaailand in Leeuwarden is 13 mei the place to be!

De agro-industrie houdt een klimaatontwrichtend systeem in stand en is niet van plan dat te veranderen. FrieslandCampina is bijvoorbeeld veruit de grootste vervuiler van Friesland, maar wil net als andere agrarische multinationals blijven groeien om ‘de wereld te voeden’. Dat lijkt een nobel doel, maar de realiteit is dat daardoor onze natuur eraan gaat en dat elders in de wereld regenwoud verdwijnt omdat onze koeien voer nodig hebben. Door de expansiedrift van de zuivelindustrie worden bovendien lokale boeren in West-Afrika en Azië kapot geconcurreerd. De Nederlandse zuivelindustrie melkt niet alleen Nederlandse boeren uit maar ook boeren in armere delen van de wereld

Dit moet stoppen!
Kom daarom op 13 mei naar Leeuwarden en luister naar het verhaal van de Pakistaanse boerin Azra. Zij komt in opstand omdat goedkoop melkpoeder uit Nederland haar inkomen en dat van vele andere lokale boeren bedreigt. Luister ook naar een Nederlandse boer die vertelt hoe het wel degelijk anders kan. Laat je bovendien opzwepen door de trommelaars  van Rythms of Resistance, die de demonstratie begeleiden.
Samen eisen we de overgang naar een duurzaam, eerlijk en mens- en dierwaardig landbouwsysteem:

STOP HET UITMELKEN VAN BOEREN, KOEIEN EN KLIMAAT!  • Start 13.00 uur: manifestatie met sprekers en muziek op het Zaailand (Wilhelminaplein) in Leeuwarden

  • Aansluitend: protestmars met rebelse acties langs de Rabobank (grootste financier van de agro-industrie), het Provinciehuis van Friesland en zuivelconcern FrieslandCampina (mega-vervuiler).


Dresscode: koeienpak! (suggestie: zwart/witte kleding of witte overall met zwarte vlekken)

> Meld je hier aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws: https://t.me/stop_het_uitmelken

Voor wie van buiten Leeuwarden komt ...... https://goo.gl/maps/nZMKNPrq1W2mWE2m9

🚂 We starten op het Wilhelminaplein (Hier ook bekend als 'het Zaailand') vlakbij  Station Leeuwarden.

🚘Voor wie per auto komt die kun je kwijt in de parkeergarage Zaailand of goedkopen op de parkeerplaats achter het station.

Dinsdag meer nieuws  — Dinsdagavond briefing helpers — Zaterdag livestream

Het waarom

Ruim 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Friesland komt van de agrarische industrie. Zuivelconcern FrieslandCampina is daarbij veruit de grootste vervuiler van Friesland en één van de 29 grote vervuilende bedrijven in Nederland.  Ook grote vervuilende multinationals zoals A-ware (kaas), Fonterra (wei en lactose producten), Agrifirm en De Heus (veevoer) hebben fabrieken in Friesland.

Ondanks mooie groene praatjes, ronkende reclames en prachtig geformuleerde duurzame ambities staan de klimaatplannen van de agro-industrie mijlenver af van wat nodig is om de Klimaatdoelen van Parijs te halen: het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graad.

De uitstoot van broeikasgassen moet zo snel mogelijk naar nul. Ook in de agro-industrie! Daarom eisen wij:

STOP HET UITMELKEN VAN BOEREN, KOEIEN EN HET KLIMAAT!


Sluit je aan bij de grote protestmanifestatie tegen de uitstoot van de agrarische industrie op zaterdag 13 mei in Leeuwarden.

Extinction Rebellion Fryslân & Anarchisten Leeuwarden

Location

Leeuwarden, volgt nog, Leeuwarden


Organizer

Extinction Rebellion Fryslân

extinctionrebfryslan@protonmail.com