Bezorgde burgers Extinction Rebellion willen af van “consumptiefeest” Black Friday

23/11/2020

Black Friday, de wereldwijde feestdag van kortingen en overconsumptie staat voor de deur. Op vrijdag 27 november 2020 komt XR NL Fashion Action in samenwerking met Extinction Rebellion Nederland (XR) in opstand tegen deze dag, met een duidelijke, eenvoudige boodschap: stop met Black Friday.

De werkelijke prijs van de koopjes

Het voortdurend en massaal produceren van consumptiegoederen en kleding zorgt voor extra CO2-uitstoot, torenhoog waterverbruik in de katoenteelt en het uitbuiten van fabriekswerkers in lage lonenlanden: moderne slavernij. Ook planned obsolescence, het bewust eerder stuk laten gaan van laptops, telefoons en andere apparaten moet stoppen.

Fast Fashion, de feiten:

Het concept fast fashion is gericht op winstmaximalisatie voor CEO’s en aandeelhouders. De vervuiling van deze industrie is groter dan alle internationale scheep- en luchtvaart bij elkaar opgeteld. Per jaar wordt er in Nederland zo’n 200 miljoen kilo textiel weggegooid. Als we nu stoppen met het produceren van kleding hebben we genoeg voor de komende twintig jaar.

Ecologische voetafdruk van overconsumptie: 1,7 aarde nodig

De klimaat- en ecologische crises bedreigt wereldwijd miljoenen levens. De gevolgen van branden, overstromingen, hongersnoden en smeltende ijskappen worden de komende decennia nog veel ernstiger. We hebben 1,7 aarde nodig om te produceren wat we in één jaar verbruiken. Er is geen regelgeving om dit te begrenzen; de mode-industrie wordt bijvoorbeeld niet genoemd in het Klimaatakkoord van Parijs. Dit is onacceptabel. XR eist daadkrachtig beleid.

Black Friday acties
XR en Fashion Action organiseren diverse Black Friday acties, in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Roermond, Castricum en Leeuwarden, met als belangrijkste eis: beëindig Black Friday! Wat kan men verwachten?

– Satirisch straattheater dat de absurditeit van Black Friday laat zien
– Guerrilla repairs
– Gratis kleding uitdelen
– Educatie over het vervuilende systeem en hoe mode daarmee te maken heeft
– Dansen door de straten: toxic system rave

De acties zijn coronaproof: iedereen wordt gevraagd zich te houden aan de maatregelen zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR