Activisten hangen zwarte Piet is racisme banner op VOC-schip Amsterdam

02/12/2021

Op 2 december 2021 hebben activisten van Extinction Rebellion het VOC-schip De Amsterdam bij het Scheepvaartmuseum bezet. Tussen de masten van het schip hingen zij een 15-meter lange banner met de tekst ‘ZWARTE PIET IS RACISME, BREEK MET KOLONIALISME’. De actie is onderdeel van de anti-zwarte Piet challenge van collectief Kick Out Zwarte Piet. Met de actie tonen de klimaatactivisten zich solidair in de strijd tegen racisme en willen ze bewustzijn verspreiden over de historische wortels van anti-zwart racisme.

De klimaatactivisten kwamen om 08.45 in een boot aan bij het nog gesloten Scheepvaartmuseum. Vier klimmers enterden het schip via de kade. Vijf activisten blokkeerden de toegangsbrug tot het schip en hielden zo de beveiliging op afstand. Zodra de banner was opgehangen verlieten de activisten onder politiebegeleiding het terrein.

Woordvoerder Hannah van Extinction Rebellion: “Met deze actie toont de klimaatbeweging solidariteit met de strijd die Kick Out Zwarte Piet al jaren voert tegen racisme. Racisme en kolonialisme zijn ook hoofdoorzaken van de klimaat- en ecologische crisis. Klimaatrechtvaardigheid is alleen mogelijk als we racisme, kolonialisme en andere onderdrukkende systemen in onze maatschappij durven benoemen en aanpakken.” Dit jaar bestaat Kick Out Zwarte Piet tien jaar. Met de anti-zwarte Piet Challenge roept Kick Out Zwarte Piet mensen op om kleine of grote daden van verzet te plegen tegen de racistische karikatuur zwarte Piet.

Met deze actie vragen de activisten aandacht voor de manier waarop het koloniale verleden van Nederland nog steeds doorwerkt in onze huidige samenleving. Zwarte Piet is een karikatuur die gebaseerd is op racistische stereotypen van Zwarte mensen die door Europeanen zijn bedacht ten tijden van de koloniale periode en de transatlantische slavernij. Dat deze racistische karikatuur anno 2021 in Nederland nog steeds bestaat, laat zien dat er onvoldoende onderwijs en bewustzijn is over het koloniale verleden. Ook het VOC schip in Amsterdam wordt op dit moment zonder historische context tentoongesteld door het Scheepvaartmuseum. Dit is onderdeel van de heldenverering van een misdadige periode in de Nederlandse geschiedenis. Het afschaffen van de racistische karikatuur van zwarte Piet is één belangrijke stap op weg naar dekolonisatie, herstel en een gelijkwaardige samenleving.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join