Extinction Rebellion confronteert Rabobank met vuile investeringen

23/02/2022

Op vrijdag 25 februari bieden Extinction Rebellion (XR) Landbouw en 34 ondersteunende organisaties* een petitie aan de Rabobank aan. In deze petitie eisen de ruim 6.000 ondertekenaars dat de Rabobank zijn verantwoordelijkheid neemt voor de klimaatgevolgen van zijn landbouwinvesteringen. Omdat de Rabobank 85% van de Nederlandse landbouw financiert en elders grote belangen heeft in de huidige, intensieve en vervuilende landbouw, staat de bank de transitie naar een duurzaam systeem in de weg. De ondertekenaars roepen de bank onder andere op om te stoppen met de 2.063.000.000 euro aan investeringen in pesticiden en kunstmest en geen nieuwe leningen te verstrekken aan intensieve veehouderij.

Bij het overhandigen van de petitie zullen ook speeches worden gehouden door boeren, wetenschappers en actievoerders. Hiermee wil XR Landbouw een kritisch geluid laten horen over het beleid van de Rabobank en benadrukken wat de gevolgen zijn van de investeringen van de bank.

Woordvoerder en boerin Roos Saat; “Omdat de belangen van bedrijven als de Rabobank zo verweven zijn met de intensieve landbouw, gaan ze niet uit zichzelf veranderen. Juist daarom is het zo belangrijk voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat, de natuur en de landbouw om kritisch te zijn op de partijen met de grootste verantwoordelijkheid voor de landbouwcrisis.”

De petitie is onderdeel van een langere campagne tegen de Rabobank. Eerder plakten actievoerders van XR Landbouw al posters in 50 verschillende steden in Nederland en spoten zij het Rabobank hoofdkantoor gifgroen.

Extinction Rebellion Landbouw is een beweging die bestaat uit burgers, boeren en ondernemers die zich inzetten voor radicale verandering in het landbouwsysteem. Het huidige intensieve landbouwsysteem veroorzaakt grootschalige uitstoot en vervuiling, bodemuitputting, dierenleed, natuurvernietiging en jaagt boeren de schulden in. XR Landbouw vestigt de aandacht op de macht van de agro multinationals, waaronder Rabobank, die miljarden verdienen aan het huidige systeem.

Saat: “Een eerlijke en toekomstbestendige landbouw is een landbouwsysteem waarin boeren én burgers de dienst uitmaken, niet profiteurs zoals de Rabobank en andere agro-industrie. Meerdere boeren hebben zich tijdens de campagne aangesloten, en wij hopen in de toekomst vaker samen op te trekken!”

De actie is bij het hoofdkantoor van de Rabobank te Utrecht vanaf 15.00 uur.

* Deelnemende organisaties: Toekomstboeren, Milieudefensie, Urgenda Landbouw Team, Greenpeace, Mobilisation for the Environment, VoedselAnders, Stichting Demeter, Animal Rebellion NL, ASEED Europe, MBO for Climate, Free West Papua NL, Code Rood, Stop Ecocide Foundation, Pesticide Action Network NL, Christian Climate Action, Het Actiefonds, Ontgroei, Stichting Animal Rights, Internationale Socialisten, Werkgroep Red Gelderland, Federatie tegen Biomassacentrales, Green Cross Nederland, Animal Save Nederland, Climate Save Nederland, DeGoedeZaak, FeedBack EU, Doorbraak, DWARS, Oy Vey Acts, Woonpioniers, Plant Based Treaty, Behoud Lutkemeer, Stichting Kapitaloceen, Werkgroep Voedselrechtvaardigheid, XR Almere, XR Apeldoorn, XR Deventer, XR Dordrecht, XR Eindhoven, XR Families, XR Haarlem, XR Maastricht, XR Roermond, XR Zutphen

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join