Extinction Rebellion bezet drie parkeergarages van het ING-complex in Amsterdam Zuidoost
Extinction Rebellion zet slagbomen parkeergarages vast met hoek lock-ons
Vandaag, op maandag 26 februari om 7.30 heeft Extinction Rebellion de parkeergarages van de gebouwen ING Ceder (Bijlmerdreef 106), ING Bank-Acantus (Bijlmerdreef 24) en ING Treasery (Foppingadreef) bezet. De rebellen gebruikten hoek lock-ons om de slagbomen vast te zetten en plakten zich vast aan het beton. Ze delen ‘Sorry’-flyers uit aan automobilisten en informatieflyers aan ING-medewerkers. De rebellen eisen dat ING per direct stopt met alle financiering van en diensverlening aan de fossiele industrie.
De flyers die uitgedeeld worden zijn hier te vinden: https://we.tl/t-0MiVgAuWMO
Woordvoerder Niels Moek: “De fossiele financiering van ING heeft een grote impact op de klimaatcrisis. Des te schokkender dat ING laat weten ‘dat snel uitstappen altijd kan als bank'[1] maar ING toch niet van plan is dat te doen. Wij zetten alles op alles om ING op andere gedachten te brengen. 2023 was het heetste jaar sinds we begonnen zijn met meten, we zien klimaatramp op klimaatramp en vooral mensen in het Mondiale Zuiden worden nu al keihard geraakt. Het kan niet zo zijn dat ING deze crisis bewust blijft aanjagen.”
Campagne tegen fossiele financiering ING
De actie van vandaag bij het ING-hoofdkantoor is onderdeel van een bredere campagne tegen de fossiele financiering van ING, waaronder ook de A10-blokkades vallen. De tweede vreedzame A10-blokkade verliep afgelopen zaterdag veilig en verantwoord. Dat de politie van een ‘levensgevaarlijke’ situatie sprak was dan ook onterecht. Extinction Rebellion betreurt het dat de gemeente Amsterdam er weer voor koos de weg niet voor twaalf uur af te zetten. Eerder zei advocaat Willem Jebbink, in antwoord op de vraag van OneWorld of de overheid demonstraties zoveel mogelijk moet faciliteren: “Precies: het gaat hier om een vrijheid, niet een gunst. Net zoals dat we elke vier jaar mogen stemmen, moeten we in een democratie ook tamelijk ongeremd onze stem kunnen laten horen in een demonstratie.”[2]
ING grootste Nederlandse financierder van de fossiele industrie
Het klimaat bevindt zich in de grootst mogelijke noodtoestand. Iedere dag raken 20.000 kinderen ontheemd door weergerelateerde rampen.[3] 2023 was het heetste jaar ooit gemeten.[4]
De huidige fossiele voorraden in productie brengen de wereld over de twee graden opwarming. Niet alleen kunnen er geen nieuwe fossiele projecten meer bij, ook bestaande projecten moeten worden gestopt. ING onderschrijft het klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken om onder de 1,5 graden opwarming te blijven en beloofde daarom in 2022 te stoppen met de financiering van nieuwe olie- en gasprojecten. Maar de bank heeft een achterdeur gevonden om de fossiele industrie toch nog steeds van geld te voorzien voor nieuwe projecten. Dit doet ING via obligaties. In 2021 heeft ING zo zelfs meer geld binnengeharkt voor de fossiele industrie dan in 2020.
Bronnen
[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5436391/ing-klimaatverandering-milieudefensie
[2] https://www.oneworld.nl/klimaat/xr-advocaat-willem-jebbink-rechters-weten-demonstratierecht-blokkade/
[3] https://twitter.com/UN/status/1710324535881543797
[4] https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2504263-ook-wereldwijd-was-2023-het-warmste-jaar-ooit-gemeten