Campagnevoerders tegen Rabobank worden afgestraft

22/11/2022

Rechtszaak en schadeclaim volgen op politie-intimidatie bij arrestatie

Op 25 november om 09:00 uur moeten 17 activisten voor de Rechtbank in Utrecht (Vrouwe Justitiaplein 1) verschijnen op verdenking van vernieling. Deze ‘vernieling’ behelsde het plakken van posters op het Rabo-hoofdkantoor, waarvoor de bank een schadevergoeding van €2101 euro eist. De rechtszaak past in de trend van inperking van het demonstratierecht, zoals deze recent door Amnesty International aan de kaak werd gesteld. Dat geldt ook voor de behandeling van de activisten door de politie, waarbij hen een aantal fundamentele mensenrechten werd ontzegd. Verschillende mensen werden hun medicijnen onthouden, zaten tot 20 uur lang zonder eten, zijn langer dan rechtsgeldig vastgehouden, en kregen door agressieve behandeling op het bureau een paniekaanval. Om 8:15 uur, voorafgaand aan de rechtszaak geven de 17 een gezamenlijk statement af, met toespraken over het destructieve landbouwbeleid van de Rabobank en over wat het betekent om voor de rechter te staan als je opkomt voor een betere wereld.

Op vrijdagmiddag 25 februari 2022 overhandigden een kleine honderd mensen, als onderdeel van een langdurige campagne tegen het landbouwbeleid van de Rabobank, een door meer dan 6000 mensen ondertekende petitie aan de Rabobank. Hierin stelden zij de volgende eisen:

  1. stop met investeren in kunstmest en pesticiden: van €2.063.000.000 naar nul;
  2. verstrek geen nieuwe leningen meer aan de intensieve veehouderij, in binnen- én buitenland;
  3. stel een plan op dat het voor alle boeren mogelijk maakt om te schakelen naar duurzame landbouw.

De Rabobank had aangegeven deze eisen in de wind te slaan, ten koste van boeren en de natuur in Nederland en daarbuiten. Daarop besloten zeventien activisten de boodschap kracht bij te zetten door onze eisen én de namen van de petitie-ondertekenaars met behanglijm en kwasten op de bank te plakken. Het gebouw van de Rabobank bleek wél ontvankelijk voor de petitie.

Mensenrechten geschonden

Alle zeventien activisten werden door een groep van ca. dertig politieagenten gearresteerd op verdenking van openbare geweldpleging tegen goederen. Bij het verblijf in het cellencomplex in Houten is hen, tegen alle wetten en voorschriften in, een aantal fundamentele mensenrechten ontzegd. Een opsomming: vanaf de arrestatie tot het moment van vrijlating is bij enkele mensen de toegang tot levensbelangrijke medicatie (o.a. antidepressiva en insuline) ontzegd, mensen kregen van 16:00 uur tot 09:00 uur de volgende dag geen eten, een grote groep is langer vastgehouden dan wettelijk toegestaan, en verzorgers gedroegen zich jegens gedetineerden, die zich in een kwetsbare en machteloze positie verkeerden, vaak onbeschoft en soms zelfs intimiderend.

In de dagen na vrijlating hebben alle klimaatactivisten verslag gedaan van hun behandeling op het politiebureau. Deze ervaringen zijn samengevat in dit statement. In overleg is het mogelijk om contact op te nemen met individuele activisten, en/of om hun verslag in te zien. Zie daarvoor de contactgegevens hieronder.

Rechtszaak

Op 25 november om 09:00 uur moeten de zeventien activisten voor de Rechtbank Midden-Nederland te Utrecht (Vrouwe Justitiaplein 1) verschijnen. Hen wordt vernieling ten laste gelegd: Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie [€21.750]. 

Om 08:15 uur voorafgaand aan de rechtszaak zullen de zeventien een gezamenlijk statement afgeven vóór de rechtbank. Er zullen speeches worden gehouden over het beleid van de Rabobank en wat het betekent om voor de rechter te staan als je opkomt voor een betere wereld. 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR