Extinction Rebellion stelt sponsorrelatie Rijks met klimaatcrimineel ING met rookfakkels aan de kaak

01/04/2025

ING vormt smet op imago Rijksmuseum: “Ieder weldenkend mens zou zich voor sponsorrelatie schamen”

Op dinsdag 1 april rond 9.30 uur stelt Extinction Rebellion met twee rookfakkels in de aankomsthal de misdadige sponsorrelatie van het Rijksmuseum met ING aan de kaak. De gebruikte rookfakkels zijn veilig voor gebruik binnen en worden bijvoorbeeld gebruikt voor het testen van luchtfilters of voor special effects. Het is de zeventiende keer dat Extinction Rebellion actievoert tegen de sponsorrelatie en, als het Rijks grootvervuiler ING de hand boven het hoofd blijft houden, zeker niet de laatste. Overigens laat ook het Concertgebouworkest zich sponsoren door ING.

Woordvoerder Merlijn Runia: “Dat we op 1 april met rookfakkels in de aankomsthal van het Rijks staan is geen grap en helaas geldt hetzelfde voor de sponsorrelatie van het Rijks met ING. Door klimaatcrimineel ING de hand boven het hoofd te houden draagt het Rijks bij aan het verergeren van de klimaat- en ecologische crisis. ING financiert de fossiele industrie met miljarden en is medeverantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen. Ieder weldenkend mens zou zich ervoor schamen banden aan te gaan met zo’n misdadig bedrijf. Wij roepen het Rijks op de zijn eigen sponsorbeleid na te komen en de relatie met ING per direct te verbreken. Rijks, zeg NEE tegen ING!”

Nederlandse belastingbetaler is de hoofdsponsor van het Rijks
De sponsorrelatie met ING is niet noodzakelijk voor het voortbestaan van het Rijks. Sterker nog, de Nederlandse belastingbetaler en de bezoekers zijn de ware hoofdsponsors van het museum. In 2023 kreeg het Rijks bijna 39 miljoen euro aan subsidies, betaald van belastinggeld, en zorgden bezoekers voor bijna 56 miljoen euro inkomsten. De bijdrage van ING, daarentegen, wordt in 2023 geschat op zo’n 0,7 miljoen euro. Door de sponsorrelatie te verbreken zou het museum nog geen 0,6% van zijn inkomsten mislopen.

De sponsorrelatie met klimaatcrimineel ING druist in tegen het sponsorbeleid van het Rijks, dat zegt kunst te willen behouden voor toekomst, terwijl grootvervuiler ING die in gevaar brengt. Dat is waarom bezorgde kunstliefhebbers het volste recht hebben zich te bemoeien met het sponsorbeleid van het Rijks. ​​​​​​​

Rookfakkels en veiligheid
Zoals altijd neemt Extinction Rebellion een aantal maatregelen om te zorgen dat de actie veilig verloopt, waaronder het twee weken van tevoren aankondigen ervan. De gebruikte rookfakkels zijn veilig voor gebruik binnen. De specificaties hiervan worden aan het begin van de actie overhandigd aan de beveiliging van het Rijks. De actie vindt plaats in de aankomsthal van het Rijks, een grote en hoge ruimte, ver weg van de kunstwerken. Ook is er bewust gekozen voor een rustig moment ‘s ochtends vroeg, voor de rondleidingen beginnen.

​​​​​​​Artwashing geeft klimaatmisdadiger ING de ruimte
Dat grootvervuiler ING het Rijksmuseum sponsort is geniepig. Misdadige bedrijven zoals ING zijn altijd op zoek naar manieren om hun beleid schoon te poetsen. Als dit gebeurt door gebruik te maken van kunst heet dit Art washing. Het Rijksmuseum is niet de enige culturele instelling die zich daar schuldig aan maakt. Ook het Concertgebouworkest en het Nationaal Ballet laten zich door ING sponsoren.

ING: medeverantwoordelijk voor klimaatdoden
Door de fossiele industrie jaarlijks met miljarden te financieren is ING een van de aanjagers van de klimaat- en ecologische crisis en medeverantwoordelijk voor de gevolgen ervan. Mensen die hun huis moeten ontvluchten of omkomen door extreem weer, ecosystemen die worden vernietigd: ING heeft er in het verleden geld in gestoken en doet dat nog steeds. Ook kiest de bank ervoor bedrijven en landen die ernstige mensenrechtenschendingen begaan te financieren. Uit een recent SOMO-rapport blijkt niet alleen dat ING ruim 10 keer zoveel geld steekt in bedrijven die nieuwe olie- en gasvelden starten dan wat de bank zelf zegt, ook steekt het geld in gasbedrijven die nieuwe fossiele projecten starten, terwijl andere grote banken juist minder geld geven aan dit soort projecten.[1]

Zo liet De Volkskrant zien dat ING een van de geldschieters is die in 2014 een lening van 1,45 miljard euro aan Tsjaad verstrekte.[2] Een slechte, neokoloniale deal voor Tsjaad en dat is niet toevallig. Landen zoals Tsjaad hebben vaak niet de financiële expertise in huis om een dergelijke deal te doorzien. Sindsdien gaat het land gebukt onder een extreme schuldenlast met gigantische bezuinigen op bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs tot gevolg. 42% van de bevolking leeft in extreme armoede.

Bronnen
[1] https://www.somo.nl/nl/dieper-graven-in-ings-klimaatambitie-ings-eigen-cijfers-zijn-het-topje-van-de-smeltende-ijsberg/
[2] https://www.volkskrant.nl/economie/ing-profiteert-van-catastrofale-lening-aan-tsjaad-met-olie-als-onderpand~be2a00bc/

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join