Extinction Rebellion eist dat politici Inheemse volken beschermen in hun strijd tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit

24/05/2021

Op 25 mei demonstreert Extinction Rebellion (XR) in Den Haag om aandacht te vragen voor het belang van Inheemse perspectieven in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid. De demonstratie wordt gehouden  in solidariteit met Inheemse volkeren van over de hele wereld, en in het speciaal met de strijd die Free West Papua voert. Tijdens de demonstratie bieden rebellen een brief aan politici aan waarin zij hen vragen om het perspectief van Inheemse volken wereldwijd te erkennen en een onafhankelijk West Papua te steunen. Daarnaast zijn er sprekers als Chautuileo Céline Kun (Mapuche), Julia Jouwe, Raki Ap en seMUel Sahureka, die  verschillende Inheemse perspectieven vertegenwoordigen.

Inheemse volkeren beschermen de aarde

Inheemse volken vormen slechts 5% van de wereldbevolking, maar beschermen 80% van alle biodiversiteit op aarde. Bijna alle boskap vindt plaats in hun gebieden, wat de biodiversiteit ernstig bedreigt. Het behoud van bossen en biodiversiteit is  cruciaal in de strijd tegen de klimaat- en ecologische crises. Dit maakt het beschermen van de rechten en erkenning van de soevereiniteit van Inheemse volken één van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering. Desondanks  wordt deze soevereiniteit over de hele wereld geschonden. Leefgebieden worden vernietigd en Inheemse volken worden  van hun geboortegrond verdreven. Westerse exploitatiezucht is hier een belangrijke oorzaak van. “We kunnen onze ogen hier niet voor sluiten” aldus Linda Moerland van Extinction Rebellion. “Dit is een strijd tegen ecocide gepleegd door onze bedrijven, tegen de delving van grondstoffen gefinancierd door onze banken, tegen illegale boskap veroorzaakt door sojaplantages voor ons vee, tegen de oliewinning gefinancierd door onze pensioenfondsen. De strijd van Inheemse volken is diep verbonden met onze strijd.”

Solidariteitsstrijd met Free West Papua

De huidige situatie in West Papua is een voorbeeld van de onderdrukking van Inheemse volken. In 1962 droeg Nederland, tegen de gemaakte afspraken en de wens van de Papoea’s in,  de soevereiniteit van West Papoea over aan Indonesië. Sindsdien worden de Papoea’s ernstig in hun bestaan bedreigd door mijnbouw, vervuiling, (illegale) boskap en palmolieplantages. De Indonesische staat begaat grove mensenrechtenschendingen door dodelijk geweld. Ook bedrijven gebruiken intimidatie en geweldsdreiging om de Papoea’s van hun land te verdrijven. Linde Moerland stelt: “Het Nederlandse koloniale verleden is  één van de redenen dat West Papoea in handen is van Indonesië. Voor dat verleden kunnen we niet weglopen.”

De demonstratie op 25 mei is onderdeel van een solidariteitsstrijd van Extinction Rebellion met Free West Papua. “De klimaatcrisis is een koloniale crisis en heeft alleen dekoloniale antwoorden” stelt Linda. “Extinction Rebellion erkent dat dit cruciaal is in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid.” Onderdeel van de huidige solidariteitsstrijd is een verklaring aan Free West Papua, ondertekend door klimaat- en anti-racisme groepen en bewegingen waaronder Jongeren Milieu Actief, Fossielvrij NL, Fridays for Future, Internationale Socialisten en Stop Ecocide Foundation: https://forms.gle/heSaEutXhHJ1smYdA

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join