Rabobank financiert klimaatcrisis met miljarden – klimaatdemonstranten eisen koerswijziging
Rabobank blijft miljarden investeren in vervuilende landbouw, fossiele projecten en grootschalige veehouderij. Terwijl de bank zichzelf duurzaam noemt, draagt zij actief bij aan klimaatverandering, ontbossing en verlies aan biodiversiteit. Agro-Ecologie Netwerk, Toekomstboeren, Christian Climate Action, Extinction Rebellion Nederland, Extinction Rebellion Landbouw, Klimaatnetwerk FNV, Milieudefensie Jong Utrecht, Milieudefensie Utrecht, Scientist Rebellion en Scientists for Future zijn donderdag 22 mei bij het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht voor een krachtige publieksactie.
“Rabobank zegt te werken aan een duurzame toekomst, maar blijft investeren in vervuilende landbouw en fossiele energie,” zegt Simon Handgraaf van Milieudefensie Utrecht. “Dat staat haaks op wat nodig is voor een leefbare planeet én voor een eerlijker landbouwsysteem.”
Uit eerder onderzoek van onder andere Milieudefensie, BankTrack en de Fair Finance Guide blijkt dat Rabobank blijft investeren in de industriële veehouderij, ontbossing en fossiele energie. De bank speelt bovendien een sleutelrol in de groeiende schuldenproblematiek onder boeren en maakt zich schuldig aan greenwashing met programma’s zoals Acorn, die nauwelijks bijdragen aan daadwerkelijke emissiereductie.
“Rabobank is dus geen onschuldige financier,” zegt Extinction Rebellion-woordvoerder Ronald van Marlen. “Het bedrijf is een drijvende kracht achter het huidige destructieve landbouwsysteem, dat bijdraagt aan de klimaat- en ecologische crisis, stikstofvervuiling en het verdwijnen van biodiversiteit. We hebben gesproken. We hebben voorstellen gedaan. Maar er verandert niets. Het is nu écht genoeg.”
Op 22 mei doen we een laatste oproep aan Rabobank, met één heldere eis: Rabobank moet nú veranderen. De bank doet structureel te weinig om zich aan het alweer in 2015 opgestelde Klimaatakkoord van Parijs te houden. Rabobank kiest ervoor om op grote schaal bedrijven en boeren te financieren die zich schuldig maken aan ontbossing en het verergeren van de klimaat- en ecologische crisis. Daarnaast is Rabobank Nederland’s grootste financier van de stikstofcrisis.
“Rabobank staat symbool voor het falen van de financiële sector om diens verantwoordelijkheid te nemen,”aldus van Marlen. “En wij zijn niet van plan om dat nog langer te accepteren.”