Extinction Rebellion bezet de Wereld Planeet-sloopje Dagen en roept de Port of Rotterdam om zich in te zetten voor een klimaatneutrale haven in 2025

04/09/2022

Op zondag 4 September verstoren Rebellen van Extinction Rebellion de Wereldhavendagen in Rotterdam. Hiermee verhinderen ze ook de shows van verschillende partijen die plaatst vinden op het water. Met de actie dopen de rebellen de Wereldhavendagen om tot de ‘Wereld Planeetje-sloop Dagen’. De haven is de grootste vervuiler van Nederland en het vieren daarvan is volgens hen daarom ongepast.

Zo’n 30 tot 40 Rebellen verstoren de Wilhelminakade – waar de demonstraties van onder andere de Marine, de politie, de Port of Rotterdam en andere bedrijven plaatsvinden – met hun eigen show. Banners met teksten maken de boodschap duidelijk “Welkom bij de Wereld Planeetje-sloop Dagen” en “20% van Nederlands CO2 uitstoot: Iets om trots op te zijn? Nee!!”. Een deel zal zich met lijm aan de grond vastplakken, waarna zij overgoten zullen worden met nepbloed en nepolie. Dit symboliseert het dodelijke en fossiele karakter van de haven. De groep zal zo veel mogelijk herrie maken om ervoor te zorgen dat de festiviteiten in dit gebied onmogelijk door kunnen gaan.

De Port of Rotterdam organiseert samen met de fossiele reuzen jaarlijks De Wereldhavendagen om onze haven te “vieren” en een gevoel van trots aan te wakkeren bij Rotterdammers. Hoewel de haven inderdaad veel banen oplevert, en indrukwekkend in haar omvang is, is ze niks om trots op te zijn! Ondanks dat we onderweg zijn naar een klimaatcatastrofe, stootte Rotterdam in 2020 bijna 20% van de Nederlandse CO2 uit, waarvan 88% afkomstig was uit de haven. Door de heropening van één kolencentrale en de intensivering van een ander, is deze uitstoot in 2021 niet gedaald maar juist met 4,4% gestegen. Onze haven is dan ook – met afstand – de meest vervuilende van Europa [1].
Bovendien staat de haven symbool voor en faciliteert zij een vernietigende consumptiemaatschappij gebaseerd op extractie en toe-eigening van grondstoffen, de uitbuiting van arbeiders en het actief tegenwerken van radicale transities door grote multinationals.

Extinction Rebellion wijst op de rol en verantwoordelijkheid van het havenbedrijf: “De Port of Rotterdam heeft de bevoegdheid om te bepalen welke bedrijven zich in de haven mogen vestigen”, zegt Pim de Vleeschhouwer. “Deze macht zou de Port of Rotterdam kunnen aanwenden om duurzaamheid het belangrijkste vestigingscriterium te maken. In plaats daarvan laten ze sterk vervuilende bedrijven gewoon doorgaan.“

In de haven ontbreekt nog steeds de infrastructuur voor duurzame energie. Dat terwijl de wereldwijde scheepvaartindustrie de grootste winsten in haar geschiedenis heeft behaald [2]. “Het ‘argument’ dat verduurzamen duur is, kan daarmee definitief de prullenbak in”, besluit Pim de Vleeschhouwer. Extinction Rebellion eist dat de Port of Rotterdam stopt met een leugenachtig evenement zoals de Wereld Planeet-sloopje Dagen en zich inzet voor daadwerkelijke verandering: een klimaatneutrale haven in 2025!

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join