Extinction Rebellion bezet lobby Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Rebellen van Extinction Rebellion hebben sinds vanmorgen 10.00 uur de lobby bezet van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. Zij protesteren hiermee tegen de miljardensubsidies die, ondanks beloftes om hiermee te stoppen, nog steeds naar fossiele brandstoffen gaan. De groep eist dat de subsidie onmiddellijk worden stopgezet en de middelen worden geïnvesteerd in duurzaam beleid. Het gaat om jaarlijks minimaal 4,5 miljard euro, evenveel als aan klimaatbeleid wordt uitgegeven.
Minister Wiebes maakte onlangs in een kamerbrief bekend dat de fossiele sector in Nederland jaarlijks nog altijd met 4,5 miljard euro wordt ondersteund.“Elke redelijkheid is zoek,” zegt Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion. “We zitten midden in een klimaatcrisis. De wereld staat in brand. Subsidies voor fossiele brandstoffen zijn olie op het vuur.” De subsidies bestaan bijvoorbeeld uit gemiste overheidsinkomsten doordat er geen accijns op kerosine wordt geheven en uit investeringsaftrek voor het opsporen van aardgasvelden. Een onderzoek dat Milieudefensie deze zomer publiceerde, kwam op een nog veel hoger bedrag uit. Daaruit bleek dat Nederland fossiele brandstoffen jaarlijks ondersteunt met 8,3 miljard euro.
Lobby
Om een redelijke kans op een leefbare toekomst te hebben, moet de wereld binnen enkele jaren af van fossiele brandstoffen. Extinction Rebellion wil dat de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul gaat in 2025. “Zolang er nog altijd minstens evenveel belastinggeld gaat naar het verergeren van het klimaatprobleem als naar oplossingen, zijn we nog niet eens begonnen met het aanpakken van de klimaatcrisis,” zegt Winnips. De rebellen hebben laten weten niet van plan zijn weg te gaan voordat aan hun eis is voldaan. Het vreedzame protest wordt volledig corona-proof uitgevoerd. Vorige week nog werden vijf rebellen gearresteerd omdat ze bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aandacht vroegen voor het feit dat grootvervuiler Shell als eregast was uitgenodigd op de klimaatdag. De doelstellingen van Shell zijn niet in lijn met het Parijs-akkoord. Het bedrijf wil het komend decennium zelfs 38% meer olie oppompen dan het nu al doet.
Septemberrebellie
Extinction Rebellion wil door middel van vreedzame, creatieve en ontregelende acties de overheid bewegen in te grijpen in de escalerende klimaat- en ecologische crises. De wereld stevent met de huidige koers af op een temperatuurstijging van meerdere graden in 2100. In september kwam de beweging in het nieuws omdat ze tot twee keer toe wegen op de Amsterdamse Zuidas blokkeerde. De beweging wil dat de overheid eerlijk is over de risico’s van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, doet wat nodig is om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen en een burgerberaad opricht om te zorgen voor een rechtvaardige transitie.
Extinction Rebellion is opgericht in 2018 en inmiddels actief in 72 landen.