Internationale Rebellie vanaf 15 april

Wat is de Internationale Rebellie?

Om het systeem te veranderen en daarmee de schade van de klimaatcrisis te beperken moeten we in actie komen tegen het huidige systeem. Op 15 april is het zo ver en beginnen acties in de meer dan honderd landen waar Extinction Rebellion inmiddels actief is. Ook in Nederland doen we twee weken lang acties verspreid over het hele land waarin wij het openbare leven ontregelen om van de Nederlandse overheid te eisen om de waarheid over de klimaatcrisis te vertellen en échte maatregelen te ondernemen. Hieronder vind je een overzicht van alle acties, met de informatie die tot nu toe bekend is.

Over burgerlijke ongehoorzaamheid

In veel van onze acties gebruiken we burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit is een krachtig middel van verzet, waarin iemand op geweldloze wijze de wet breekt om een argument kracht bij te zetten. Wij faciliteren burgerlijke ongehoorzaamheid, maar er komen ook risico’s bij kijken die niet iedereen wil nemen. Daarom is er bij elke actie (hoe spannend deze ook klinken) de mogelijkheid om mee te doen zonder wetten te breken. We roepen eenieder op om op een manier die voor hen prettig is mee te doen!

Neem voordat je mee doet aan een actie onze actieconsensus en juridische informatie door.

Wat staat er te gebeuren? – Acties per dag


Maandag 22 april – Straatfeestje in Den Haag

Wat?
Het idee is simpel: een feestje hebben we wel verdiend. Een straat lijkt ons uitermate geschikt voor zo’n feestje! Daarmee maken we de Grote Marktstraat een fijne plek voor iedereen.

Waar en wanneer?
Vanaf 13:00 uur, Het Plein. Om 17:00 is er voor nieuwkomers kans om Extinction Rebellion beter te leren kennen!

Facebook Event

Vrijdag 26 april – Swarming in Amsterdam

Wat?
‘Swarming’ is een tactiek om met relatief weinig mensen het dagelijks leven te ontregelen. Verschillende groepen, verspreid door Amsterdam, blokkeren telkens zeven minuten lang een weg, met ontregeling van het verkeer tot gevolg. Zo dwingen we mensen stil te staan bij de verwoesting die we aanrichten. Hoewel voor elk individu de impact klein zal zijn (iets later op het werk), raken we de economie en dwingen we politici te reageren.

Ontmoetingspunt: 7:30 (’s ochtends!!), Nieuwe Looiersstraat 31 1017 VA, Amsterdam

Facebook Event

Zaterdag 27 april – Koningsdag in Amersfoort (aan Zee)

Wat?
Dit jaar bezoekt de Koninklijke familie Amersfoort, maar zolang de ecologische crisis nog wordt genegeerd zal dit straks Amersfoort aan Zee zijn. Daar gaan wij de koning aan helpen herinneren tijdens deze feestdag. Wij zullen het feest niet verpesten of verstoren. Wij zullen de waarheid vertellen: Nederland wordt bedreigt door zeespiegel stijging en we moeten er NU iets aan doen.

We springen ergens langs de route massaal in het water om de aandacht te krijgen.
Verzameltijd: 9:00, Amersfoort centraal station (hoofduitgang)
Mee nemen: extra set droge kleding!

Facebook Event

Voorbije acties:

Maandag 15 april – Verklaring van Verzet

Credit: Catharina Gerritsen

Op Het Plein in den Haag hebben we onze Verklaring van Verzet (Engels: declaration of rebellion) uitgesproken. Hierin verklaren wij niet langer achteloos toe te kunnen zien en in opstand te komen tegen de Nederlandse overheid. Met nepbloed hebben we duidelijk gemaakt dat de klimaatcrisis dodelijke slachtoffers eist.

Dinsdag 16 april – Bezetting internationaal strafhof

Credit: Extinction Rebellion NL

Om te eisen dat ecocide als misdaad tegen de vrede wordt erkend, hebben we het Internationaal Strafhof bezet. 24 rebellen zijn gearresteerd.

Donderdag 18 april – Die-ins van studenten in heel Nederland

Op 8 verschillende plekken in Nederland hebben studenten van XR hun universiteiten opgeroepen om actie te ondernemen.

Vrijdag 19 april – Blokkade bij hoofdkwartier Shell in Den Haag

Twee uur lang hebben we de ingang van het hoofdkwartier van Shell geblokkeerd. 20 rebellen zijn gearresteerd, 12 van hen hadden zich met secondelijm aan de ramen en deuren vastgeplakt.

Zaterdag 20 april – Begrafenisstoet in Rotterdam

Wat?
We lopen in processie door de stad om symbolisch alle slachtoffers van de verwoesting van de planeet te herdenken en om te rouwen.

Briefing: 12:00, Park Pompenburg (near Hofplein), Rotterdam
Start: 13:00, Park Pompenburg

Meer informatie: XR Nieuwsbrief

Facebook Event