Extinction Rebellion bezet eiland Hofvijver in Den Haag wegens afwezigheid zinvol klimaatbeleid

03/08/2020

Een groep rebellen van Extinction Rebellion Nederland heeft vandaag een kamp opgezet op het eiland in de Hofvijver wegens de fysieke en ideologische afwezigheid van het huidige kabinet in het bestrijden van de klimaat en ecologische crises. Het viertal rebellen is goed bevoorraad en voorbereid een demonstratief kamp vast te houden voor zo lang dat mogelijk is om de overheid aan te sporen om haar beschermplicht richting de Nederlandse burgers te vervullen. Ook worden Nederlandse burgers opgeroepen om in opstand te komen en mee te doen aan de rebellie op 1 september in Den Haag.

Cruciale tijd voor het klimaat
De rebellen komen in actie tegen de overheid wat betreft klimaatbeleid. “Tweede Kamerleden vieren vakantie, maar de klimaat-, ecologische en sociale crises niet” zegt Robin, lid van Extinction Rebellion NL. Volgens Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, staan we op een kantelpunt: “de komende zes maanden zijn cruciaal.” Robin gaat verder: “De overheid heeft in de coronacrisis laten zien dat ze bereid is om naar experts en het volk te luisteren als er snel gehandeld moet worden. Het wordt nu tijd dat dit ook in het kader van de klimaat en ecologische crises gebeurt, er sterven namelijk nu al dagelijks mensen en dieren aan de gevolgen van klimaatverandering en ecologische vervuiling, ook hier in Nederland”. Daarom het is van vitaal belang dat de overheid eerlijk is over de kwetsbaarheid van onze leefomgeving en gezondheid en dat de uitstoot binnen vijf jaar wordt teruggebracht naar netto nul. Wat er precies moet gebeuren kan worden besloten door middel van een burgerberaad: een willekeurig, maar evenredig geselecteerde groep burgers die geïnformeerd worden door experts en andere betrokken partijen en daardoor niet beïnvloed wordt door lobbyisten en korte termijn partij-belangen. Ook zorgt deze vorm van directe democratie voor een rechtvaardiger uitkomst voor iedereen.

Kwetsbare eilanden
De rebellen uiten zich met kleurrijke banners en vlaggen, ze hebben zich in hangmatten gevestigd op het eiland en zijn van plan om daar langere tijd te verblijven. Eilanden over de hele wereld, en ook die in de Hofvijver, worden momenteel niet alleen als vakantiebestemmingen gebruikt, maar zijn ook nog eens zeer kwetsbaar voor de zeespiegelstijging. Eilandgroepen als de Malediven en Kiribati moeten nu al vechten tegen een stijgende zeespiegel en ook Nederland, waaronder Den Haag, wacht straks hetzelfde lot. Voor hen en ons is het behalen van de 1.5 graden celcius doelstelling van cruciaal belang. “Het is oproer of vissenvoer” zegt Robin, “als we niet massaal in opstand komen gaan we het niet redden”. De rebellen van Extinction Rebellion bereiden zich al voor op de Septemberrebellie, die 1 september van start zal gaan in Den Haag.

Wie zijn deze rebellen van Extinction Rebellion?
Extinction Rebellion (XR) is een internationale burgerbeweging. Het zijn gewone mensen, uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Naast een landelijke organisatie kent Extinction Rebellion ook een structuur van lokale groepen, en autonome “affiniteitsgroepen” die zelfstandig actie kunnen ondernemen mits ze zich houden aan de principes en kernwaarden van Extinction Rebellion. De rebellen van deze actie vormen samen de affiniteitsgroep ‘Kanaries’ en zij willen de overheid oproepen om haar beschermplicht tegenover de Nederlandse burgers te vervullen.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join