Duizenden mensen verwacht bij Klimaatmars door Rotterdam

15/06/2022

Geen woorden maar daden: actie voor het klimaat op zondag 19 juni

Rotterdam, 15 juni – Fossiele brandstoffen blijken wederom de aanjager van gewelddadige conflicten, vervuiling en de klimaatcrisis. Dat moet stoppen. De oorlog in Oekraïne heeft onze energievoorziening op scherp gezet. Het is tijd om in actie te komen voor het klimaat: geen woorden maar daden. ‘Stop Fossiel, stop oorlog, klimaatrechtvaardigheid nu’, met deze boodschap gaan mensen zondag de straat op in Rotterdam voor de Klimaatmars.

De klimaatcrisis is hier en nu, maar nog steeds blijft onze overheid kiezen voor vervuiling door fossiele brandstoffen. Zoals meer vervuilende kolenstroom en meer gaswinning. “Dit is het moment om het verbruik van fossiel af te bouwen en energie te besparen. Door een kapot systeem lijken we als samenleving vast te zitten aan fossiele brandstoffen. En zo betalen we mee aan gruwelijke oorlogen, zoals nu in Oekraïne. Mooie doelstellingen van de overheid zijn niet genoeg, er is actie nodig. We moeten grote vervuilers belasten in plaats van belonen. Zodat we verduurzamen en de mensen ook steunen bij het betalen van hun energierekening. Daarom gaan we de straat op in Rotterdam en vragen we de overheid om door te pakken voor een veilige wereld”, aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace, namens de Klimaatcrisis Coalitie.

Nederland staat stil. Kolencentrales blijven open en deadlines uit de Urgenda-klimaatzaak  worden niet gehaald. Terwijl de klimaatcrisis aan de orde van de dag is met wereldwijd overstromingen, bosbranden en hongersnoden. Amber (23) van Extinction Rebellion: “De mensen die het minste hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis krijgen nu als eerste te maken met de zwaarste gevolgen. De manier waarop wij in het Westen leven, richt heel veel schade aan elders in de wereld. Het is aan ons om onze steun uit te spreken richting de gemeenschappen in hardst getroffen landen en klimaatvluchtelingen.”

Rotterdam is het decor van een nieuwe klimaatdemonstratie, na eerdere klimaatmarsen in Amsterdam en Den Haag. Rotterdammer Vatan Hüzeir van Fossielvrij NL legt uit: “We staan voor grote veranderingen. We willen een rechtvaardige toekomst, met meer schone lucht, goed geïsoleerde huizen en zekere banen. We eisen dat alles op alles wordt gezet om een leefbare toekomst mogelijk te maken. Een grote vervuiler als de haven van Rotterdam bijvoorbeeld moet veel actiever dan nu het klimaatprobleem aanpakken.”

 

Organisatie

De Klimaatmars start zondag 19 juni om 13:00 uur op het plein de Binnenrotte voor de Markthal Rotterdam. De mars volgt een route door de binnenstad van Rotterdam en komt langs Blaak, Coolsingel en Hofplein en eindigt weer op de Binnenrotte. Er zijn verschillende protestblokken die meedoen aan de mars zoals bijvoorbeeld; een vredesblok, een kinderblok, anti-racisme-blok en krimp de luchtvaart, klimaatplicht voor grote vervuilers.

De Klimaatmars in Rotterdam is een vervolg op de Klimaatmars van november vorig jaar waar 40.000 mensen in Amsterdam de straat op gingen om beter klimaatbeleid te eisen. Ook ging in maart 2021 het Klimaatalarm af in meer dan 40 steden door heel Nederland. De Klimaatcrisis Coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, The Transnational Institute (TNI), Code Rood en DeGoedeZaak en wordt gesteund door meer dan honderd andere maatschappelijke organisaties.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join