Extinction Rebellion verhindert opnieuw doorvaart bij sluis bij IJmuiden tegen planeetvernietigende cruiseschepen

24/08/2024

Op 24 augustus hebben actievoerders van Extinction Rebellion (XR) opnieuw een sluis bij IJmuiden geblokkeerd. Ondanks een volgens juristen onwettige poging van de burgemeester om de actievoerders een demonstratieverbod op te leggen, protesteren ze tegen de aankomst van het cruiseschip Resilient Lady en daarmee verzetten zij zich tegen de schadelijke impact van de cruisevaart op het klimaat.

Met deze actie eisen de activisten dringend aandacht voor de catastrofale vervuiling die wordt veroorzaakt door de cruisevaart. Door de aankomst van het cruiseschip de Resilient Lady doelbewust te vertragen, geven ze een duidelijk signaal af: de vernietigende impact van deze industrie kan niet langer worden genegeerd. Extinction Rebellion roept met klem op tot een onmiddellijke stopzetting van de extreem vervuilende cruise-industrie in Nederland, omdat de klimaat- en ecologische crisis niet alleen nu al urgent is, maar zelfs exponentieel verergert. 


Opnieuw poging tot inperking van demonstratierecht
Eerder deze week verscheen er op de site van gemeente Velsen nog een opmerkelijk stuk waarin burgemeester Dales van die gemeente een demonstratieverbod afkondigde.[1] Een onwettig besluit volgens advocaat Willem Jebbink: “Dit besluit van de burgemeester is volstrekt illegaal. Een burgemeester mag op grond van de Wet openbare manifestaties (Wom) niet een gebied permanent aanwijzen als verboden om te demonstreren”. Opnieuw een poging om demonstranten het zwijgen op te leggen, terwijl protesteren een fundamenteel recht is! Jebbink: “Zou wat zijn: dan kunnen alle burgemeesters in samenspraak het demonstratierecht in Nederland in één klap lamleggen, voorgoed. Elke demonstratie moet op eigen merites worden beoordeeld, zegt de memorie van toelichting op de Wom. Zegt ook de rechtsgeleerde literatuur. Zegt ook de VN en zegt ook het Europees hof voor de rechten van de mens.“

Varende misstanden
Talloze onderzoeken geven steeds weer aan dat cruises een verwoestende bron van vervuiling blijven voor lucht, water en bodem. De gevolgen voor kwetsbare ecosystemen, beschermde gebieden en bedreigde diersoorten zijn ronduit catastrofaal. Cruiseschepen zijn vernietigers van de natuur, en dat is geen overdrijving. Ze zorgen voor extreme CO2-uitstoot en luchtvervuiling en schaden het zeeleven enorm. Deze schepen zijn varende misdaden tegen de planeet en zouden niet tot ons land toegelaten mogen worden.

We bevinden ons op een cruciaal moment voor onze planeet. De komende jaren zijn bepalend of we de onvermijdelijke klimaat- en ecologische crisis nog enigszins kunnen beperken. Grote ondernemingen, zoals de reuzen in de cruise-industrie, hebben de mogelijkheid om hun vervuiling en uitstoot aanzienlijk te reduceren. Maar in plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen, kiezen ze voor misleidende reclame-campagnes die doen geloven dat er een ‘duurzame vakantie’ geboekt kan worden. In werkelijkheid wordt er bijgedragen aan de vervuiling en vernietiging van onze planeet in het algemeen en van kwetsbare kustregio’s en de gemeenschappen die er leven in het bijzonder.

Schending van rechtvaardigheid
Het schip dat op dit moment geblokkeerd wordt, de Resilient Lady, kan met zijn lengte van 277 meter en een breedte van 42 meter een duizelingwekkend aantal van maar liefst 2762 passagiers en 1150 bemanningsleden vervoeren in 1404 hutten en suites. Met 20 restaurants, waaronder een Koreaanse barbecue en een Italiaans restaurant, een sportgedeelte, een spa, een casino en een ijssalon staat het symbool voor ongelooflijk extravagante weelde terwijl het Mondiale Zuiden dagelijks worstelt met de steeds sneller groeiende klimaatontwrichting. Dat is onacceptabel en een ongekende schending van alles wat te maken heeft met rechtvaardigheid.

Cruiseschepen verstoken enorm vervuilende brandstoffen, dumpen rommel in onze oceanen en doen niets om over te stappen op echt duurzame oplossingen. Zolang de cruise-industrie vasthoudt aan haar vervuilende gewoontes, blijven ze bijdragen aan de verwoesting van onze prachtige planeet.

Bron:
[1] https://www.velsen.nl/voorschriften-voor-demonstraties-op-het-sluizencomplex-ijmuiden



MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR