Extinction Rebellion luidt noodklok op A12 met onaangekondigde blokkade
COP29 heeft veel te weinig opgeleverd, internationale coalitie ontoereikend
Vandaag, op woensdag 4 december om 12.00 uur, luidt Extinction Rebellion in Den Haag de noodklok met een onaangekondigde A12-blokkade. Meer dan 150 rebellen blokkeren met wekkers en sirenes de weg. De gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis worden iedere dag zichtbaarder en ernstiger. Extinction Rebellion eist een direct einde aan de jaarlijks 39,7 tot 46.4 miljard euro fossiele subsidies.
Woordvoerder Rozemarijn van ‘t Einde: “Wij luiden de noodklok! Klimaatrampen, klimaatdoden, ontheemde mensen, verwoeste ecosystemen, de crisis wordt elke dag groter. Toch pompt de overheid jaarlijks tientallen miljarden euro’s in de fossiele industrie en ze komt eerder gemaakte belofte niet na. De afschaffing van deze fossiele subsidies kan niet wachten. Morgen debatteert de Tweede Kamer-commissie, na vele malen uitstel, eindelijk met de minister over fossiele subsidies. Wij hopen dat dit een kantelpunt zal markeren en roepen de politiek op: schaf fossiele subsidies nu af! Zo niet, dan blokkeren wij op zaterdag 11 januari om 12.00 uur opnieuw de A12.”
Wereldwijd 7.000 miljard euro fossiele subsidies per jaar
Ieder jaar gaat er wereldwijd 2300% meer geld naar fossiele subsidies dan er — volgens het klimaatakkoord van de COP29 in Bakoe — vanaf 2035 naar het afzwakken van de gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis zal gaan. Dit betekent dat de armste landen en de eilandstaten moeten toezien hoe er jaarlijks door overheden wereldwijd 7.000 miljard euro in de fossiele industrie wordt gepompt, terwijl zij hun land ten onder zien gaan aan droogte, hongersnood, zeespiegelstijging, orkanen en bosbranden. Dit onrecht is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.
Ook VN luidde noodklok
In oktober luidde de VN de noodklok in het jaarlijkse Emissions Gap Report[1]. De uitstoot moet drastisch omlaag om klimaatcatastrofe te voorkomen. In Nederland concludeerde het PBL dat ‘het heel erg onwaarschijnlijk is dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt’.[2] Zelfs als alle landen hun nationale ambities waarmaken, komt de opwarming uit op 2,6 graden.
Helaas leidde de COP29 niet tot ambitieuze plannen om met fossiele subsidies te stoppen. Alleen Colombia, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk hebben zich als nieuwe leden aan de internationale fossiele subsidies coalitie verbonden. Dat betekent dat vier van de zeven grootste industriële landen van de EU onderdeel zijn van de coalitie, maar ook dat de afschaffing van fossiele subsidies nog altijd ver weg is. Al 15 jaar wordt er ‘geïnventariseerd’, maar tot nu toe zijn er geen concrete stappen genomen.
Bronnen
[1] https://www.unep.org/resources/emissions-gap-report-2024
[2] https://www.pbl.nl/kev