Extinction Rebellion legt nieuwe honger/klimaat-steen in de Rijn
Met het lage water in de rivieren, zijn ‘hongerstenen’ zichtbaar: stenen waarmee onze voorouders waarschuwden voor honger als deze stenen leesbaar waren. Nu het water zo extreem laag staat door de klimaatcrisis, leggen rebellen van Extinction Rebellion (XR) een ‘klimaatsteen’ in de Rijn: een grote zwerfkei van ongeveer 40 kg met de tekst ‘Klimaatgerechtigheid’. Dit gebeurt op woensdag 24 augustus om 15.00 in Wageningen, Lexkesveer aan de Veerdam. De Red Rebels zijn aanwezig met hun street art performance en er is muziek van violiste Aïcha Klei. Erik-Jan Bijleveld, wethouder voor klimaat, zal ook aanwezig zijn.
Klimaatrechtvaardigheid
Hongerstenen zijn eeuwenoude stenen die bij extreem laag water zichtbaar zijn. Laag water betekende honger: oogsten mislukten en schepen konden geen voedsel aanvoeren. Met de hongerstenen lieten onze voorouders zien dat ze solidair zijn met degenen die na hen zouden lijden door droogtes. In die traditie is deze klimaatsteen een teken van solidariteit met mensen die lijden aan de gevolgen van de klimaatcrisis. In de toekomst hier, nu al in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Maar meer nog een oproep om ons in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid. Om alles op alles te zetten om onze uitstoot naar nul te brengen en de gevolgen van de klimaatcrisis te beperken.
Door de klimaatcrisis staat het water in de rivieren extreem laag, ondanks al onze sluizen en stuwen. Bij ons in het rijke westen zullen we niet zo snel hongersnood krijgen. Maar in Afrika, Azië en Zuid-Amerika lijden en sterven mensen en dieren nu al aan de gevolgen van de klimaatcrisis. Volgens een studie van Wageningen University and Research is het over 50 jaar ‘vrijwel onleefbaar heet’ voor een derde van de wereldbevolking. In Nederland beginnen we nu te merken dat er een klimaatcrisis is. Van de laatste vier zomers waren er drie extreem droog en heet, en één extreem nat. In de traditie van de hongerstenen, waarmee onze voorouders solidair waren met degenen die na hen zouden lijden door droogtes, is deze klimaatsteen een teken van solidariteit met mensen die lijden aan de gevolgen van de klimaatcrisis, nu en in de toekomst.
Programma
15.00 Verzamelen onderaan de Holleweg (auto’s parkeren aan Generaal Foulkesweg of omgeving)
15.10 Lopen naar Lexkesveer
15.20 Leggen klimaatsteen, street art perfomance Red Rebels
15.40 Terug bij Holleweg met korte speeches, Rode Rebellen en muziek
Bij Lexkesveer is ruimte voor maximaal 45 personen. Bij grote belangstelling kan deel van de mensen niet bij het leggen van de steen zijn, maar kan er later langslopen onder begeleiding van de Red Rebels.