Extinction Rebellion blokkeert afrit snelweg bij de Zuidas
Een groep van 250 rebellen van Extinction Rebellion (XR) heeft vanochtend om half acht het kruispunt Europaplein en De Boelelaan geblokkeerd. Ook de afslag van de A10 die naar het kruispunt loopt, is door Extinction Rebellion afgezet. Dit is één van de belangrijkste toegangswegen naar de 800 kantoren op de Zuidas. Extinction Rebellion voert actie vanwege de rol van grote bedrijven in de klimaatcrisis. Ze eist een burgerberaad waarin burgers beslissen over eerlijk klimaatbeleid. De politie en ME zijn in grote getale aanwezig en kondigen aan de rebellen bestuurlijk te zullen verplaatsen.
“Lobby eruit, burgers erin”
Met haar acties eist Extinction Rebellion dat er een einde komt aan de invloed van grote bedrijven op klimaatbeleid en dat de overheid een burgerberaad invoert. Een burgerberaad is een democratische methode waarin de lobby van bedrijven buitenspel wordt gezet en een gelote groep burgers samen tot effectieve oplossingen voor de klimaat- en ecologische crisis komt.
Burgerlijke ongehoorzaamheid als laatste redmiddel
Het is de grondwettelijke plicht van de regering om haar burgers en hun leefomgeving te beschermen en dus om eerlijk te zijn over de noodtoestand die ons bedreigt. Jarenlang hebben burgers petities ondertekend, vreedzaam gedemonstreerd en gestemd op “groene” politieke partijen, maar dat mocht niet baten. Daarom ziet Extinction Rebellion geen andere keus dan het gebruik van massale burgerlijke ongehoorzaamheid om snelle verandering te eisen. Hiermee staat de beweging in een lange traditie van vreedzaam protest met voorbeelden als de Suffragettes die streden voor vrouwenkiesrecht en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
Invloed van de Zuidas
In totaal zitten er 800 bedrijven op de Zuidas. Zij hebben met hun lobbyisten en netwerken grote invloed op het beleid dat de Nederlandse overheid maakt. Een woordvoerder van XR vertelt: “Wat bedrijven op de Zuidas doen is niet normaal. De klimaat- en ecologische crisis vernietigt nu al wereldwijd miljoenen levens. De gevolgen van branden, overstromingen, hongersnoden en smeltende ijskappen gaan de komende decennia nog veel ernstiger worden. Wij komen in opstand om deze vervuilende activiteiten te stoppen en te zorgen voor een leefbare toekomst.”