120 rebellen brengen ‘swarming’ van Londen naar Amsterdam: zwermblokkades voor de klimaatcrisis

26/04/2019

Amsterdam, 26  april 2019 – Sinds tien voor acht vanmorgen zwermen 120 rebellen van Extinction Rebellion door de straten in het hart van Amsterdam en blokkeren kruispunten en zo al het verkeer. De ‘swarming’ tacktiek van telkens  zeven minuten lang ontregelt Extinction Rebellion het autoverkeer in de ochtendspits. De rebellen willen gewone mensen dwingen stil te staan bij de verwoestende ecologische crisis door klimaatverandering. We ontregelen de economie en dwingen de politici te reageren. We delen flyers met een uitleg en excuus uit aan bestuurders. Dit is de negende protestactiedag van de rebellen in Nederland sinds 15 april, en is deel van de International Rebellion Week in meer dan 35 landen en 85 steden.

“Wij voelen ons genoodzaakt om de orde te verstoren met de swarming (zwermblokkades), omdat er tot nu toe geen gehoor wordt gegeven aan de klimaatcrisis’, zegt woordvoerder Kate Mitchell, ‘Bijna alles is al geprobeerd: petities, politieke partijen, campagnes, etc. Toch is het klimaatprobleem groter dan ooit. Burgerlijke ongehoorzaamheid is erg succesvol geweest in het verleden en lijkt daarmee de enige optie te zijn op dit moment. Dat doen we vanzelfsprekend op een geweldloze manier, dat is een belangrijke waarde voor de beweging Extinction Rebellion. Het leven van een miljoen diersoorten, inclusief de mens, staat op het spel. Wij, van Extinction Rebellion, kunnen niet toekijken terwijl dit gebeurd.”

‘Swarming’ is een tactiek om met relatief weinig mensen het dagelijks leven te ontregelen. Deze vorm van protest is afgeleid van Extinction Rebellion UK, die zojuist een zeer succesvolle week van acties in Londen achter de rug hebben.  De actie is onderdeel van de Internationale Week van de Rebellie die in meer dan 80 steden in 33 landen tegelijkertijd plaatsvindt. De afgelopen week zijn er door het hele land bijna dagelijks acties georganiseerd door Extinction Rebellion NL met als doel de politiek en het bedrijfsleven te confronteren, om zodoende de aandacht en actie te eisen die de klimaatcrisis verdient.

Extinction Rebellion is een beweging die eind 2018 in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en sindsdien wereldwijd is verspreid. In Nederland eisen wij van de overheid dat zij de waarheid vertelt over de ecologische crisis, maatregelen neemt om CO2 neutraal te zijn in 2025 en een Deltaplan voor het klimaat maakt. Dit is een concreet gemaakt en gefinancierd plan waarin de nodige maatregelen staan uiteengezet. Om te waken over dit plan eist Extinction Rebellion een burgerkamer die hier toezicht op houdt. Rechtvaardigheid informeert de vierde en laatste eis van Extinction Rebellion, die stelt dat de kosten voor de energietransitie gedragen moeten worden door de grootste vervuilers.

Het is een beweging van alle leeftijden en achtergronden, met veel jonge mensen die samen op een geweldloze manier actie willen voeren en verandering bewerkstelligen voor hun eigen toekomst en die van toekomstige generaties. “Met creatieve acties willen we overal mensen inspireren zich ook aan te sluiten bij onze massabeweging en zo bij te dragen aan een hoopvolle toekomst voor onszelf en voor elkaar’zegt woordvoerder Kate Mitchell, ‘Er zijn honderden diersoorten die dagelijks uitsterven als gevolg van de zesde massa uitsterving, waar wij als mens verantwoordelijk voor zijn. We zitten midden in een ecologische crisis en er vallen al talloze slachtoffers als gevolg van klimaatverandering. Wij eisen daarom actie van de regering.” Onze eisen en vorige acties zijn te vinden op deze website. Sluit je aan, wordt een rebel, het is nodig, voor iedereen. Hashtagts op twitter #RebelforLife #ExtinctionRebellion.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join