A12 blokkade tegen fossiele subsidies

Actie

5 april 2025

12:00 tot 20:00

A12

Nederlands & Engels gesproken

Prijs: Gratis

Aanmelden wordt gewaardeerd
Nieuwe rebellen zijn welkom

Het PBL concludeerde dat ‘het heel erg onwaarschijnlijk is dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt’. Zelfs als alle landen hun nationale ambities waarmaken, komt de opwarming uit op 2,6 graden.

Terwijl voor miljoenen mensen de ellende nu al nauwelijks te overzien is: klimaatrampen volgen elkaar steeds sneller op. En de fossiele subsidies zijn de motor van deze crisis. Dat de regering doorgaat met het subsidiëren van de fossiele industrie is ronduit misdadig. Wij eisen dat ze direct mee stoppen.

Zorgprofessional Cornelie van Kampenhout legt uit: “De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Na de vorige A12-blokkade ging de discussie vooral over het inperken van het demonstratierecht en omrijdende ambulances, maar de kern van ons protest is dat gezondheid een mensenrecht is — een recht dat nu wordt ondermijnd door de massale uitstoot van broeikasgassen.”

Terwijl Nederland jaarlijks miljarden aan fossiele subsidies verstrekt aan grootvervuilers, ondervinden landen in het Mondiale Zuiden nu al ernstige gevolgen van de klimaatcrisis. Denk hierbij aan hittedoden, slachtoffers van natuurgeweld en tropische infectieziekten. Gevolgen die ook Nederland kunnen treffen.

“Januari 2025 was met 1,75 graden Celsius warmer dan ooit eerder gemeten in die maand. Dat op zich is al extreem, maar het is extra verontrustend, wetende dat het weersysteem La Niña momenteel de temperatuur drukt.” Aldus XR-woordvoerder Tessa Halm. “Het is ontzettend frustrerend om dit te zien gebeuren en tegelijkertijd de beelden te zien van overstromingen, bosbranden en vergane oogsten in andere delen van de wereld.”

Elk jaar miljarden naar fossiele industrie
39,7 tot 46,4 miljard euro per jaar. Dit zijn de inmiddels bekende bedragen die door de overheid aan vervuilende bedrijven worden gegeven in de vorm van fossiele subsidies. Deze tientallen miljarden staan in groot contrast met de 1,8 miljard euro die in 2025 is begroot voor internationaal klimaatbeleid. Dit betreft bijvoorbeeld maatregelen in ontwikkelingslanden tegen klimaatverandering.

Kosten van toekomstige klimaatschade
Door met fossiele subsidies door te gaan, stimuleert de regering het grootschalig gebruik van olie, gas en kolen en remt daarmee de transitie naar hernieuwbare energiebronnen. Dit verergert de wereldwijde klimaat- en ecologische crisis en leidt tot steeds meer slachtoffers, vooral in gebieden die nu al het meest kwetsbaar zijn. De schade aan ecosystemen is vaak onomkeerbaar.

Het huidige kabinet schuift daarmee cruciale beslissingen voor zich uit. Hoe langer we wachten, hoe complexer het herstel van de schade wordt. Sinds 2000 is door opwarming van de aarde ruim 6.500 biljoen ton gletsjerijs gesmolten. Door deze dramatische afname is de zeespiegel met twee centimeter gestegen, waardoor wereldwijd twee miljoen mensen extra met overstromingsgevaar worden bedreigd. Voor de komende honderd jaar zijn de huidige prognoses dat de zeespiegel met twee tot vier meter zal stijgen.
Aanmelden wordt gewaardeerd

Organisatie

Extinction Rebellion Nederland

welcome@extinctionrebellion.nl