Rebel Without Borders

Doe mee met de wereldwijde klimaatopstand

Begint 7 Oktober ‘19

Museumbrug, Amsterdam
Facebook or Meetup

Onze overheden doen niet genoeg tegen de klimaat- en ecologische crisis. Daarom gaan we vanaf 7 oktober met duizenden mensen de straat op in Amsterdam, Berlijn, Londen, New York en andere steden in de wereld om de druk op de politiek te verhogen. We voeren actie op een vreedzame, creatieve en veilige manier. Daar hebben we zoveel mogelijk mensen bij nodig.

DOE MEE MET REBEL WITHOUT BORDERS

Maak je je ook zorgen om de klimaatcrisis? Sluit je dan bij ons aan op de Museumbrug in Amsterdam. De actie wordt bijgewoond door een breed publiek, van bezorgde studenten tot grootouders. Iedereen is welkom om mee te doen, voor een paar uur, een dag of zelfs de hele week.

Wil je mee doen? Laat ons weten dat je erbij bent. Schrijf je hieronder in.

We sturen je praktische informatie over de actie per e-mail.

WAAROM VOEREN WE ACTIE?

We zijn hard op weg naar onomkeerbare, catastrofale klimaatverandering en massa-uitsterving. In plaats van 1,5 graad opwarming stevenen we nu af op een stijging van 4 graden, wat drastische gevolgen heeft voor alles en iedereen op deze planeet. Radicale verandering is noodzakelijk, maar onze overheid handelt niet snel genoeg. Lees onze eisen hieronder.

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

WIE IS EXTINCTION REBELLION?

Extinction Rebellion (XR) is een internationale burgerbeweging van mensen zoals jij en ik. We zijn sinds de oprichting in Engeland eind 2018 al actief in 525 steden in 58 landen. En we blijven groeien. Simpelweg omdat steeds meer mensen begrijpen dat er ingrijpende verandering nodig is. XR rebellen voeren vreedzame, geweldloze, disruptieve acties uit om druk te zetten op overheden om het leven op deze planeet te beschermen.

FAQ & PRAKTISCHE INFO

Als je mee wilt doen met Rebel Without Borders kan je alle praktische informatie hieronder vinden. Voor meer informatie over onze beweging of voor andere vragen, neem contact met ons op
Op de Museumbrug voor het Rijksmuseum in Amsterdam zetten we dagenlang een vreedzame, creatieve, grootschalige blokkade op. Elke dag zijn er verschillende optredens, sprekers en activiteiten die je kan bijwonen of waar je aan mee kan doen. De acties zijn net als het doel bloedserieus, maar het wordt zeker ook gezellig.

We zien je graag op je fiets, maar als je ervoor kiest om met het openbaar vervoer te komen, neem je tram 2 of 12 vanaf het Centraal Station en stap je uit bij de tramhalte Rijksmuseum, of neem je metro 52 en stap je uit bij Vijzelgracht.

Laat zien op google maps
Dat kan zeker, maar we stellen het zeer op prijs als je je inschrijft. Zo krijgen we een goed beeld van het aantal aanwezigen, zodat we de juiste voorbereidingen kunnen treffen.
We starten de blokkade vroeg in de ochtend. We hebben veel mensen nodig om daarmee te helpen, dus het is ideaal als je daarbij kan zijn. Voor de nacht van 6 oktober worden er slaapplekken geregeld in Amsterdam, zodat iedereen er op tijd bij kan zijn. Informatie over de exacte begintijd en slaapplekken wordt in de komende weken gedeeld, zorg dat je je inschrijft om op de hoogte te blijven.
Zeker! Je kan op elk tijdstip en op elke dag aansluiten, je bepaalt zelf of je één dag, meerdere dagen of de hele week aansluit. Het is echter ideaal als er zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn bij het begin op 7 oktober, zodat we een sterke eerste indruk maken.
Absoluut! Ontbijt, lunch, avondeten, water, koffie en thee worden verzorgd. Eten is geregeld op basis van donatie, dus het komt neer op 7 € per persoon per dag, dus neem voldoende contant geld mee. Alle maaltijden zijn veganistisch en heerlijk. Voel je echter vrij om zelf snacks en drinken mee te nemen om te delen met je mede rebellen. Één ding, er wordt geen alcohol gedronken tijdens Rebel Without Borders, we willen dronkenschap tijdens het protest voorkomen.
Iedereen die meerdere dagen meedoet, kan slapen op Rebel Without Borders. Wij verzorgen slaapplaatsen, toiletten, eten en drinken voor je. De volgende dingen dien je zelf mee te nemen: waterdichte schoenen, regenbroek, warme (regen) jas, warme kleding, donatiegeld voor veganistisch eten (ca. €7 per dag), water (3L), lunch voor de eerste dag, slaapzak, slaapmatras, een tent (graag delen), een identiteitsbewijs (wanneer je ervoor kiest niet anoniem te blijven) en je fiets.

Als je meerdere dagen meedoet, is het sterk aan te raden om je aan te sluiten bij een Affinity Group: een groep van 4 tot 12 mensen die samen blijven tijdens het protest en elkaar ondersteunen. Je kan je voor een Affinity Group aanmelden als individu, of als groep en de bijbehorende training krijgen door onderstaand formulier in te vullen.

Individueel formulier
Groepsformulier

WIL JE MEER DOEN?

We kunnen alle hulp gebruiken om Rebel Without Borders zo groot en succesvol mogelijk te maken. Je kan op de volgende manieren helpen:

Nodig je vrienden uit

Actievoeren is leuker en effectiever wanneer je het samen doet. Deel dat je meedoet met de actie op social media en whatsapp, of kopieer de link en stuur die naar je familie, vrienden, collega’s en buren.

Help mee

We zoeken nog vrijwilligers om te helpen met Rebel Without Borders, zoals bijvoorbeeld het regelen van slaapplekken of het geven van speeches. Bekijk de vrijwilligerspagina voor meer informatie.

Help mee

Doneer

Bij het organiseren van een actie op deze schaal komt veel logistiek kijken. Zo moeten we bijvoorbeeld toiletten huren, voedsel inslaan, banners produceren en veel andere zaken regelen. Financiële steun wordt erg gewaardeerd.

Doneer