Greta Thunberg aanwezig bij A12 blokkade van 6 april
Tijdens de A12 blokkade worden internationale acties tegen fossiele subsidies aangekondigd.
Op zaterdag 6 april om 13:00 uur blokkeert Extinction Rebellion voor de 37e keer de A12, nadat vanaf 12:00 uur meerdere marsen naar de A12 door Den Haag zijn getrokken. Thunberg is aanwezig bij de blokkade omdat er tijdens de actie nieuwe internationale acties tegen fossiele subsidies worden aangekondigd.
Woordvoerder Joost Thus: “De A12 blokkades hebben ervoor gezorgd dat het onrecht van fossiele subsidies voor iedereen duidelijk is. 72% van de Nederlanders wil van de fossiele subsidies af [1] en meer dan driekwart van de Tweede Kamer stemde afgelopen oktober voor een motie over afbouwplannen. Het succes van de A12 blokkades heeft internationaal een beweging in gang gezet. Een internationale coalitie van 25 bewegingen uit 14 landen gaat op EU-niveau strijden voor een eind aan fossiele subsidies. Deze week zijn er Stop Fossiele Subsidies acties in 6 Europese landen. Op de A12 wordt zaterdag aangekondigd hoe we de druk op de politiek en de fossiele industrie de komende tijd internationaal gaan opvoeren.”
Afbouwplannen demissionair kabinet
Het demissionaire kabinet presenteerde in februari de afbouwplannen voor de fossiele subsidies. Het afschaffen van de fossiele subsidies wordt daarin opnieuw uitgesteld tot 2030 of zelfs 2035. Bovendien stelt het demissionaire kabinet dat het afbouwen van een groot deel van de fossiele subsidies lastig is vanwege internationale afspraken. Maar dit gaat regelrecht in tegen de internationale afspraken die Nederland al in 2009 (!) bij de G20 maakte om de fossiele subsidies vóór 2020 af te bouwen.
Noodzaak afschaffen fossiele subsidies
Fossiele subsidies stimuleren het grootverbruik van fossiele brandstoffen. Bedrijven als Shell, Tata Steel en KLM krijgen in Nederland gigantische kortingen op het gebruik van olie, gas en kolen. In totaal gaat het alleen al in Nederland om een bedrag tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro per jaar. Wereldwijd houdt de IMF voor 2022 een bedrag van $ 7 biljoen aan [2]. Zo wordt het gebruik van energiebronnen die met hun uitstoot de klimaat- en ecologische crisis aanjagen, ondersteund en gestimuleerd. Terwijl deze crisis de levens van miljoenen mensen, dieren en ecosystemen in gevaar brengt.
Bronnen
[1] https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10533012/klimaatenquete-meeste-nederlanders-tegen-fossiele-subsidies
[2] https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2023/08/24/fossil-fuel-subsidies-surged-to-record-7-trillion