Gratis kleding in strijd tegen fast fashion

23/10/2024

Guerrilla Fashion verspreidt tweedehands kleding in modezaken in vijf verschillende landen, als protest tegen fast fashion.

Klanten zijn gewend aan goedkope kleding in winkelketens als H&M, Zara en Primark. Daar springt Guerilla Fashion op in met een opvallende en sympathieke actie. Op 25, 26 en 27 oktober treffen zij zelfs gratis kleding aan bij filialen in maar liefst 21 steden in 6 landen. Actievoerders willen met het aanbieden van tweedehands kleding in deze winkels de aandacht vestigen op het vernietigende effect van de mode-industrie op het klimaat.

Guerrilla Fashion
Daar hangen activisten ‘preloved’ kledingstukken op met felgekleurde labels die uitleggen waaróm het kledingstuk gratis is: “Zou het niet beter zijn als winkels kleding zouden inzamelen en weggeven, in plaats van alleen maar te produceren en weg te gooien?”. Ook staan de activisten bij verschillende winkelketens voor de ingang om kleding weg te geven en het publiek te informeren met speeches en flyers. De activisten, die uit verschillende bewegingen komen, zoals Extinction Rebellion, Fashion Rebellion, KlimatreffPunkt en Fridays for Future, verzetten zich met deze ‘Guerilla Fashion’ tegen fast fashion.

Internationale actie
In mei 2024 hebben activisten van Extinction Rebellion al een heel weekend lang een zelfde soort actie gevoerd in steden in Nederland en Duitsland. In het weekend van 25, 26 en 27 oktober vindt de actie plaats in en rond ruim honderd winkels in 21 steden in Nederland, Duitsland, Wales, Oeganda, Zuid-Soedan en Nieuw-Zeeland.

Fast fashion schaadt het klimaat
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen [1]. Dat is meer dan de luchtvaart en de scheepvaart bijeen en vergelijkbaar met de uitstoot van maar liefst de hele Europese Unie. En dat terwijl de uitstoot van broeikasgassen in grote mate bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
Extra schrijnend is dat grote modeketens elke maand weer hele collecties weggooien, alleen maar om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen.​​​​​ Op die manier belandt niet minder dan 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de stort en ongeveer de helft daarvan is dan nog gloednieuw en ongedragen​​​​​​​.

Eisen
Op hun website [2] laat Guerrilla Fashion​​​​​​​ de bedrijven weten wat er van de mode-industrie​​​​​​​ verwacht wordt, in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid! 2. Stop de overproductie! 3. Behandel werknemers eerlijk! 4. Promoot duurzame alternatieven! De eisen worden uitgebreid onderbouwd en er staan voorwaarden bij waaraan de mode-industrie moet gaan voldoen.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ “Totdat dat gebeurt, komen wij terug, met nog veel meer.”

Meer dan wegblokkades
De actiegroepen die achter de actie zitten, zoals Extinction Rebellion, staan bekend om de vreedzame, maar felle strijd tegen overheden, bedrijven en investeerders die de fossiele industrie draaiende houden. Deze actie tegen fast fashion is minder ontwrichtend​​​​​​​. Woordvoerder Olax Outis​​​​​​​ zegt daarover: “Een weg blokkeren trekt meer aandacht van de pers, dat is waar. Met deze publieksvriendelijke acties willen wij duidelijk maken dat wij aan de kant van de consument staan.”


Bronnen:

[1] unece.org/forestry/press/un-alliance-aims-put-fashion-path-sustainability
[2] https://extinctionrebellion.nl/guerrilla-fashion

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR