Extinction Rebellion blokkeert ingangen Schiphol en Eindhoven Airport

25/09/2021

Op zaterdag 25 september blokkeert Extinction Rebellion een aantal ingangen van Schiphol en Eindhoven Airport, omdat voor de luchtvaart geen enkele bindende klimaatafspraak bestaat in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Zonder die afspraak is de belofte van de luchtvaartbranche om uitstoot te verminderen te vrijblijvend, waardoor anderhalve graad opwarming niet realistisch meer is. Ook zijn afspraken nodig om vliegtuigbouwers te dwingen klimaatneutrale toestellen te ontwikkelen. Zonder dat blijven plannen beperkt tot mooie, loze woorden.

Bij verschillende ingangen op Schiphol en Eindhoven Airport werpen zo’n dertig klimaatbeschermers kleine blokkades op. Met banners en flyers eisen de bezorgde burgers een einde aan de uitzonderingspositie van Schiphol en de rest van de luchtvaartsector in het klimaatbeleid. De COP, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die in november in Glasgow wordt gehouden, is de perfecte gelegenheid om eindelijk deze bindende en noodzakelijke luchtvaartafspraken te maken.

Bekijk de actie via de livestream
In de livestream op Facebook wordt geschakeld tussen beide vliegvelden. Ook komt er een expert van Schipholwatch aan het woord, die vertelt over luchtvaartgerelateerde vervuiling.

Uitzonderingspositie Schiphol Group
Terwijl andere sectoren met veel arbeidsplaatsen, zoals de bouw, deels zijn stilgelegd om binnen de stikstofnormen te blijven, mag de Koninklijke Schiphol Group doorgroeien. Zo wordt in de luchtvaartnota akkoord gegeven op de doorgroei naar 780.000 vluchten in 2050, terwijl in het Parijs-akkoord is afgesproken voor 2050 de CO2-uitstoot met 95% te verminderen. Luchtvaart is nu al verantwoordelijk voor meer dan 5% van de opwarming van de aarde, met alle catastrofale gevolgen van dien. De verwachte wereldwijde groei maakt dat de totale uitstoot van de luchtvaart alleen maar toeneemt, ook al worden toestellen langzaam steeds zuiniger en schoner. Een heldere klimaatafspraak is dus ook in het belang van het voortbestaan van de luchtvaart zelf.

Reizigers niet het doel
Extinction Rebellion richt zich met de acties van vandaag op de Nederlandse overheid en de voorrangspositie die bedrijven als Schiphol Group en Eindhoven Airport in de klimaatcrisis toebedeeld krijgen. Het is niet de bedoeling van de actiegroep individuele reizigers dwars te zitten, zij hebben ruim de mogelijkheid om via andere ingangen naar binnen te gaan. De acties zijn vreedzaam en volgens de landelijke corona-richtlijnen.

Klimaatrebellie 11 – 18 oktober
Extinction Rebellion eist klimaatrechtvaardigheid: doe wat nodig is om rampzalige klimaatchaos te voorkomen en maak Nederland in 2025 klimaatneutraal op een eerlijke manier. Om de overheid tot actie te dwingen organiseert Extinction Rebellion van 11 tot 18 oktober de Klimaatrebellie. Extinction Rebellion zal vanaf maandag 11 oktober het politieke centrum in Den Haag platleggen, met een grote blokkade op het kruispunt tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join