Blokkades Schiphol door Extinction Rebellion; ook achter douane

11/02/2021

SCHIPHOL, 6 februari 2021 – Tussen 9:30 en 12:30 voerden klimaatbeschermers van Extinction Rebellion prikacties en blokkades uit op Schiphol. Zij eisten dat de luchtvaart haar CO2-uitstoot terugbrengt tot netto nul in 2025. Ten minste vijf klimaatbeschermers die zich bij de incheckbalies hadden vastgelijmd zijn door de marechaussee aangehouden.

Op verschillende plekken voor én achter de douane wierpen tegen de veertig klimaatbeschermers kleine blokkades op. Achter de douane waren tien actievoerders aanwezig. Met banners, flyers en speeches eisten de bezorgde burgers een einde aan de uitzonderingspositie van Schiphol en de rest van de luchtvaartsector in het klimaatbeleid.

De acties waren vreedzaam en corona-proof. De actievoerders hielden zich aan de maatregelen van de regering, zoals de anderhalve meter afstand en het gebruik van mondkapjes. De acties leveren geen hinder op voor het publiek.

KLM is als grootste gebruiker van Schiphol voor zo’n 15 procent in handen van de Nederlandse overheid en heeft anno 2021 nog steeds geen serieus beleid om de CO2-uitstoot terug te dringen. Desondanks ontving KLM al zo’n 5 miljard euro aan staatssteun, voorlopig deels als lening, om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De kans is groot dat er op zeer korte termijn miljarden euro’s extra belastinggeld bijmoeten om het bedrijf van de ondergang te redden. Deze leningen zullen zeer waarschijnlijk nooit worden terugbetaald. De voorwaardenvrije steun is voor Extinction Rebellion onacceptabel.

Schiphol voerde in 2019 meer dan 530.000 vluchten (inclusief zakenjets) uit. Dit zijn er 130.000 meer dan de 400.000 die wettelijk ten hoogste zijn toegestaan wegens het ontbreken van een natuurvergunning. Ruim 25% van de vluchten op Schiphol is dus illegaal. De overheid weigert echter om in te grijpen en stelt in de Luchtvaartnota 2020-2050 zelfs dat het aantal vluchten kan groeien naar 800.000 in 2050. En dat zonder concrete maatregelen om de CO2-uitstoot substantieel te reduceren.

Concreet eisten de actievoerders dat met onmiddellijke ingang:

1. de overheid de ten minste 3,2 miljard euro aan fiscale voordelen voor de luchtvaartsector afschaft, zoals de vrijstellingen voor brandstofaccijnzen en btw op tickets.

2.de overheid de miljarden die hierdoor jaarlijks in de staatskas vloeien, besteedt aan effectief beleid om de klimaat- en ecologische crisis te bestrijden.

3.de luchtvaartsector haar CO2-uitstoot terugbrengt naar netto nul in 2025.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join