Stop private jets! No bullshit-flights!
Het kabinet heeft besloten dat Schiphol moet krimpen naar maximaal 440.000 vluchten per jaar, maar privéjets worden hierbij niet meegerekend. De uitzonderingen die gemaakt worden voor Schiphol en voor privévluchten laten exact zien wat het probleem is: Schiphol is een van de grootste vervuilers van Nederland terwijl bijna de helft van de Nederlanders nooit vliegt.
De rijke ‘jetset’ zorgt voor de meeste vluchten en de meeste CO2-uitstoot, zonder dat hen een strobreed in de weg wordt gelegd. Zij kunnen gewoon doorgaan met uitstoten, terwijl mensen met weinig geld de grootste gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden. Dat is onrechtvaardig en onacceptabel. De luchtvaart moet zich ook aan de klimaatafspraken van Parijs gaan houden.
Onze eisen
- Stop met vervuilen en kom met een klimaatplan voor maximaal 1,5 graad
- Schrap onnodige (korte) vluchten
- Stop greenwashing met reclames en CO2-compensatie
- Stel wettelijke klimaatregels voor de luchtvaart
- Geef vliegen een eerlijke prijs
Lees hier onze volledige Call to Action en leer over alle manieren waarop Schiphol Group ongelijkheid bevordert, het leven van mensen over de hele wereld verslechtert en vrijgesteld is van regelgeving.

Maak van je geld ook een rebel!
Klimaatalarm! Als je budget het toelaat, hopen we dat je ook financieel iets kunt bijdragen. We zullen je bijdrage besteden aan flyers, posters, banners en ander actiemateriaal.

We staan niet alleen in deze strijd
We hebben deze actie samen met Greenpeace georganiseerd.
Bekijk hun website
Krimp de Luchtvaart organiseerde de demonstratie op het Schipholplein.
Bekijk hun website
Persbericht
Actievoerders houden privéjets aan de grond op Schiphol
Meer dan 500 actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland hebben sinds 12:40 uur het vliegverkeer met privévliegtuigen vanaf Schiphol stilgelegd. Actievoerders fietsen op het terrein waar privéjets geparkeerd staan en blokkeren de vliegtuigen. Het gaat om mensen die zich zorgen maken over de klimaatcrisis en omwonenden die wonen in de herrie van Schiphol.
Blijf op de hoogde
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Volg onze Telegram kanalen voor de laatste updates over komende acties en evenementen:
Veelgestelde vragen
Zowel Extinction Rebellion als Greenpeace geloven in de kracht van mensen die zich verenigen om verandering teweeg te brengen. Een paar redenen waarom we samenwerken:
- Wij willen de klimaatbeweging versterken
- We willen de strijd ondersteunen van de mensen die werken en/of wonen rondom Schiphol
- Wij staan samen sterker met onze gezamenlijke middelen en geloven dat samenwerking ons sterker maakt
- We hebben samen een duidelijk doel voor ogen: vliegen is niet langer acceptabel
- We geloven dat samenwerking ons sterker maakt
- We waarderen en willen leren van elkaars organisaties
- Stop met vervuilen. Schiphol moet met een klimaatplan komen in lijn met maximaal 1,5 graad opwarming, ook voor alle uitstoot door getankte kerosine. Minimaal moet de luchtvaart net als andere sectoren de CO2 en stikstof uitstoot halveren voor 2030, ook voor alle getankte kerosine. De oplossing is minder vluchten en geen opening van Lelystad Airport. Zorg voor een ruimhartig luchtvaartfonds voor werknemers. Toon visie en verantwoordelijkheid voor een toekomst met veel minder vluchten.
- Schrap onnodige vluchten. Vervang korte vluchten door de trein. En maak een einde aan alle privévluchten, de meest vervuilende vluchten.
- Vertel het eerlijke verhaal. Geen greenwashing meer, Schiphol. Zeg eerlijk dat CO2-compensatie misleiding is en ‘duurzame vliegtuigen’ een sprookje zijn.
- Stel wettelijke klimaatregels. Ook de overheid is aan zet. Het ministerie van I&W werkt nu aan een CO2-plafond voor de luchtvaart, dat de jaarlijkse uitstoot gaat begrenzen. Maar dat plafond dreigt veel te hoog te worden, zodat Schiphol tot 2070 door kan blijven vervuilen. Wij eisen een plafond dat daalt en wetenschappelijk in lijn is met het 1,5 graad doel uit het Klimaatakkoord van Parijs.
- Geef vliegen een eerlijke prijs. Verhoog de belasting op tickets en hef accijns op kerosine. Nu subsidieert de overheid jaarlijks de luchtvaart nog met €2 miljard. Investeer dit geld slimmer door de trein toegankelijker te maken voor iedereen.
Lees hier onze volledige Call to Action en leer over alle manieren waarop Schiphol Group ongelijkheid bevordert, het leven van mensen over de hele wereld verslechtert en vrijgesteld is van regelgeving.
Meedoen aan een actietraining is de belangrijkste stap om betrokken te raken bij deze actie. Daar maak je ook deel uit van een Affinity Group. Bij de evenementen en trainingen zal je alles leren over hoe je kan meedoen en welke volgende stappen jij kan nemen, dus vertrouw op je gevoel en sluit je aan bij datgene wat jou het meest aanspreekt. Aarzel ook niet om alvast contact op te nemen met je lokale groep.
Op de trainingen en ook tijdens andere evenementen die je lokale groep organiseert, worden Affinity Groups (AG) gevormd. Een AG is een groep mensen die elkaar steunen om deel te nemen aan geweldloze directe actie (NVDA). Het deel 'affiniteit' kan alles betekenen wat de groep verenigt - dit kan zijn waar je vandaan komt, waar je om geeft, in wat voor soort acties je geïnteresseerd bent of het kan gewoon zijn dat je elkaar aardig vindt en samen een verschil wilt maken. Het is cruciaal dat de mensen die bereid zijn om een arrestatie te riskeren goed ondersteund worden, en je kan dus ook onderdeel zijn van een AG zonder gearresteerd te willen worden.
Lees de actieovereenkomst
Acties voeren is echt krachtig. Vooral omdat we samen de straat op gaan. Hiermee stellen we onszelf open en reageren we op de emoties waarmee we in deze klimaatcrisis geconfronteerd worden. Woede, angst, wanhoop, stress, vreugde, kracht en een gevoel van collectiviteit komen samen. We hebben zulke gevoelens voor, tijdens en na acties.
Als gemeenschap werken we aan een cultuur van veerkracht waarin we onszelf en anderen kunnen toestaan schadelijke patronen van de samenleving af te leren. We willen uitdrukking geven aan gevoelens over de acties en de klimaatcrisis in een cultuur waar praten over gevoelens niet altijd welkom is. We streven ernaar de burn-out cultuur in de voorbereiding van acties tegen te gaan. We checken bij onszelf (en onze affiniteitsgroep) of we de energie hebben om deel te nemen aan acties. Focussen op welzijn tijdens acties betekent dat we proberen voor onszelf en anderen te zorgen (emotioneel en fysiek). Het betekent ook dat we ruimte geven voor herstel en activiteiten zoals debriefings na de acties.