Onze acties

Maandag 15 april – Verklaring van Verzet

Credit: Catharina Gerritsen

Op Het Plein in den Haag hebben we onze Verklaring van Verzet (Engels: declaration of rebellion) uitgesproken. Hierin verklaren wij niet langer achteloos toe te kunnen zien en in opstand te komen tegen de Nederlandse overheid. Met nepbloed hebben we duidelijk gemaakt dat de klimaatcrisis dodelijke slachtoffers eist.

Dinsdag 16 april – Bezetting internationaal strafhof

Credit: Extinction Rebellion NL

Om de aandacht te vestigen op de niet-erkende misdaad ecocide hebben wij het Internationaal Strafhof bezet. We eisen dat de 122 landen die het Statuut van Rome hebben ondertekend ecocide als misdaad tegen de vrede erkennen. 24 rebellen zijn gearresteerd toen de politie de actie beëindigde.

Credits: Extinction Rebellion Maastricht

Diezelfde dag verklaarden ook Maastrichtse Rebellen de rebellie met een vlaggenceremonie voor het gemeentehuis.

Donderdag 18 april – Die-ins van studenten in heel Nederland

Op 8 verschillende plekken in Nederland hebben studenten van XR hun universiteiten opgeroepen om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis. De studentengroepen van XR eisen dat universiteiten een noodtoestand voor het klimaat afkondigen, klimaatneutraal in 2025, klimaatverandering in alle aspecten van het curriculum integreren en studenten steunen in de rebellie.

Vrijdag 19 april – Blokkade bij hoofdkwartier Shell in Den Haag

In de ochtend van vrijdag 19 april hebben we twee uur lang de ingang van het hoofdkwartier van Shell in Den Haag geblokkeerd. 20 rebellen zijn gearresteerd, 12 van hen hadden zich met secondelijm aan de ramen en deuren vastgeplakt

Zaterdag 20 april – Begrafenisstoet in Rotterdam

We zijn in een rouwstoet door Rotterdam getrokken. We hebben de slachtoffers van de vernietiging van de levende wereld herdacht en om hen gerouwd. De klimaatcrisis eist nu al slachtoffers, maar het is nog niet te laat om deze tragedie te beëindigen. Wat we moeten doen is nu actie ondernemen.

Credits: Jeroen van Wisse & Jonas Staal

We zijn in een rouwstoet door Rotterdam getrokken. We hebben de slachtoffers van de vernietiging van de levende wereld herdacht en om hen gerouwd. De klimaatcrisis eist nu al slachtoffers, maar het is nog niet te laat om deze tragedie te beëindigen. Wat we moeten doen is nu actie ondernemen.

Maandag 22 april – Straatfeestje in Den Haag

Credits: Extinction Rebellion Leiden

Een week na de verklaring van de rebellie hebben we Het Plein gebruikt voor een welverdiend feestje. Een middag vol muziek, creativiteit, spelletjes en eten ging gepaard met reflectie om weer op te laden voor meer acties!

Woensdag 24 april – blokkade bij GasTerra in Groningen

Credits: Chris

XR Groningen blokkeerde een ochtend lang de hoofdingang van GasTerra (aandeelhouders 25% Shell, 25% ExxonMobil, 50% de Nederlandse overheid). Zij maakte een statement tegen gaswinning in Groningen. De meeste werknemers van GasTerra konden het gebouw niet inkomen.

Vrijdag 26 april – Swarming in Amsterdam

Credits: Catharina Gerritsen

Credits: Extinction Rebellion Maastricht

Met een tactiek genaamd ‘swarming’ (zwermblokkades) hebben we verkeer ontregeld in Amsterdam en Maastricht. In Amsterdam hebben zes groepen van zo’n twintig rebellen het verkeer in de binnenstad vastgezet door een ochtend lang korte verkeersblokkades uit te voeren. In Maastricht vulden rebellen op de fiets een drukke rotonde, zodat deze geblokkeerd was voor autos. Zes Maastrichtse rebellen zijn hierbij gearresteerd. Terwijl degenen die opgepakt waren door de politie verhoord werden, hield XR Maastricht een algemene bijeenkomst voor de deur van het politiebureau.

Credits: Extinction Rebellion Maastricht

Zaterdag 27 april – Koningsdag in Amersfoort (aan Zee)

Credits: Mieke van Opheusden

Op Koningsdag grepen we de festiviteiten in Amersfoort aan om aandacht te vragen voor stijging van de zeespiegel. Toen de koning langsliep sprongen 20 rebellen in reddingsvesten de Eem in terwijl een groep op de kade een groot spandoek liet vallen. Onze cruciale boodschap mag ook op een feestdag niet genegeerd worden.

Bijdragen?

Heb jij meegedaan aan de Internationale Rebellie? Wij horen graag over jouw ervaringen! Schrijf een blogpost van 500-1000 woorden voor op onze website en stuur deze op naar xrnlblog@protonmail.com.

Wij kunnen jouw hulp gebruiken om XR Nederland sterker te maken. Help ons met de rebellie om het leven op aarde te beschermen! Dit zijn drie manieren om bij te dragen