Extinction Rebellion blokkeert bedrijven op de Zuidas tijdens Septemberrebellie

17/09/2020

Extinction Rebellion (XR) houdt van 18 t/m 21 september grootschalige acties op de Zuidas. Op 18 september trappen de rebellen af met een blokkade van het kruispunt Beethovenstraat/Boelelaan. De rest van het weekend volgen er meer disruptieve acties. In een Zwartboek Zuidas staat Extinction Rebellion stil bij de meest vervuilende bedrijven op de Zuidas. Met haar acties eist Extinction Rebellion dat er een einde komt aan de invloed van grote bedrijven op klimaatbeleid en dat de overheid een burgerberaad invoert. Een burgerberaad is een democratische methode waarin de lobby buitenspel wordt gezet en een gelote groep burgers samen tot effectieve oplossingen voor de klimaat- en ecologische crisis komen.

Zwartboek Zuidas

In een Zwartboek staat XR stil bij zeven van de meest vervuilende bedrijven op de Zuidas: ABN Amro, APG, AkzoNobel, ENI, Sandvik, Louis Dreyfus en TEC. In totaal zitten er 800 bedrijven op de Zuidas. Zij hebben met hun lobby’s en netwerken grote invloed op het beleid dat de Nederlandse overheid maakt. Een woordvoerder van XR vertelt: “Wat bedrijven op de Zuidas doen is niet normaal. De klimaat- en ecologische crisis vernietigt nu al wereldwijd miljoenen levens. De gevolgen van branden, overstromingen, hongersnoden en smeltende ijskappen gaan de komende decennia nog veel ernstiger worden. Wij komen in opstand om deze vervuilende activiteiten te stoppen en te zorgen voor een leefbare toekomst. Daarom eisen wij dat de overheid een burgerberaad instelt voor eerlijk klimaatbeleid.”

Klik hier voor het Zwartboek

Manifestatie Museumplein

Naast de burgerlijke ongehoorzaamheidsacties op de Zuidas is er van vrijdag 18 t/m zondag 20 september een inhoudelijk programma op het Museumplein met o.a. Marjan Minnesma, Jan Rotmans, Kees Vendrik, Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift) en Eva Rovers. Ook zijn er panels, workshops en trainingen over onderwerpen als landbouw, sociale rechtvaardigheid en het Nederlandse geldsysteem. Op zaterdagmiddag 19 september vindt Discobedience plaats. Vanaf het Museumplein vertrekken rebellen in disco outfits om dansend voor het leven de straten van Amsterdam door te gaan. Het programma op het Museumplein is goedgekeurd door de gemeente.

Coronamaatregelen

Alle acties en de manifestatie zijn corona proof. Iedereen wordt gevraagd een mondkapje te dragen,1,5 meter afstand te houden en zijn eigen eten/drinken mee te nemen.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join