Extinction Rebellion eist burgerberaad en springt in de Hofvijver

01/09/2020

Rebellen van Extinction Rebellion Nederland hebben de noodklok geluid over de klimaatcrisis die de planeet bedreigt, en de leden van de Tweede Kamer aangesproken op hun zorgplicht voor de Nederlandse bevolking. Na speeches van XR, Fridays For Future en Jongeren Milieu Actief sprongen zo’n 30 rebellen de Hofvijver in, met de boodschap “Polderen tot het water ons aan de lippen staat? Wij eisen een burgerberaad!”.

Bij de demonstratie waren zo’n 400 mensen aanwezig, twee keer zoveel als de organisatie van te voren had verwacht. Naast de speeches en de burgerlijke ongehoorzaamheidsactie in de vijver was er een modeshow te zien van XR Fashion Action. Op Prinsjesdag keert Extinction Rebellion terug naar Den Haag om stil te staan bij de treurige staat van het klimaatbeleid met een “Traanrede” voor paleis Noordeinde en opnieuw een disruptieve actie in het centrum van Den Haag.

Tussen 1 en 21 september voert Extinction Rebellion massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties uit in Den Haag en Amsterdam. Alle acties zijn coronaproof. Extinction Rebellion richt zich op de overheid die weigert om de klimaat- en ecologische crisis serieus te bestrijden en het bedrijfsleven dat door mag gaan met vervuilende winstmaximalisatie. In de Septemberrebellie eist Extinction Rebellion dat de overheid een burgerberaad instelt om een rechtvaardige transitie uit de klimaat- en ecologische crisis vorm te geven.

Onomkeerbare crisis
Een woordvoerder van XR: “Al tientallen jaren worden we gewaarschuwd voor de gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis en nog steeds doet de politiek niet wat nodig is. Tegengehouden door partijpolitiek, de angst om niet herkozen te worden en de lobby van grote bedrijven laat de politiek ons in de steek. Het Nederlandse klimaatakkoord gaat niet ver genoeg en we zijn ondanks de huidige maatregelen onderweg naar een opwarming van 5 tot 6 graden. Ver boven de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Daarom eisen we een burgerberaad voor een eerlijk klimaatbeleid.”

Burgerberaad

In een burgerberaad overleggen burgers uit alle lagen van de samenleving over beleid. Met input van experts en ongehinderd door lobbyisten. Een burgerberaad kan zonder electorale of ideologische overwegingen op de lange termijn gerichte voorstellen doen die weldoordacht en rechtvaardig zijn. Een recent Burgerberaad in Frankrijk heeft stevig klimaatbeleid opgeleverd: Frankrijk neemt het bestrijden van klimaatverandering in de grondwet op, maakt wetten tegen ecocide en investeert 15 miljard euro in het vergroenen van de maatschappij.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join