Extinction Rebellion blokkeert KLM Open Golftoernooi

23/06/2024

XR eist verbod op fossiele reclame en sponsoring

Golfclub The International, Badhoevedorp – Sinds vanochtend, zondag 23 juni om 7:15 uur, blokkeren rebellen van Extinction Rebellion (XR) de toegang tot het internationale KLM Open Golftoernooi. Zij protesteren tegen de fossiele sponsoring van sport. Met fossiele sponsors als KLM, Tata, Schiphol en Audi werkt het KLM Open mee aan sportswashing: het gebruik van sport met als doel om je slechte reputatie ‘op te poetsen’. Het KLM Open wordt betaald door grootvervuilers, die wereldwijd slachtoffers maken.

Woordvoerder Emile Sprenger van XR: “Het toernooi presenteert zich graag als het ‘duurzaamste sportevenement van Nederland’, maar maakt deze pretentieuze titel met fossiel sponsorgeld op geen enkele manier waar. Elke dag brengt de fossiele industrie ons verder in de rampzalige klimaat- en ecologische crisis. Het is ironisch dat fossiele grootvervuilers als KLM en Tata een ‘groen’ golftoernooi sponsoren.”

Stop fossiele reclame en sponsoring
Jaarlijks sterven er meer mensen door de fossiele industrie dan door de tabaksindustrie. Recent riep António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, landen op om, in navolging van tabaksreclame, ook fossiele reclame te verbieden1. Sprenger: “KLM is de nieuwe Philip Morris. Sponsoring door de tabaksindustrie is verboden. Sponsoring door de fossiele industrie moet natuurlijk ook verboden worden. Honderdduizenden direct omwonenden hebben decennialang te lijden onder de uitstoot en de geluidsoverlast van bedrijven als KLM en TATA. Daarom zijn vandaag ook de Zorgprofessionals van XR aanwezig.”

Water, gif, CO2 en schone schijn: de schade van golfbanen
Golfbanen verbruiken veel ruimte, water, landbouwgiffen, kunstmest, insecticides en fossiele brandstoffen. Als het flink regent, stroomt het gif in omliggende beekjes en slootjes waardoor vissen en andere dieren sterven​​​​​​. Sprenger: “Een derde van het oppervlakte van alle sportterreinen in Nederland bestaat uit golfbanen. Een vervuilende, elitaire sport voor de happy few, gesponsord door grootvervuilers. Werkelijk alles hieraan is onrechtvaardig.”

KLM, Tata en Audi zijn grootvervuilers
KLM en Tata stoten samen evenveel CO2 uit als een kwart van de Nederlandse huishoudens. Ondanks alle duurzame beloften stootte de Nederlandse luchtvaart in 2023 ruim 9 procent meer CO2 uit dan in 2022. De luchtvaart is niet aan het verduurzamen; de almaar groeiende emissies zijn de klimaat- en ecologische crisis juist verder aan het aanjagen. Audi verkocht vorig jaar bijna twee miljoen fossiele auto’s, die nog steeds evenveel CO2 uitstoten als twaalf jaar geleden.

Miljoenen mensen vluchten voor extreem weer
De komende drie decennia zullen meer dan 300 miljoen mensen vluchten als gevolg van ondraaglijke hitte, extreem weer, overstromingen, voedsel- en watertekorten, veroorzaakt door de fossiele industrie2. De afgelopen decennia hebben westerse regeringen de financiële belangen van de fossiele industrie boven het welzijn van hun eigen bevolking en van het mondiale zuiden geplaatst. Sprenger: “Er is niet veel tijd meer. Alleen door nu radicaal te kiezen voor mens, dier en planeet, maken we nog kans om de ernstigste gevolgen van de klimaat- en ecologische ramp te voorkomen.”

 

Bronnen
[1] https://www.bbc.com/news/articles/cv22vl99vwro
[2] https://global.ilmanifesto.it/climate-refugees-could-reach-300-million-a-population-without-rights/

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join