Extinction Rebellion organiseert massale actieweek in september in Den Haag en Amsterdam
Met verdriet en ongeloof ziet Extinction Rebellion hoe de wereld steeds verder ontwricht raakt. Extreme weersomstandigheden, mislukte oogsten, bosbranden, smeltende ijskappen, toenemende CO2 en de ondergang van hele ecosystemen. De klimaat- en ecologische crisis is net als racisme en uitbuiting het gevolg van menselijk handelen. Het is duidelijk dat politici niet in staat zijn het tij te keren; het komt aan op gewone mensen. Tussen 15 en 21 september voert Extinction Rebellion daarom massale, creatieve, vreedzame en disruptieve acties in Den Haag en Amsterdam. XR richt zich op de overheid die weigert om echte actie te ondernemen en het bedrijfsleven dat door mag gaan met vervuilende winstmaximalisatie. XR eist in deze actieweek dat de overheid een burgerberaad instelt om een rechtvaardige transitie uit de klimaat- en ecologische crisis vorm te geven.
Wat is een burgerberaad?
In een burgerberaad overleggen burgers uit alle lagen van de samenleving over beleid. Met input van experts en ongehinderd door lobbyisten. Een burgerberaad kan zonder electorale of ideologische overwegingen op de lange termijn gerichte voorstellen doen die weldoordacht en rechtvaardig zijn. Een recent Burgerberaad in Frankrijk heeft stevig klimaatbeleid opgeleverd: Frankrijk neemt het bestrijden van klimaatverandering in de grondwet op, maakt wetten tegen ecocide en investeert 15 miljard euro in het vergroenen van de maatschappij.
Waarom een burgerberaad?
De coronacrisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: we kunnen en mogen niet terug naar normaal. Dit is het moment om écht aan de slag te gaan met een rechtvaardige klimaattransitie. Echter, de politiek weigert en geeft grootvervuilers nog steeds een beslissende stem. Onze overheid verkiest de economie boven de levens van mensen. Het Nederlandse klimaatakkoord gaat niet ver genoeg en we zijn ondanks de huidige maatregelen onderweg naar een opwarming van meerdere graden. Teruggaan naar normaal is kiezen voor de volgende crisis, een die onvoorstelbaar meer kapot gaat maken en die onomkeerbaar gaat zijn als we niet nu handelen.