SOS voor het klimaat

Schiphol heeft de boel niet op orde: al jaren wordt de schade aan klimaat, natuur en gezondheid genegeerd en al maanden zijn de lange wachtrijen en chaos in het nieuws. Nederland heeft het Klimaatakkoord van Parijs getekend maar dit staatsbedrijf(!) gaat gewoon door met vervuilen. Overal zijn grote veranderingen nú hard nodig. Juist ook in de luchtvaart. Ook staatsbedrijf Schiphol Group moet meedoen en stoppen met vervuilen. Al dat vliegen kan niet meer! Daarom komen wij, samen met Greenpeace, op 5 november massaal in actie voor een groene en eerlijke toekomst. Sluit je aan!

Lees onze actieoproep en eisen en de actieovereenkomst.

Komende weken worden allerlei events georganiseerd om je goed voor te bereiden, ze zijn open & bedoeld voor iedereen:

Ook als je al een ervaren rebel bent, is het belangrijk dat je in elk geval het deel over Affinity Groups & aanmelden voor de actie doorleest.

Actie briefings

Om mee te doen met de actie, moet je info hebben over de actie. Bekijk een van de online actie-briefings op 2 en 3 november, waar je informatie als locatie, paklijst, het plan, de strategie, arrestantenformulieren en meer kan krijgen. Deze informatie is belangrijk om te hebben!

In de online actie-briefings zal er een (kort) onderdeel over juridische info zijn. Daar kan je ook terecht voor algemene vragen, over wat deze actie juridisch kan betekenen en welke risico’s je loopt.

Waarom wij adviseren om anoniem in de actie te gaan

3 november

19:30 Online
(Nederlands)

Affiniteitsgroepen

Voor deze actie mobiliseren we zoveel mogelijk in AffiniteitsGroepen (zie hier/onderaan dit stukje voor meer info over AG’s). Meld je Affiniteitsgroep hier aan (één aanmelding per groep van de representative) en kom bij het Telegramkanaal (voor iedereen die wil van de groep)! Zo blijf je op hoogte voor de briefing details, handige info voor de acties, en wie weet spannende extra levels voor degenen die willen. Als jullie AG wel een extra taak wil hebben, misschien hulp nodig heeft bij het opstarten, of iets anders; stuur een email naar peoplevspolluters@proton.me.

Maar het belangrijkste dus, voor zowel nieuwe als al bestaande AG’s, jong en oud:

Help mee voor een succesvolle actie!

Voor, tijdens & na de actie vrijwilligen:

Wil je op 5 november of in de dagen daarna helpen met 1 van deze taken?

 • actiewelzijn of EHBO
 • arrestantensupport
 • logistiek voor, tijdens of na 5 Nov
 • keukentaken
 • welzijn na de actie

Lees dan de details en meld je aan!

Of wil je mobiliseren vóór de actie:

 • Berichten doorsturen in groepen, aan vrienden, familie, etc
 • Stickers & posters verspreiden op werk/studie/andere plekken
 • Samen met anderen naar een AG event komen
 • Gebruik je socials! Post over de actie & roep mensen op om te komen

Voor doorstuurberichtjes, inspiratie, printmateriaal en nog meer, kijk naar de mobilisatiemap.

Wil je actief meehelpen, maar nog geen contact met je lokale XR groep? Mail dan naar peoplevspolluters@proton.me.

Juridische aspecten

In de online actie-briefings zal er een (kort) onderdeel over juridische info zijn. Daar kan je ook terecht voor algemene vragen. Je kan een briefing hier bijwonen:

3 november

19:30 Online
(Nederlands)

Veelgestelde vragen

Zowel Extinction Rebellion als Greenpeace geloven in de kracht van mensen die zich verenigen om verandering teweeg te brengen. Een paar redenen waarom we samenwerken:

 • Wij willen de klimaatbeweging versterken
 • We willen de strijd ondersteunen van de mensen die werken en/of wonen rondom Schiphol
 • Wij staan samen sterker met onze gezamenlijke middelen en geloven dat samenwerking ons sterker maakt
 • We hebben samen een duidelijk doel voor ogen: vliegen is niet langer acceptabel
 • We geloven dat samenwerking ons sterker maakt
 • We waarderen en willen leren van elkaars organisaties

SOS voor het Klimaat is niet één actie, maar een hele reeks acties vanaf 11 uur. Op de hele luchthaven zullen acties plaatsvinden. En natuurlijk is er de massale directe actie die de vervuilende business as usual van Schiphol verstoort. We gebruiken de tactiek van burgerlijke ongehoorzaamheid. Het wordt sterk aanbevolen om een actietraining te doen voordat je hieraan deelneemt. Het is niet ons doel om werknemers te storen, onze boodschap is richting Schiphol Group en de beleidsmakers in Den Haag.

Op 2 en 3 november zijn er briefings in Amsterdam en online waar we meer van het plan zullen uitleggen. De briefing zorgt ervoor dat je helemaal voorbereid bent op de actie: je krijgt een ontmoetingsplaats voor de 5e, evenals meer informatie over het actieplan, laatste legale feiten en tips over actiewelzijn en een paklijst. Je kunt op de hoogte blijven van de tijden en locaties van de briefings, en andere actie-informatie, op dit telegramkanaal.
Volg de broadcast

Als alternatief daarop kun je je ook aansluiten bij het Krimp Luchtvaart Protest, een geregistreerd protest op Schiphol Plaza georganiseerd door Milieudefensie, Krimp Luchtvaart Coalitie en Platform Vliegoverlast Amsterdam.

Informatie over de demonstratie: Krimp de Luchtvaart.

 1. Stop met vervuilen. Schiphol moet met een klimaatplan komen in lijn met maximaal 1,5 graad opwarming, ook voor alle uitstoot door getankte kerosine. Minimaal moet de luchtvaart net als andere sectoren de CO2 en stikstof uitstoot halveren voor 2030, ook voor alle getankte kerosine. De oplossing is minder vluchten en geen opening van Lelystad Airport. Zorg voor een ruimhartig luchtvaartfonds voor werknemers. Toon visie en verantwoordelijkheid voor een toekomst met veel minder vluchten.
 2. Schrap onnodige vluchten. Vervang korte vluchten door de trein. En maak een einde aan alle privévluchten, de meest vervuilende vluchten.
 3. Vertel het eerlijke verhaal. Geen greenwashing meer, Schiphol. Zeg eerlijk dat CO2-compensatie misleiding is en ‘duurzame vliegtuigen’ een sprookje zijn.
 4. Stel wettelijke klimaatregels. Ook de overheid is aan zet. Het ministerie van I&W werkt nu aan een CO2-plafond voor de luchtvaart, dat de jaarlijkse uitstoot gaat begrenzen. Maar dat plafond dreigt veel te hoog te worden, zodat Schiphol tot 2070 door kan blijven vervuilen. Wij eisen een plafond dat daalt en wetenschappelijk in lijn is met het 1,5 graad doel uit het Klimaatakkoord van Parijs.
 5. Geef vliegen een eerlijke prijs. Verhoog de belasting op tickets en hef accijns op kerosine. Nu subsidieert de overheid jaarlijks de luchtvaart nog met €2 miljard. Investeer dit geld slimmer door de trein toegankelijker te maken voor iedereen.

Lees hier onze volledige Call to Action en leer over alle manieren waarop Schiphol Group ongelijkheid bevordert, het leven van mensen over de hele wereld verslechtert en vrijgesteld is van regelgeving.

Meedoen aan een actietraining is de belangrijkste stap om betrokken te raken bij deze actie. Daar maak je ook deel uit van een Affinity Group. Bij de evenementen en trainingen zal je alles leren over hoe je kan meedoen en welke volgende stappen jij kan nemen, dus vertrouw op je gevoel en sluit je aan bij datgene wat jou het meest aanspreekt. Aarzel ook niet om alvast contact op te nemen met je lokale groep.

Op de trainingen en ook tijdens andere evenementen die je lokale groep organiseert, worden Affinity Groups (AG) gevormd. Een AG is een groep mensen die elkaar steunen om deel te nemen aan geweldloze directe actie (NVDA). Het deel 'affiniteit' kan alles betekenen wat de groep verenigt - dit kan zijn waar je vandaan komt, waar je om geeft, in wat voor soort acties je geïnteresseerd bent of het kan gewoon zijn dat je elkaar aardig vindt en samen een verschil wilt maken. Het is cruciaal dat de mensen die bereid zijn om een arrestatie te riskeren goed ondersteund worden, en je kan dus ook onderdeel zijn van een AG zonder gearresteerd te willen worden.

De actietrainingen zijn bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de grote actie! De training duurt ongeveer 4 uur, en omvat: praten over juridische aspecten tijdens/na de actie, uitleg over hoe de actie en de Affinity Groups zullen werken, het oefenen van scenario's en het bespreken van enkele strategieën die we zouden kunnen gebruiken. Aan het einde van de training is er ruimte voor vragen, en zullen we de volgende stappen uitleggen en beginnen met het vormen van Affinity Groups voor degenen die er nog geen hebben.

De actieconsensus is een bindend kader voor de actie en is bedoeld om onze waarden en principes te benadrukken en de acties veilig, toegankelijk en transparant te maken voor alle deelnemers. Het dient om ervoor te zorgen dat we tijdens de actie(s) voor elkaar en onszelf zorgen. Alle deelnemers aan de actie(s) moeten deze actieovereenkomst gelezen en begrepen hebben en ermee instemmen voor ze meedoen. Het organiseren van deze acties is een collectieve inspanning van veel mensen, en we verwachten dat iedereen de actieovereenkomst respecteert tijdens het deelnemen aan de actie(s).
Lees de actieovereenkomst

Acties voeren is echt krachtig. Vooral omdat we samen de straat op gaan. Hiermee stellen we onszelf open en reageren we op de emoties waarmee we in deze klimaatcrisis geconfronteerd worden. Woede, angst, wanhoop, stress, vreugde, kracht en een gevoel van collectiviteit komen samen. We hebben zulke gevoelens voor, tijdens en na acties.

Als gemeenschap werken we aan een cultuur van veerkracht waarin we onszelf en anderen kunnen toestaan schadelijke patronen van de samenleving af te leren. We willen uitdrukking geven aan gevoelens over de acties en de klimaatcrisis in een cultuur waar praten over gevoelens niet altijd welkom is. We streven ernaar de burn-out cultuur in de voorbereiding van acties tegen te gaan. We checken bij onszelf (en onze affiniteitsgroep) of we de energie hebben om deel te nemen aan acties. Focussen op welzijn tijdens acties betekent dat we proberen voor onszelf en anderen te zorgen (emotioneel en fysiek). Het betekent ook dat we ruimte geven voor herstel en activiteiten zoals debriefings na de acties.

Broadcast channels

Wil je op de hoogte blijven van deze actie en andere zaken van XRNL, volg ons dan op deze Telegram kanalen