Grassroots tentoonstelling ‘Kunst en de klimaatcrisis’ op Museumplein Amsterdam: Rijksmuseum verbreek sponsorrelatie ING 

14/03/2024

“Extinction Rebellion heeft directeur Rijksmuseum Taco Dibbits uitgenodigd om de sponsorrelatie met ING symbolisch te komen doorknippen” 

Op zondag 17 maart om 16:00 uur demonstreert Extinction Rebellion op het Museumplein in Amsterdam tegen de beslissing van het Rijksmuseum om zich nog altijd te laten sponsoren door grootvervuiler ING. Met de boodschap ‘Rijks, zeg nee tegen ING’ protesteren bezorgde burgers met een klimaatbewerking van hun favoriete schilderij uit de collectie van het Rijksmuseum. Ook krijgen zij de gelegenheid hun boodschap aan het Rijksmuseum te laten horen voor de open mic.

Woordvoerder Let de Jong: “De sponsorrelatie met ING staat haaks op de missie van het museum: kunst conserveren voor de toekomst. ING-bank noemt zich de trotse hoofdsponsor van het Rijksmuseum, maar ING heeft bijzonder weinig om trots op te zijn. Het is inmiddels geen geheim meer dat de bank met afstand de grootste fossiele financierder van Nederland is. Het Rijksmuseum laat zich misbruiken door zijn goede naam te verbinden aan deze vervuiler. Dat moet stoppen!” 

Kunst en de klimaatcrisis
De demonstratie op het Museumplein is niet de eerste actie van Extinction Rebellion tegen het sponsorbeleid van het Rijksmuseum. Op vrijdag 16 februari om 10.00 verrijkte Extinction Rebellion de opening van de Frans Hals tentoonstelling met bewerkte schilderijen die de rol van hoofdsponsor ING in het verergeren van de klimaat- en ecologische crisis lieten zien. Bij vijf schilderijen, van Frans Hals, Jan Jansz Mostaert, Johannes Vermeer, Bartholomeus van der Helst en Melchior d’Hondecoeter, eisten de rebellen dat het Rijksmuseum de sponsorrelatie met ING per direct verbreekt.[1] Zowel deze actie als die van vandaag zijn onderdeel van dezelfde campagne tegen het fossiele financieringsbeleid van ING als de A10-blokkades.

Sponsorrelatie ING in strijd met beleid Rijksmuseum
Het Rijksmuseum stelt dat het ‘zich bewust is van zijn maatschappelijke positie en verantwoordelijkheid. Bij het aangaan van samenwerking en het accepteren van een gift zal het Rijksmuseum zich rekenschap geven van ontwikkelingen in de maatschappij.’ Daarom moet het Rijksmuseum die verantwoordelijkheid nemen en de samenwerking met ING, de grootste financierder van fossiele brandstoffen, per direct beëindigen.

Ook zegt het Rijksmuseum giften aan te nemen ‘uitsluitend op basis van wat in het belang van het Rijksmuseum is.’ De effecten van het fossiele beleid zijn desastreus voor een leefbare aarde, en daarmee voor het voortbestaan van de collectie van het museum. Het eigen beleid biedt het Rijksmuseum eenvoudig de kans de relatie met ING te stoppen, want samenwerkingsverbanden dienen ‘jaarlijks herijkt te worden’.

ING grootste Nederlandse financierder van de fossiele industrie
Het klimaat bevindt zich in de grootst mogelijke noodtoestand. Iedere dag raken 20.000 kinderen ontheemd door weergerelateerde rampen.[2] 2023 was het heetste jaar ooit gemeten.[3] Amsterdam, de stad waar het Rijksmuseum is gevestigd, is ternauwernood ontsnapt aan een overstroming ten gevolge van een hevige storm. De kans op en intensiteit van stormen wordt door de opwarming van de aarde steeds groter.

De huidige fossiele voorraden in productie brengen de wereld over de twee graden opwarming. Niet alleen kunnen er geen nieuwe fossiele projecten meer bij, ook bestaande projecten moeten worden gestopt. ING onderschrijft het klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken om onder de 1,5 graden opwarming te blijven en beloofde daarom in 2022 te stoppen met de financiering van nieuwe olie- en gasprojecten. Maar de bank heeft een achterdeur gevonden om de fossiele industrie toch nog steeds van geld te voorzien voor nieuwe projecten. Dit doet ING via obligaties. In 2021 heeft ING zo zelfs meer geld binnengeharkt voor de fossiele industrie dan in 2020.

Voor meer informatie over Kunst en de Klimaatcrisis:
https://www.instagram.com/kunst_en_de_klimaatcrisis

Bronnen
[1] https://www.instagram.com/kunst_en_de_klimaatcrisis
[2] https://twitter.com/UN/status/1710324535881543797
[3] https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2504263-ook-wereldwijd-was-2023-het-warmste-jaar-ooit-gemeten



MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR