XR Arnhem naar Toekomstdenkers: Raki Ap

Sociale bijeenkomst Training of lezing

11 juni 2023

20:00 tot 22:00

Mariënburg 38 - 39, Nijmegen

Prijs: Gratis

Nieuwe rebellen zijn welkom
XR Arnhem naar Toekomstdenkers: Raki Ap over het belang van inheemse perspectieven voor klimaat en biodiversiteit. Voor meer informatie en kaartjes kun je hier kijken.In een wervelende talkshow gaan we op zondag 11 juni aan de hand van de kennis en het activisme van Raki Ap in gesprek over het belang van het inheemse perspectief en de noodzaak om in actie te komen. Waarom is het inheemse perspectief zo belangrijk voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis? En hoe is de klimaat- en biodiversiteitscrisis nog steeds sterk verwoven met neokoloniaal gedachtengoed?  

STERKSTE SCHOUDERS, MINSTE LASTEN

De lasten van de klimaat- en biodiversiteitscrisis zijn niet eerlijk verdeeld. Sterker nog: de sterkste schouders dragen vaak de minste lasten. Het is dan ook niet gek dat de term ‘klimaatrechtvaardigheid’ steeds vaker wordt genoemd als het over klimaat en biodiversiteit gaat. Want zou het niet zo moeten zijn dat juist de sterkste schouders (ook nog eens vaak de grootste vervuilers!) juist de zwaarste lasten dragen? 

HET INHEEMSE PERSPECTIEF

Inheemse volkeren worden wereldwijd steeds verder weggedrukt. Hun leefgebied verdwijnt en veel van deze mensen worden verdreven of het leven wordt hun onmogelijk gemaakt of zelfs ontnomen. Raki Ap kan daarover meepraten. Hij werd geboren in een vluchtelingenkamp in Papoea-Nieuw-Guinea. Zijn vader, antropoloog en muzikant Arnold Ap, was vier maanden eerder vermoord vanwege zijn protestliederen die veel Papoea’s inspireerden in hun strijd voor een onafhankelijk West-Papoea. Inmiddels zet Raki Ap zich in voor een onafhankelijk West-Papua en maakt hij zich hard voor het belang van het inheemse perspectief voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis.  

PRAAT MEE, WORD ACTIVIST!

Ga mee in gesprek en ontdek wat het inheemse perspectief kan betekenen voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Help met het behouden van deze waardevolle stemmen en verbeeld een heden en toekomst waarin deze worden gered van extinctie. Ontdek hoe we met de aanpak van racisme en discriminatie ook de klimaat- en biodiversiteitscrisis helpen verminderen. Leer van en praat mee over het activisme en het perspectief van Raki Ap! 

Het gesprek wordt geleid door Jelko Arts en junior moderator Wissal El hajji en er zijn afwisselend spoken word, (film)fragmenten en theatrale interventies. 

OVER DE SPREKERS

Raki Ap (1984) is inheems activist voor mensenrechten en klimaat en woordvoerder van de Free West Papua Campaign. Ook is hij de oprichter van de stichting Indigenous Perspectives. Als éénjarige kwam Raki met zijn moeder aan in Nederland, hij groeide hier op, werd beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht en werkt nu als rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast is hij een bekend gezicht in de klimaat- en antiracismebeweging. Net als zijn vader weet hij mensen te inspireren: in gastcolleges, op congressen en tijdens demonstraties laat hij mensen kennis maken met het Inheemse perspectief. Zo maakt hij invoelbaar hoe klimaatverandering, racisme en ongelijkheid samenhangen én hoe die problemen opgelost kunnen worden. 

OVER NIMMA AAN ZEE

Kom met het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee op 9, 10 en 11 juni in LUX Nijmegen los van de grenzen van je belevingswereld. Verplaats je in inheemse culturen, natuur, organismen en andere en nieuwe realiteiten. Loop met ons door het Nijmegen van de toekomst, wandel door het pop-up bos in de versteende stad, onderzoek mogelijke toekomstscenario’s, kom luisteren naar spoken-word artiesten, spraakmakende en activistische sprekers en nog veel meer.   

Locatie

Luxor Nijmegen, Mariënburg 38 - 39, Nijmegen