Toegankelijkheid
Een rebel op de weg
De meeste van jullie kennen je eigen triggers, maar soms is het helpend om die van een ander te zien. Op deze lijst staan dingen waarvan ik weet dat anderen dit gebruiken of er iets aan zouden hebben.
Zelf neem ik een paar dingen mee die me helpen als ik overprikkeld raak en maak ik een lijstje van dingen die ik kan doen om mezelf meer tot rust te brengen.
Extra: ik las iemand een (kleine) spuitfles en een waaier suggereren.
Items
- Medicatie
- Fles water
- Oogmasker
- Zonnebrandcreme of -lotion
- Hard snoep, dat houdt je bezig en geeft je iets om je aandacht op te richten. Het helpt mij ook om de druk van mijn hoofd te halen, omdat het de buis van Eustacius helpt openen.
- Oordoppen, loops, koptelefoon of iets anders dat je helpt bij geluid. Ik gebruik een versie met muziek waar ik naar mijn eigen muziek kan luisteren, iets veiligs en bekends waar ik op kan focussen. Ik maak ook een playlist met fijne muziek.
- Figet. Neem iets mee dat je helpt focussen of dat je helpt met je emotieregulatie. Voor de een is het iets te doen, voor de ander een knuffel of een stressbal.
- Zonnebril. Ook als de zon niet schijnt kunnen heldere wolken, kleurrijke kleding, flitsende camera’s of weerspiegelend water je ogen veel prikkels geven.
- Hoed of pet, om allerlei redenen.
- Een lijst met toiletten in de buurt. Er zijn apps zoals “hogenood” die je helpen toiletten te vinden binnen je specificaties, zoals gratis, rolstoeltoegankelijk enzovoorts. Maar als de celtorens overvraagd zijn, is het fijn om de data al opgezocht te hebben. Maak bijvoorbeeld een screenshot.
- Een klein tasje met geruststellende en niet-overheersende geuren. Ik gebruik gedroogde lavendel maar andere geuren zoals citroenschil of kruiden helpen op dezelfde manier. Als er veel parfumgeur om me heen is, kan ik erg overprikkeld raken.
- Schone en/of droge kleding. De laatste keer gebruikte de politie waterkanonnen.
- SOS kaart, met relevante informatie over jezelf, je contacten in geval van nood en specificaties rondom je handicap(s)
Acties
- Plan vooruit. Heb je weinig energie? Probeer dan een paar dagen vrij te nemen (van social media, van je werk, van organiseren) voor en na de actie. Boek een spa day of iets anders binnen je mogelijkheden dat je helpt ontspannen. Ken je grenzen.
- Bepaal je grenzen en maak daar afspraken over met jezelf en je buddy. Ik weet bijvoorbeeld dat ik niet de energie heb voor arrestatie, dus ik doe niets dat high risk is. Of misschien zit jouw neurodivergente brein in een jong, gezond (uitziend) mannenlichaam en kan de politie dat zien als een reden om je tot voorbeeld te stellen. Zorg dat je je eigen belangrijkste prioriteit bent en spreek je eigen grenzen uit.
- Ga met een buddy. Neem iemand mee die jou kent en weet waar op te letten, of vertel dit als je met iemand gaat die je nog niet goed kent. Je kunt ook een vriend meenemen. Sommige mensen trekken zich in zichzelf terug en worden stil, anderen werken mee als reactie op wat ze echt niet willen of worden juist heel luid.
- Trek je terug. Niet aan alle kanten omringd worden bij mensen is soms helpend. Voor mij is het vaak genoeg om achterin of aan de zijkant van de actie te blijven.
- Neem een moment voor jezelf, sluit je even af, ga zitten, beperk je zintuiglijke input en richt je op je ademhaling
- Ga naar een cafe in de buurt om even op te laden, check bij jezelf of je nog terug kunt en wilt na een pauze om bij te komen of dat het genoeg is geweest voor vandaag.
- Soms kan het genoeg zijn om je ogen dicht te doen, je even terug te trekken in jezelf en alles om je heen voorbij te laten gaan. Stel jezelf voor dat je een rots in het midden van een wilde rivier bent. Zoek een rustig plekje in jezelf en haal een paar keer diep adem.
- App iemand die jou kent en weet van je situatie om even te praten. Daarmee haal je je focus even weg van de overdaad om je heen en kun je je op één punt richten: je gesprekspartner. Ook als je een buddy hebt, kan het fijn zijn even met iemand anders te praten. Als er teveel herrie om je heen is, kun je op die manier ook met mensen binnen de actie communiceren.
- Haal niet-essentiële apps van je scherm, zodat alleen de noodzakelijke zichtbaar zijn op je scherm.
A12 actie
Legenda
Zwart: Einde van de Utrechtse baan
Licht paars: Ministerie van Economische zaken en Klimaat
Donker paars: Tijdelijke huisvesting tweede kamer
Rood: Malietoren
Groen: Locatie Support
Oranje: Station ( linksboven CS, rechtsonder Voorburg)
Extra uitleg
Station Voorburg ( Protestmars): halverwege is een lift. Op de foto zie je dat de vorige keer er verzameld werd op een lichte verhoging die bereikbaar is middels een ramp, vanuit de lift iets rechts van je. De hele mars is volgens een route die volgens “officiële” paden loopt ( trottoir, verkeerslichten e.d.) bij alle punten waar overgestoken wordt kan je er met een rolstoel ook gebruik van maken.
Station CS, Centraal. Als je een zo kort mogelijke route wil afleggen kan je het beste zo ver mogelijk vooraan (vanuit de rijrichting bekeken) gaan zitten, het station zelf is verder gelijkvloers. Let op, er wordt verbouwd waardoor het plein afgezet wordt en je er omheen geleidt wordt.
Vanaf CS naar support is alles vrijwel gelijkvloers maar rijden fietsers alsof alles rood geasfalteerd is.
Van CS naar de Malietoren ( boven de tunnelbak) loopt een trottoir en een fietspad waarbij er zo goed als geen scheiding loopt tussen de twee qua hoogte. Tussen fietspad en autobaan is een scheiding opgeworpen. Bij elk kruispunt is een oversteekplaats waar stoepen en scheidingsdrempels vlak zijn. Vanaf malietoren tot en met het einde van de utrechtse baan ligt naast de utrechtse baan aan beide zijden een fietspad met daarnaast in het westen ( in deze looprichting links) het malieveld en in het oosten ( in deze looprichting rechts) het Haagse Bos. Aan beide zijde is over de volledige lengte van het pad een verhoging gemaakt om fietspad en autobaan te scheiden.
Voor mensen die met de auto willen komen zijn er speciale plaatsen om te parkeren indien je de goede parkeervergunning hebt. Zie de parkeerplaatsen op deze kaart: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/den-haag-op-kaart.htm?extent=68392.15264,449420.82913,92725.40130,459530.04935,28992&lagen=Parkeerservices_View_7707
Let op!
Van de website van Den Haag:
* U mag met een Europese gehandicaptenparkeerkaart uw auto gratis parkeren op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in Den Haag. Leg uw Europese gehandicaptenparkeerkaart dan achter de voorruit.
* In parkeergarages in Den Haag of op andere plaatsen met betaald parkeren kunt u niet gratis parkeren.
* Met uw parkeerkaart mag u gratis parkeren op plaatsen met een parkeerverbod. Deze plaatsen zijn aangegeven met verkeersbord E1(https://www.verkeersbordenoverzicht.nl/#E). Uw auto mag er maximaal 3 uur staan. Leg daarom uw parkeerschijf duidelijk zichtbaar naast uw parkeerkaart.