Extinction Rebellion gaat door met verboden protest bij ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Aanbod gesprek geweigerd. “Geen vertrouwen meer in ministerie door Urgenda zaak”
Ondanks een verbod door burgemeester Van Zanen voert Extinction Rebellion op 17 november actie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. Extinction Rebellion eist dat de subsidies aan fossiele brandstoffen onmiddellijk worden stopgezet en de daardoor vrijkomende middelen worden geïnvesteerd in duurzaam beleid. Daarnaast eist de groep directe vrijgave van de zogenaamde Shell Papers. Tijdens het vreedzame protest zullen de rebellen met verwijderbare teksten op de raampartij van het Ministerie aandacht vragen voor de schade die met de subsidies wordt aangericht. Op 20 oktober werden zeven rebellen gearresteerd nadat zij de hele dag de lobby van het ministerie hadden bezet.
Hoewel de klimaatcrisis steeds verder escaleert, wordt de fossiele sector in Nederland jaarlijks met 4,5 miljard euro ondersteund, zo schreef minister Wiebes in september in een kamerbrief. Volgens een onderzoek van milieudefensie gaat het om nog veel meer geld: 8,3 miljard. Extinction Rebellion sloeg een aanbod voor een gesprek af. “Het ministerie is eerdere beloftes over het stoppen van subsidies niet nagekomen en heeft ook het Urgenda-vonnis aan zijn laars gelapt. Het is nu eerst tijd dat er actie komt, daarna kunnen we een keer praten,” zegt Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion.
Behalve een subsidiestop eist de groep de vrijgave van alle overheidsdocumenten over Shell sinds 2005 – de Shell Papers – een WOB-verzoek dat is gedaan door een aantal onderzoeksjournalisten. “De Nederlandse bevolking heeft het recht om te weten wat onze overheid allemaal vóór en mét Shell gedaan heeft. Dat is niet alleen iets voor journalisten. Dat gaat ons allemaal aan,” zegt Winnips.
Klimaatschade
Nadat ze op 20 oktober een dag lang de lobby bezet hielden, voeren de rebellen nu op de stoep voor het ministerie actie. Er gaat nog altijd meer belastinggeld naar subsidies voor de fossiele sector dan naar klimaatbeleid. De schade die dit tot gevolg heeft, komt op 17 november op het raam van het ministerie te staan. Er doen ook enkele bekende Nederlanders aan het protest mee, onder wie toneelschrijver Maria Goos en acteurs Sieger Sloot en Michiel de Jong. De volledige raampartij aan de Prins Clauslaan zal onder handen worden genomen. De groep zal de teksten 24 uur laten staan en de volgende dag zelf weer verwijderen. Alleen al in Nederland overlijden jaarlijks meer dan 10.000 mensen voortijdig als gevolg van luchtvervuiling De Waddenzee als getijdenzee wordt al als verloren beschouwd vanwege de toekomstige zeespiegelstijging. Na een zomer vol hittegolven en mega-bosbranden, maken wetenschappers zich op dit moment ernstig zorgen omdat het zeeijs bij Siberië niet meer goed aanvriest.
Verboden
Burgemeester Van Zanen heeft het protest verboden. Lucas Winnips: “Als het ministerie niet open is over de gevolgen van de subsidies, dan doen wij dat. Het gaat om afwasbaar krijt en we halen het zelf de volgende dag weg. Extinction Rebellion heeft geen politiebegeleiding nodig. Dit is een vreedzaam protest en uiteraard houden we ons aan de coronaregels. De raampartij is groot genoeg om voldoende afstand te houden.” Ook de VN hebben al meerdere malen opgeroepen om te stoppen met subsidiëren van fossiele brandstoffen.