Sneeuwbal-challenge – Tips en tricks

Tips en tricks om je vrienden en familieleden om te toveren tot ‘klimaatrebellen’

Heb jij vrienden of familieleden die op zich best ‘groen’ zijn, wel (wat) weten van de klimaat- en ecologische crisis, maar die zich nog niet hebben aangesloten bij XR?

Dan zijn deze Tips & Tricks voor jou! Wij hopen dat jij hiermee makkelijker de mensen in jouw omgeving kunt overtuigen met XR mee te doen.

HET DOEL:

Hoe mensen bij XR komen verschilt natuurlijk van rebel tot rebel. Maar wij hebben een aantal stappen bedacht, die misschien ook voor jouw vriend of familielid kunnen werken:

 1. Ze horen, lezen of zien iets over XR
 2. Ze raken geïnteresseerd en willen misschien meer weten
 3. Ze abonneren zich op de nieuwsbrief
 4. Ze gaan naar een online zoom meeting: bijvoorbeeld de komende weken elke zondagmiddag van 14-16 uur, waar ze info krijgen over de klimaat- en ecologische crisis en over Extinction Rebellion.
 5. Ze gaan mee naar een lokale actie of activiteit

HOE:

 • Bedenk wie jij zou willen benaderen in jouw omgeving. Wie is (of zijn) best groen, heeft misschien interesse in XR of zou jij makkelijk kunnen enthousiasmeren?
 • Vraag of deze persoon zich op de nieuwsbrief wil abonneren en naar het online zoom praatje op zondag middag wil luisteren. Of nodig jouw persoon uit om mee te gaan naar een lokale actie of activiteit.

Misschien gaat dit wat snel, en wil hij/zij dit (nog) niet. Dan kan je bijvoorbeeld dit doen:

 1. Informeer jouw persoon op een ontspannen en laagdrempelige manier over de klimaatcrisis en XR. Natuurlijk kun jij jouw verhalen over een actie vertellen. Ook helpt het om af en toe een interessante podcast of leuk artikel door te sturen, bijvoorbeeld dit artikel van nu.nl.
 2. Dit (14 min) filmpje vinden veel mensen helder en inspirerend. Dus app dit naar jouw persoon en vertel waarom hij of zij dit moet kijken (‘dit is super goed, hier hadden we het pas over, dit is echt iets voor jou’).
  Een bericht direct naar iemand sturen heeft vaak meer effect dan het delen op social media.
 3. Vertuur de digitale XR-kerstkaart met een persoonlijke boodschap of uitnodiging erbij. Deze kerstkaart wordt via de broadcasts verspreid in december.
 4. Kijk wat passend is op dit moment voor jouw persoon: Misschien is dat niet om zich vast te lijmen in een blokkade, maar is hij of zij wel bereid tot een donatie, of om af en toe achter de schermen talenten, kennis of kunde in te zetten. Je kunt mensen wijzen op de vrijwilligersrollenpagina om te laten zien dat XR meer is dan blokkeren. En dat er veel andere, leuke dingen te doen zijn.
 5. Kijk samen een film. Misschien kun je naar de nieuwst docu van David Attenborough kijken (A Life on our Planet, Netflix) of bijvoorbeeld naar ‘I am Greta’ (over Greta Thunburg, nu in de bios). Dit kan informatief en inspirerend zijn, en een mooie aanleiding voor een gesprek.
 6. Ga het gesprek aan. Wacht op een goed moment en vraag. Wees geïnteresseerd in zijn/haar mening en waarom hij/zij zich nog niet bij XR heeft aangesloten. Onthoud: no blaming and shaming. Wees oprecht geïnteresseerd en kijk of jij eventuele obstakels of twijfels weg kunt nemen.
 7. Doe mee aan de Workshop: “Mam, ik moet je iets vertellen (over Extinction Rebellion)”. Deze gloednieuwe, gratis workshop hebben wij speciaal ontwikkeld om dit gesprek makkelijker te kunnen voeren en jouw naasten te enthousiasmeren voor XR. In deze interactieve workshop krijg jij veel praktische tips die je meteen in de praktijk kunt brengen, zodat jij straks samen met jouw beste vrienden en leukste familieleden opkomt voor het leven op aarde.
  Maandag 7 december 19:00
  Woensdag 16 december 19:00
 8. If everything else fails… Zing gedurende de feestdagen rond familie en vrienden ‘all I want for Christmas is you… to join XR’ (kan ook via een voice message) 😉

Veel succes en laten we met veel oude en nieuwe rebellen van 2021 een cool en groen jaar maken!