Extinction Rebellion beschiet ING-hoofdkantoor met paintballs voorafgaand aan A10-blokkade
ING’s financieringsbeleid jaagt klimaat- en ecologische crisis aan en is in strijd met mensenrechten
Vandaag, op maandag 20 januari 2024 rond 12.00 uur, heeft Extinction Rebellion het ING-hoofdkantoor in Amsterdam beschoten met paintballs en de ruiten beplakt met posters teksten als ‘Ayotitlán, mexico — 5 activisten vermoord door een mijnbouwbedrijf’ en ‘Westelijke Jordaanoever, Palestina — 7 miljard geïnvesteerd in bedrijven in illegale nederzettingen’. De actie vond plaats vijf dagen voor de A10-blokkade op zaterdag 25 januari om 12.00 uur. Extinction Rebellion eist dat ING per direct stopt met alle financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie.
Woordvoerder Josefien van Marlen: “Vandaag brandmerken wij het ING-hoofdkantoor met paintballs. ING is een van de grootste fossiele financiers wereldwijd. De bank is er medeverantwoordelijk voor dat miljoenen mensen geraakt worden door klimaatrampen. Zij leven in doodsangst en moeten vluchten voor overstromingen, branden, orkanen of hongersnood. Ook is ING’s financiële beleid op nog directere manier in strijd met de mensenrechten, bijvoorbeeld op de Westelijke Jordaanoever waar de bank bedrijven die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen financiert. Wij blijven actievoeren tot ING stopt met deze misdadige praktijken. Vandaag bij het hoofdkantoor en zaterdag op de A10.”
Klimaatmisdaden en mensenrechtenschendingen
De afgelopen twaalf maanden waren de heetste sinds het begin van de metingen[1], met de ene na de andere klimaatramp tot gevolg. Het meest recente voorbeeld zijn de branden in California, waarbij tenminste 25 mensen om het leven kwamen en vele duizenden gebouwen in de as werden gelegd.[2] Toch kiest ING ervoor om met fossiele financieringen de klimaat- en ecologische crisis verder aan te jagen. Daarnaast leiden door ING gefinancierde projecten tot schendingen van de mensenrechten.
Zo zijn er in Ayotitlán, Mexico, vijf activisten vermoord door mijnbouwbedrijf ArcelorMittal dat door ING wordt gefinancierd.[3] Ook zijn er grote stukken bos gekapt en is de waterhuishouding door mijnbouw verstoord en vervuild geraakt. Bewoners in het gebied vrezen dat ze binnenkort helemaal geen water meer hebben voor hun gewassen, hun dieren en zichzelf.
In de Westelijke Jordaanoever in Palestina financiert ING bedrijven die actief zijn in illegale nederzettingen. Het gaat om 7 miljard euro tussen januari 2020 en augustus 2023, waarmee ING wereldwijd de negende grootste financier is van Israelische nederzettingen.[4] Deze nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en het is ook illegaal om ze in stand te houden of uit te breiden, wat ING doet door bedrijven daar te financieren.
Burgerlijke ongehoorzaamheid en overlast
Met de vreedzame disruptieve actie van zaterdag 25 januari om 12.00 uur richt Extinction Rebellion zich tegen het fossiele financieringsbeleid van ING en niet tegen de mensen die van de A10 gebruik zouden willen maken. Toch kan het zijn dat automobilisten hinder ondervinden van de blokkade. Dit is spijtig, maar zoals vermeld in het rapport ‘Demonstratierecht onder druk’ van Amnesty Nederland[5] vallen burgerlijke ongehoorzame acties, zoals wegblokkades, volgens internationale verdragen onder het demonstratierecht. Enige verkeershinder moet getolereerd worden.
Bronnen
[1]
https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2543565-2024-warmste-jaar-sinds-begin-metingen-opwarming-1-5-graad-gepasseerd
[2] https://nos.nl/artikel/2551832-grote-zorgen-over-verspreiding-branden-los-angeles-vanwege-toenemende-wind
[3] https://www.banktrack.org/blog/ing_don_t_look_away_in_mexico_we_have_to_pay_for_our_protest_with_our_lives
[4] https://paxforpeace.nl/wp-content/uploads/sites/2/2023/12/2023_DBIO-III-Report_11-December-2023.pdf
[5] https://www.amnesty.nl/content/uploads/2022/11/AMN_22_33_demonstratierecht-onder-druk.pdf