Acht actievoerders van Extinction Rebellion in beroep tegen gebiedsverbod A12

14/02/2023

Demonstratierecht onacceptabel ingeperkt, het OM ging haar boekje te buiten

Vandaag, op 14 februari om 15:00 uur, dient het beroep tegen het gebiedsverbod van 90 dagen op en rond de A12 van acht actievoerders van Extinction Rebellion. Zij riepen op tot een geweldloze demonstratie op de A12 uit protest tegen de jaarlijks 17,5 miljard euro fossiele subsidies.[1] Het beroep vindt plaats in de rechtbank Den Haag (raadkamer) op de Prins Clauslaan 60. Het gaat om een besloten zitting. Advocaat van de actievoerders, Willem Jebbink: “De gebiedsverboden komen neer op een forse inperking van de demonstratievrijheid. Dat recht is zo belangrijk dat alleen op grond van heel goede redenen inperking is toegestaan. Het gaat immers om een fundamenteel recht in onze democratie. Een beperking vooraf, zoals in dit geval, komt in wezen neer op het muilkorven van vreedzame demonstranten. Dat is in een rechtsstaat als de onze een zorgelijke ontwikkeling.”

Het beroep is aangespannen door de acht actievoerders die voor de geweldloze demonstratie op de A12 werden gearresteerd voor ‘opruiing’. Lucas Winnips werd donderdag 19 februari rond 8:30 uur klemgereden op zijn fiets. De overige zeven, waaronder Tessel Hofstede, Paul Hendriksen en Jelle de Graaf, werden een week later rond 7:00 uur van hun bed gelicht, met uitzondering van Sieger Sloot die niet thuis was. Hij meldde zich een dag later voor verhoor. Voor alle acht greep de arrestatie diep in in hun persoonlijke levens. Kinderen stonden toe te kijken hoe hun ouder werd weggevoerd. XR-woordvoerder en een van de gearresteerden, Tessel Hofstede: “De regering subsidieert een industrie die enorme winsten maakt met vernietigende fossiele bedrijfsvoering. Een onacceptabele situatie die almaar onbestraft blijft. Gewone burgers die geweldloos in opstand komen, worden wél vervolgd. Onbegrijpelijk! De opgelegde gebiedsverboden van 90 dagen zijn een inbreuk op het demonstratierecht. Ook wij willen zaterdag 11 maart om 12:00 demonstreren op de A12, net als duizenden anderen.”

Demonstratierecht met voeten getreden

De arrestaties van de acht actievoerders voor ‘opruiing’ leidden tot een storm van protest vanuit de samenleving en voor de actievoerders zelf was het een verbijsterende ervaring. Zij hadden niets anders gedaan dan mensen oproepen naar een geweldloze demonstratie te komen op de A12. Dat zij daarmee in hun recht stonden bevestigden Amnesty Nederland[2], het College voor de Rechten van de Mens[3] en de mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties[4]. Ook verdedigden bijna 50 organisaties[5], waaronder Greenpeace Nederland, Oxfam Novib en Urgenda tijdens de A12-blokkade van 28 januari het demonstratierecht vanaf de zijkanten van de tunnelbak, net als duizenden burgers. Veel van die burgers hebben aangegeven tijdens de demonstratie van zaterdag 11 maart om 12:00 uur op de A12 te gaan staan. Zij komen niet alleen op voor het demonstratierecht maar zijn de jaarlijks 17,5 miljard euro fossiele subsidies zat.

Bronnen: 

[1] https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/subsidie-voor-fossiele-brandstoffen-ongekend-groot

[2] https://www.amnesty.nl/actueel/amnesty-maakt-zich-grote-zorgen-over-arrestaties-van-klimaatdemonstranten

[3] https://www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2023/01/31/demonstratierecht-onder-druk-blijkt-uit-aanhouding-klimaatactivisten

[4] https://twitter.com/srenvironment/status/1616483801018040320

[5] https://www.greenpeace.org/nl/greenpeace/56200/directeuren-maatschappelijke-organisaties-aanwezig-tijdens-extinction-rebellion-protest-op-a12-om-recht-van-demonstratie-te-verdedigen/

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR