Herover onze banen
Wij eisen zekerheid en welvaart voor alle havenarbeiders. Groene banen moeten de basis vormen van onze nieuwe economie. Bedrijven die hebben geprofiteerd van de vernietiging van het milieu moeten de financiële lasten dragen van de omscholing van werknemers en het creëren van nieuwe, duurzame werkgelegenheid. Dit is de weg naar een rechtvaardige transitie, die bescherming en nieuwe vooruitzichten garandeert voor werknemers in de groene sector. Herover onze banen!
Onze eisen: Herover onze banen – laat bedrijven betalen voor duurzame werkgelegenheid!
- We eisen een groene baangarantie voor alle werknemers in de haven.
- Vervuilende bedrijven moeten betalen om financiële zekerheid te garanderen voor havenarbeiders tijdens de overgang naar de groene economie.
Achter rookgordijnen: De haven is niet klaar voor de nieuwe economie
- Concrete en significante investeringen in duurzaamheid ontbreken. De haven houdt vast aan onzekere plannen en een vertrouwde strategie: groei. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze groei binnen de planetaire grenzen kan blijven. Investeringen in de duurzame ontwikkeling van de Rotterdamse haven worden niet transparant getoetst aan de impact op de planetaire grenzen (of andere voorwaarden met betrekking tot klimaatdoelstellingen) en er zijn ook geen regels om investeringen af te wijzen als deze grenzen of voorwaarden niet worden gerespecteerd.
- Het klimaatbeleid van de haven is erop gericht om concurrerend te blijven, multinationals aan te trekken en hogere dividenden te genereren voor de staat en de gemeente, waarbij economische argumenten voorrang krijgen op de maatschappelijke plicht om de gezondheid van burgers te beschermen, zowel nu als in de toekomst.
- Het Internationaal Energie Agentschap verwacht een toename van 30 miljoen banen in de energiesector als gevolg van de overgang naar duurzame energie. HBR’s aarzelende inzet voor duurzaamheid toont echter noch de visie noch het initiatief dat nodig is om deze kansen te grijpen, waardoor de havenarbeiders in een onzekere positie terechtkomen.
Onze eisen
1. Herover onze toekomst
De tijd staat niet aan onze kant. Wij eisen het einde van de Fossiele Haven in 2030. Nederland moet zich bewust worden van de klimaatcrisis en streven naar klimaatneutraliteit binnen dit decennium om de opwarming van de aarde binnen de grens van 1,5 graad Celsius te houden. Deze toekomst is onverenigbaar met de voortzetting van fossiele havenactiviteiten. De haven moet een nieuwe koers uitzetten naar transparantie, alle fossiele activiteiten stopzetten en zich richten op echte oplossingen die de CO2-uitstoot verminderen.
2. Herover onze banen
Wij eisen zekerheid en welvaart voor alle havenarbeiders. Groene banen moeten de basis vormen van onze nieuwe economie. Bedrijven die hebben geprofiteerd van de vernietiging van het milieu moeten de financiële lasten dragen van de omscholing van werknemers en het creëren van nieuwe, duurzame werkgelegenheid. Dit is de weg naar een rechtvaardige overgang, die bescherming en nieuwe vooruitzichten biedt voor werknemers in de groene sector.
3. Herover onze lucht
De lucht die we inademen draagt de giftige littekens van havenactiviteiten, die de gezondheid van elke Rotterdammer aantasten. Wij eisen verantwoording en transparantie van de verantwoordelijken. We eisen bindende maatregelen om de giftige uitstoot te onderzoeken en monitoren. Daarnaast eisen we dat bedrijven die decennialang schadelijke uitstoof hebben veroorzaakt, hun eigen troep opruimen, en investeren in lokale groene infrastructuur.
4. Herover onze stem
De aandeelhouders van het Havenbedrijf moeten hun maatschappelijke plicht nakomen om de gezondheid van burgers te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan. Het Havenbedrijf moet zijn onhaalbare groene groeistrategie loslaten, zijn statuten aanpassen aan het publiek belang, besluitvormingsprocessen democratiseren en burgers laten beslissen over hun toekomst. Wij eisen de Haven terug voor de Rotterdammers.