Extinction Rebellion bezet vrijdag 7 mei al fietsend Amsterdamse rotonde

03/05/2021

‘Hier worden geen klimaatwerkzaamheden verricht’

Amsterdam, vrijdag 7 mei vanaf 8.30 uur

In een actie genaamd “Tour de Rotonde” fietsen rebellen van Extinction Rebellion (XR) van 8.30 tot 11.00 uur rondjes in Amsterdam op de rotonde van de Amstelveenseweg, het Haarlemmercircuit. Hiermee signaleert de groep dat de politiek en de samenleving om de hete brij blijft draaien in de klimaat- en ecologische crises. De rebellen eisen dat de overheid doet wat nodig is om een leefbare planeet te garanderen.

De klimaatcrisis is afgelopen jaar verder verhevigd en wetenschappers waarschuwen voor een gruwelijke toekomst vol massaal uitsterven van soorten, en miljarden mensen die moeten vluchten omdat hun woongebied onleefbaar wordt. Extinction Rebellion eist daarom dat tijdens de formatie de overheid op een rechtvaardige manier beleid vastlegt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen tot netto nul in 2025 en biodiversiteitsverlies te stoppen. De rebellen roepen de formerende partijen op om de klimaat- en ecologische crisis hoog op de agenda te zetten, aangezien de komende jaren cruciaal zijn in het plaatsen van de juiste kaders voor een rechtvaardige transitie.

Want terwijl het vorige kabinet zichzelf “het groenste ooit” noemde, geeft Nederland nog steeds tussen de 8,3 en 17,5 miljard euro subsidie aan de fossiele industrie. “Dat de fossiele industrie minstens dubbel zoveel subsidie ontvangt als er naar groen beleid gaat, laat zien dat we nog niet eens begonnen zijn met het oplossen van de klimaatcrisis”, zegt woordvoerder Geert Kapteijns. Zo is van de in 2030 beloofde 55% reductie volgens het Planbureau voor de Leefomgeving slechts 34% in zicht. Uit alles blijkt dat de overheid de klimaatcrisis niet serieus neemt, terwijl wetenschappers ervoor waarschuwen dat de gevolgen van klimaatverandering ernstig onderschat worden, en overheden op korte termijn actie moeten ondernemen.

Tijdens de actie zullen zowel lopend als fietsend rebellen de rotonde blokkeren. De fietsers blijven rondjes fietsen, hiermee uitbeeldend dat de politiek er alleen maar rondjes omheen draait in plaats van knopen door te hakken met daadkrachtig en rechtvaardig beleid. Zoals gebruikelijk zijn de rebellen aanwezig met kleurrijke vlaggen en spandoeken, en nodigen ze omstanders uit om de moeilijke gesprekken te voeren die de overheid ontwijkt.

De actie is coronaproof. Deelnemers wordt gevraagd mondkapjes te dragen en 1,5 meter afstand te houden, en ontvangen belangrijke informatie via Telegram (https://t.me/XRAmsterdam) en WhatsApp (https://bit.ly/XRAmsBroadcast).

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join