Rouwtocht voor de Drentse natuur

Vrijdag 22 april organiseert XR Drenthe een rouwtocht voor de Drentse natuur. De tocht start om 14.00 uur in de Gouverneurstuin in Assen en leidt via het Asser centrum naar het Provinciehuis aan de Westerbrink. Symbolisch brengen we de “Drentse Natuur” ten grave, enerzijds om zichtbaar te maken wat veelal onzichtbaar blijft, anderzijds om met elkaar stil te staan bij het verlies van zoveel soorten planten en dieren in onze eigen provincie.

Van de oorspronkelijke soortenrijkdom in ons land is reeds 85% verdwenen, en de druk op de natuur is nog steeds ongekend hoog: stikstof, klimaatverandering, en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw zijn drie grote oorzaken voor deze druk. Woordvoerder Leo van Kampenhout: “De aanleiding voor deze rouwmanifestatie zijn de bestrijdingsmiddelen, een thema dat al jaren speelt in Drenthe. Bestrijdingsmiddelen richten een grote ravage aan onder de insectenpopulatie. Veel pesticiden blijven namelijk niet op de akker waar ze gespoten worden, maar verwaaien of verdampen en worden zelfs kilometers verder teruggevonden, in babyluiers maar ook in kwetsbare Natura-2000 gebieden. Recente metingen in Drentse Natura-2000 gebieden laten zien dat op iedere locatie meerdere pesticiden liggen, tot wel 15. Eén middel kan al dodelijk zijn voor een insect, laat staan wat deze middelen tezamen, als cocktail, teweegbrengen.”

Ben jij ook verdrietig over de teloorgang van de natuur in Drenthe en geef je graag uitdrukking aan dit gevoel van verlies? Of wil je gelijkgestemden ontmoeten? Wees welkom om deel te nemen aan onze rouwstoet op 22 april.

We vragen alle deelnemers in het zwart gekleed te komen. Bij regen zwarte paraplu. Geen protestborden.


Voorlopig programma

14:00 verzamelen bij muziekkoepel in de Gouverneurstuin
14:05 welkomstwoord en muziek
14:15 vertrek rouwtocht (ca. 1 uur)
15:15 speeches en muziek bij provinciehuis
ca. 16:00 einde

Aanmelden per email gewenst, dan weten we ongeveer hoeveel mensen er komen.

Details
Date:

april 22

Time:

14:00 - 16:00

Evenement Categorie:

Actie

Organisator

XR Drenthe

Email: xrdrenthe@protonmail.com
Locatie

Gouverneurstuin

Zuidersingel

Assen, Nederland

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR