Extinction Rebellion bezet hoofdkantoor ING opnieuw, doorgangen geblokkeerd
“Management en bestuur luisteren niet, misschien de medewerkers wel”.
Op donderdag 19 januari, rond 12 uur, zijn rebellen van Extinction Rebellion het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost binnengegaan. Zij worden vergezeld door een groep Red Rebels, die met hun karakteristieke verschijning de actie ondersteunen. De rebellen protesteren daarmee opnieuw tegen het beleid van ING om met gemiddeld 9 miljard euro per jaar de fossiele industrie te blijven financieren. Deze keer knopen zij onder lunchtijd persoonlijke gesprekken aan met medewerkers en geven hen twee dingen mee: een kleine attentie en een verzoek. Om het verzoek kracht bij te zetten blokkeren zij later de interne doorgangen, om medewerkers te beletten weer aan het werk te gaan.
Livestream: www.instagram.com/extinctionrebellionnl/live
Campagnewebsite: https://www.ingdebankvanfossielnederland.nl/
Social media: #INGfossielvrij
“Medewerkers denken dat ING goed bezig is. Maar in werkelijkheid jaagt hun werkgever de klimaatcrisis aan”, zegt woordvoerder Felix van Vugt. “Met onze ontregelende actie willen we hen aansporen zich dat te realiseren en zich uit te spreken.”
In ter plekke verspreide flyers valt het volgende te lezen:
“Als medewerker van ING heeft u een bijzondere positie. Hoe denkt u over het fossiele beleid van uw werkgever? Hoe ziet u uw eigen rol? Denkt u dat u verschil kunt maken? U kunt iets doen: u kunt zich intern uitspreken, kijken of andere collega’s ook bezorgd zijn, vragen stellen aan management en bestuur. Is uw toekomst en die van uw eventuele kinderen en kleinkinderen in veilige handen bij ING?”
Acties gaan door tot ING stopt met fossiel
Deze actie is de 11e in een lange reeks van uiteenlopende acties die een jaar geleden werd gestart. Aanleiding is het grote bedrag dat ING elk jaar in de fossiele industrie blijft steken: gemiddeld 9 miljard euro per jaar sinds het Klimaatakkoord van Parijs, dat ING zegt te onderschrijven. In 2021 groeide dat bedrag zelfs naar 11 miljard euro, zo berekende de internationale onderzoeksorganisatie BankTrack.
Vernietigend rapport
In November vorig jaar kwam Milieudefensie met een vernietigend onderzoeksrapport, waaruit blijkt dat van alle financiële instellingen in Nederland, ING met afstand de meeste uitstoot van broeikasgassen financiert. Namelijk een uitstoot die net zo groot is als die van twee derde van heel Nederland. Het gaat daarbij om CO2, veroorzaakt door olie, gas en kolen: de brandstoffen die de belangrijkste veroorzaker zijn van de klimaatcrisis. ING financiert drie keer meer uitstoot dan de een na grootste financier in Nederland, Aegon.
90% financiering gaat door
Voorjaar 2022 kondigde ING aan te stoppen met het financieren van nieuwe fossiele projecten. Het ging bij nadere bestudering echter slechts om directe projectleningen voor het zoeken naar en oppompen van brandstoffen. De bank gaat nog steeds door met het financieren van fossiele bedrijven. Met die algemene bedrijfsleningen (zo’n 90% van het totaal) kunnen die bedrijven gewoon nieuwe fossiele projecten uitvoeren. Ook blijft ING andere fossiele infrastructuur financieren, zoals pijpleidingen en raffinaderijen.
1 https://www.fossilbanks.org/fossil-banks?bank=ing
2 https://milieudefensie.nl/actueel/verborgen-vervuilers
3https://www.banktrack.org/news/dutch_bank_ing_to_stop_financing_new_upstream_oil_and_gas_projects