Extinction Rebellion komt 9 maart in opstand met solo actie ‘Rebellion of One’ als onderdeel van de Lenterebellie

08/03/2021

Op dinsdag 9 maart voert Extinction Rebellion (XR) door het hele land actie met de bijzondere en persoonlijke solo actie ‘Rebellion of One’. De Rebellion of One is een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie waarbij een rebel in zijn/haar eentje een weg blokkeert, terwijl andere rebellen overal in Nederland hetzelfde doen. Met deze Rebellion of One vragen de rebellen aandacht voor het persoonlijke verhaal in de klimaat- en ecologische crises met op een protestbord de woorden: “Ik (naam, beroep, leeftijd) ben bang om/voor … vanwege de klimaat- en ecologische crises.”

Wees eerlijk over de klimaat- en ecologische crises, ook tijdens de verkiezingen!

De klimaat- en ecologische crises zijn hier en mensen ondervinden dagelijks de gevolgen. Velen zijn angstig voor wat hen te wachten staat en voor sommigen hebben de crises nu al directe impact. Mensen met een zwakke gezondheid bezwijken onder hittegolven, ook in Nederland! Boeren lijden onder de gevolgen van extreme droogte, of ze nou duurzaam verbouwen of niet, en duizenden planten- en diersoorten zijn uitgestorven. Onze kinderen worden wakker met de vraag of er voor hen nog een leefbare toekomst is. XR komt op voor deze mensen, en voor al het leven op aarde. Met de Lenterebellie eist zij dat de overheid de klimaat- en ecologische crises eindelijk aanpakt, te beginnen met het volgende: wees eerlijk over de klimaat- en ecologische crises en roep de klimaat- en ecologische noodtoestand uit.

Rebellion of One, een kwetsbare én krachtige actie

Tijdens een Rebellion of One blokkeert een rebel alleen een weg of straat, terwijl rebellen op andere plekken in de stad of het land hetzelfde doen. Zelfde dag, zelfde tijd. Met deze kwetsbare, krachtige en zeer persoonlijke rebellie vragen ze aandacht voor hun eigen perspectief op de klimaat- en ecologische crises. Ieder van hen kent het gevoel van angst en machteloosheid door jarenlang falend klimaatbeleid. Ieder van hen vraagt aandacht voor zijn/haar/hen verhaal door een ‘sandwichbord’ te dragen met de woorden: “Ik (naam, beroep, leeftijd) ben bang om/voor … vanwege de klimaat- en ecologische crises.”

Op allerlei plaatsen in het land doen rebellen mee met de ‘Rebellion of One’. Voor nu staat vast dat er geblokkeerd wordt in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. De actie is coronaproof. Rebellen dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand.

Hier vindt u een filmpje met voorbeelden van de ‘Rebellion of One’ uit het Verenigd Koninkrijk.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join