Extinction Rebellion verrast Total Energies met blokkade van de lobby van het hoofdkantoor
Vandaag verrassen rebellen van Extinction Rebellion [edit: en rebellen van Christian Climate Action] Total Energies met een blokkade van de lobby van hun hoofdkantoor. Dat doen ze om ze te confronteren met de immoraliteit van het doorzetten van de bouw van de EACOP (East African Crude Oil Pipeline). We eisen dat ze ermee stoppen!
Vandaag, 21 augustus, vanaf 13:00 uur, brengt Extinction Rebellion (XR) een verrassingsbezoek aan het hoofdkantoor van TotalEnrgies aan de Prinses Catharina Amaliastraat in Den Haag. Rebellen van XR bezetten de hal om aandacht te vragen voor de mens-, dier- en natuuronterende praktijken die het gevolg zijn van de aanleg van de EACOP in Oeganda en Tanzania. Mensen kunnen er gewoon langs; het zich vastketenen van de actievoerders is symbolisch.
Solidariteitsoproep
Deze actie voeren de rebellen uit, ook in solidariteit met onderdrukte actievoerders in Oeganda en Tanzania. Patience Nabukalu van Fridays For Future Uganda en Stop EACOP was in Nederland voor een demonstratie tegen Total in juni. Ze zegt: “Mensen in het mondiale Noorden hebben hun mond vol van mensenrechten, maar die zijn kennelijk niet altijd even belangrijk. Onderwijs en informatievoorziening over klimaatverandering schiet echt tekort. En de mensen voelen het zelf nog niet. Als hier overstromingen en orkanen waren, dan zouden ze de urgentie wel voelen en anders stemmen. Nu zit iedereen hier nog behoorlijk comfortabel.” [1]
TotalEnergies; een nieuwe strategie
Een jaar geleden nam Total de nieuwe naam TotalEnergies aan en beloofde een nieuwe strategie: ‘TotalEnergies streeft naar een netto CO2-emissie van nul in 2050. Dit is in lijn met ons doel om energie te leveren die betrouwbaarder, betaalbaarder en schoner is voor zoveel mogelijk mensen.’ [2] XR juicht deze woorden toe, maar de realiteit is een schokkend contrast. Terwijl de retoriek mooi klinkt, zien we in de praktijk slechts lege beloftes en een voortdurende ontkenning van de crisis. Het is tijd om de daad bij het woord te voegen en echte verandering te eisen!
EACOP en vernietiging van ecosystemen
Topman Patrick Pouyanné van TotalEnergies is een echte olieman: no-nonsense. Hij trekt zich weinig aan van politieke correctheid. Volgens hem is “het oppompen van olie voorlopig gewoon nodig en zal dit anders door staatsoliebedrijven worden gedaan, die dat minder net doen dan Total.” [2] Dat blijkt uit de aanleg van de EACOP in Oeganda en Tanzania.
De EACOP is een project van Total East Africa Midstream BV, een Nederlandse dochteronderneming (en brievenbusfirma) van Total.[3,4] Met 1443 kilometer wordt ze de langste verwarmde oliepijplijn ter wereld en zorgt ze voor de uitstoot van 34 miljoen ton CO2 per jaar. Deze pijplijn is een ecologische ramp en een schandelijk humanitair onrecht in wording. De aanleg en oliewinning verwoesten al op grote schaal onze ecosystemen en drijven wilde dieren tot wanhoop. Als de EACOP eenmaal operationeel is, worden meer dan 100.000 mensen van hun land verdreven, hun levens en toekomst in de waagschaal gesteld. De dreiging van catastrofale lekkages is reëel, vooral omdat EACOP door een aardbevingsgevoelig gebied slingert. De kans op ecologische rampen is enorm en bijna niet te vermijden. Dit bedreigt niet alleen de natuur, maar ook de levensonderhoud van tientallen miljoenen mensen die afhankelijk zijn van de meren voor hun visvangst en watervoorziening. We mogen deze vernietiging niet passief aanschouwen – we moeten nu in actie komen om deze desastreuze plannen tegen te houden! [5]
EACOP is een flagrant koloniaal project: Total strijkt de winst op, terwijl de lokale gemeenschappen worden achtergelaten met ellende en onrecht. Dit is niet alleen een exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, maar ook een keiharde onderdrukking van de mensen die er wonen. We moeten opstaan tegen deze systematische uitbuiting en onze stem laten horen voor degenen die dat zelf niet kunnen!
Marteling van vreedzame activisten
In Europa staat het demonstratierecht onder hevige druk, maar laten we niet vergeten dat de situatie in Uganda nog veel schrijnender is. Patience Nabukalu: “Daar kan je niet zomaar de straat opgaan om te protesteren tegen onrechtvaardig beleid. Als wij de president aanspreken op wat hij doet met zijn land, worden we in de gevangenis gegooid en mishandeld. Vrienden van me hebben YouTube-kanalen, maar ze zeggen: ‘We kunnen je niet uitnodigen voor een interview, dan staat de politie hier voor de deur.’ Jullie hebben het privilege om te demonstreren, om je uit te spreken, je verhaal te doen in de media, leiders te confronteren. Wij niet.”[1]
Ook klimaatactivist en woordvoerder Bweete vindt het moeilijk om erover te praten, maar hij vertelt toch over de martelingen en verdwijningen waar onder andere de actievoerders van de Justice Movement Uganda mee te maken krijgen. Verschillende van zijn mede-activisten zijn zodanig gemarteld dat zij in een ziekenhuis moesten worden opgenomen nadat ze vrijgelaten waren. Ze werden gearresteerd puur omdat ze moedig en vreedzaam streden tegen de verwoestende EACOP. Zelf brak Bweete zijn been toen hij probeerde te vluchten voor de politie. Zijn ‘misdaad’: hij had met een groep andere activisten een petitie aangeboden aan Total Uganda. Dit moet stoppen; daarom proberen we weer om TotalEnergies een duwtje in de goede richting te geven: Stop het EACOP-project en stop met het nieuw oppompen van olie en gas om het klimaatakkoord van Parijs binnen handbereik te houden.
EACOP eisen van XR
Om het bezoek kracht bij te zetten hebben wij de volgende eisen geformuleerd:
1) Stop de bouw van de EACOP
2) Herstel de schade die al is aangericht
3) Respecteer de mensenrechten van alle betrokken of getroffen mensen en help mee de veiligheid te garanderen van klimaatrechtvaardigheidsactivisten in Oeganda en Tanzania
Investeerders trekken zich terug
Op de Stop EACOP-website staan nu meer dan vijftig prominente banken en verzekeraars die luid en duidelijk hebben verklaard dat ze het destructieve EACOP-project niet zullen steunen. Meer dan 260 organisaties wereldwijd eisen met kracht dat banken zich terugtrekken uit dit ecologische schandaal. Deze krachtige actie toont aan dat we impact hebben en dat onze inspanningen om de waarheid over EACOP aan het licht te brengen daadwerkelijk resultaat opleveren.
Bronnen:
[1]: https://www.oneworld.nl/klimaat/ugandese-klimaatactivist-patience-nabukalu-stop-eacop/
[2]: https://e-mobility.totalenergies.nl/over-ons/#:~:text=Energie%20vindt%20zichzelf%20opnieuw%20uit,Total%20is%20voortaan%20TotalEnergies.
[3]: https://totalenergies.com/sites/g/files/nytnzq121/files/documents/2021-03/Eacop_esia_executive-summary-Uganda.pdf
[4]: https://www.theguardian.com/environment/2021/may/18/no-new-investment-in-fossil-fuels-demands-top-energy-economist
[5]: https://www.stopeacop.net/for-people
[6]: https://www.iucn.nl/en/news/over-260-organisations-call-on-banks-not-to-finance-totals-east-african-crude-oil-pipeline/