Extinction Rebellion blokkeert hoofdkantoor VNO-NCW

14/05/2024

VNO-NCW maakt zich door hun fossiele lobby medeplichtig aan het aanjagen van de wereldwijde klimaat- en ecologische crisis.

Op dinsdag 14 mei om 8:00 uur hebben 40 rebellen van Extinction Rebellion (XR) alle ingangen van het hoofdkantoor van ondernemersvereniging VNO-NCW geblokkeerd. Rebellen hebben zich met lockons en kettingen vastgeketend aan de toegangsdeuren en hekken van het gebouw. VNO-NCW behartigt met trots de belangen van de fossiele industrie en houdt daarmee de fossiele subsidies in stand. De actie is onderdeel van de Stop Fossiele Subsidies campagne.

Woordvoerder Joost Thus: “Als het gezicht van de Nederlandse fossiele lobby, helpt VNO-NCW de fossiele industrie om de fossiele subsidies zo lang mogelijk in stand te houden. De ondernemersvereniging bewerkt actief politici om de belangen van de aandeelhouders van vervuilende bedrijven boven die van mensen, dieren en wereldwijde ecosystemen te plaatsen. Ze lobby’en actief voor het behoud en zelfs de herintroductie van afgeschafte fossiele subsidies. VNO-NCW is hierdoor medeplichtig aan het aanjagen van de wereldwijde klimaat- en ecologische crisis. Wij eisen dat ze verantwoordelijkheid neemt door te stoppen met de fossiele lobby.”

De fossiele lobby van VNO-NCW
Twee weken geleden wist VNO-NCW de politiek zelfs zover te krijgen om een al afgeschafte fossiele subsidie te herintroduceren en meldt daarover met trots op zijn website: “Mede dankzij de inspanningen van diverse bedrijven en koepels – waaronder VNO-NCW Brabant Zeeland – kan zinkfabrikant Nyrstar in Budel, weliswaar met een verminderde productiecapaciteit, daardoor in mei weer gaan draaien.” [1]​​​​

Drogredeneringen​​​​​​​ en desinformatie
Bovendien schuwt VNO-NCW het gebruik van drogredeneringen en desinformatie niet. Als reactie op de Stop Fossiele Subsidie-campagne van XR plaatste VNO-NCW enkele maanden geleden bijvoorbeeld een paginagrote misleidende advertentie in twee landelijke ochtendkranten. “Het tussentijds veranderen van de spelregels, zoals het aanpassen en/of intrekken van wat sommigen ‘fossiele subsidies’ zijn gaan noemen, helpt Nederland daarbij niet. Het zet groene investeringsplannen op losse schroeven én het pakt slechter uit voor het wereldwijde klimaatprobleem.” [2]

Verheerlijking van de fossiele industrie
VNO-NCW verspreidt op zijn website desinformatie waarin de vervuilende industrie wordt verheerlijkt en mensen bang gemaakt worden met drogredeneringen​​​​​​​ over dat als deze industrie verdwijnt uit Nederland, daarmee de hele Nederlandse industrie omvalt. [3] De Nederlandse vervuilende industrie is echter opgebouwd uit een klein aantal buitenlandse bedrijven die Nederland gebruiken om hun vervuilende productie met goedkope energie en veel subsidie te realiseren. Ze exporteren de producten en laten ons achter met de overlast terwijl de winsten verdwijnen in de zakken van buitenlandse aandeelhouders.​​​ Als Nederland zijn we dus niet afhankelijk van deze bedrijven voor onze toekomst.

De eis aan VNO-NCW
XR eist dat VNO-NCW per direct stopt met het voeren van fossiele lobby om fossiele subsidies in stand te houden. Ook moet VNO-NCW per direct stoppen met het verspreiden van desinformatie over de fossiele industrie en de fossiele subsidies.

 

Bronnen
[1] https://www.vnoncwbrabantzeeland.nl/voorlopige-herinvoering-indirecte-kostencompensatie-draagt-bij-aan-herstart-nyrstar/
[2] https://www.vno-ncw.nl/sites/default/files/26090_cpdf_vno-ncw_kranten_advertentie_264x390mm_v2.pdf
[3] https://www.vno-ncw.nl/forum/longread-wat-als-de-industrie-echt-uit-nederland-vertrekt

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join