Extinction Rebellion bezet tientallen ING-kantoren door hele land
“Stop met financieren van de fossiele industrie!”
Stipt om half twee vanmiddag zijn door het hele land rebellen van Extinction Rebellion bij publieksvestigingen van ING naar binnen gelopen om te demonstreren. De eis: stop met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. ING steekt jaarlijks zo’n 8,5 miljard euro in olie, gas en kolen, waaronder ook nog altijd nieuwe projecten, waarvoor allang geen ruimte meer is in de escalerende klimaatcrisis.
Campagnewebsite: https://www.ingdebankvanfossielnederland.nl/
Social media: #INGfossielvrij
Van Groningen tot Eindhoven, van Haarlem tot Enschede en van Rotterdam tot Almere. In twintig steden gingen rebellen van Extinction Rebellion om half twee in totaal 24 publiekskantoren van de ING-bank binnen. Onder meer in Amsterdam en Nijmegen hebben rebellen zich vastgeketend of -gelijmd. Zij weigeren te vertrekken tot ING heeft toegezegd per direct te stoppen met financieren van de fossiele industrie. Klanten en medewerkers worden niet belemmerd door de rebellen.
“Geen tijd meer”
“We voeren al langer actie, maar ING wil niet luisteren. Klanten moeten nu ook maar eens weten wat hun vertrouwde bank doet met hun geld. Die oranje leeuw heeft olie aan z’n klauwen”, aldus een van de rebellen. “We hebben bijna geen tijd meer om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen. Daar past het fossiele beleid van ING niet in. Ze jagen de klimaatcrisis alleen maar nog meer aan.”
Meer in plaats van minder
ING is met een jaarlijks bedrag van zo’n 8,5 miljard euro met afstand de grootste financier van fossiel van alle Nederlandse banken. In 2021 groeide dat bedrag zelfs naar 11 miljard. In maart van dit jaar kondigde ING aan te stoppen met het financieren van nieuwe fossiele projecten[1]. Echter, bij nadere bestudering blijkt dat het hier slechts gaat om de directe financiering van specifieke fossiele projecten, zo’n 10% van het totale bedrag dat bij ING gemoeid is met de fossiele industrie. ING gaat namelijk wel door met het financieren en faciliteren van de bedrijven die zulke projecten uitvoeren, zo bevestigt de internationale financiële onderzoeksorganisatie BankTrack.[2]
Geclassificeerd als achterblijver
Hoewel ING heeft verklaard de klimaatdoelen van Parijs 2015 te steunen, heeft de bank sindsdien zo’n 51 miljard euro aan fossiele projecten besteed. Een jaar geleden deed het gerenommeerde International Energy Agency IEA een wereldwijde oproep om geen geld meer te steken in nieuwe fossiele projecten[3]. ING gaat er echter mee door, door leningen te verstrekken en financiële diensten zoals ‘underwriting’ te verlenen aan fossiele bedrijven. Het is onduidelijk waarom ING het advies van het IEA niet opvolgt. BankTrack classificeert ING op basis van zijn fossiele beleid dan ook als een ‘laggard’, een achterblijver.
Achtste actie tegen ING, grootste tot nu toe
Al zeven keer eerder voerde Extinction Rebellion dit jaar actie tegen het fossiele beleid van ING, met name bij het ING-hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost. Daar werd onder meer de lobby tot twee keer toe bezet en legden rebellen de aandeelhoudersvergadering tijdelijk stil met een lawaaiprotest. Bij die acties werden de rebellen steeds gearresteerd wegens lokaalvredebreuk. Zij brachten de nacht in de cel door. “Dat is niet leuk. Maar we kunnen niet anders. We willen redden wat er te redden valt, en daarvoor moeten de grote geldstromen naar fossiel stoppen”, aldus een van de rebellen.
Andere organisaties
Ook andere organisaties voeren actie tegen het fossiele beleid van ING. De bank is een van de 29 grote bedrijven waarvan het klimaatplan door Milieudefensie is geanalyseerd. Daaruit blijkt dat ING nog lang niet in lijn met de 1,5 graad maximale opwarming opereert[4]. Ook Fossielvrij NL voert actie bij ING, onder meer met een petitie op www.ingfossielvrij.nl.
De bezette filialen bevinden zich in:
- Alkmaar
- Almere
- Amsterdam Centrum
- Amsterdam Noord
- Amsterdam Oost
- Amsterdam West
- Amsterdam West
- Amersfoort
- Apeldoorn
- Arnhem
- Delft
- Den Bosch
- Den Haag
- Deventer
- Enschede
- Eindhoven
- Gouda
- Groningen
- Haarlem
- Nijmegen
- Rotterdam
- Utrecht
- Zaandam
- Zeist
[1]https://www.ing.com/Newsroom/News/ING-steps-up-renewable-energy-efforts-and-restricts-financing-of-new-oil-gas-fields.htm
[2] https://www.banktrack.org/news/dutch_bank_ing_to_stop_financing_new_upstream_oil_and_gas_projects
[3] https://www.iea.org/news/pathway-to-critical-and-formidable-goal-of-net-zero-emissions-by-2050-is-narrow-but-brings-huge-benefits
[4] https://milieudefensie.nl/actueel/onderzoek-naar-de-klimaatplannen-van-29-grote-vervuilers/@@download/file/Onderzoek%20naar%20de%20klimaatplannen%20van%2029%20grote%20vervuilers%20-%20NewClimate%20Institute%20-%2005-07-2022.pdf Pagina 198-202