Extinction Rebellion weigert Duurzame Dinsdag-prijs en roept sponsor ING op investeringen in de fossiele industrie te beëindigen

07/09/2021

Dinsdag won Extinction Rebellion de Duurzame Dinsdag-prijs. Een hele eer of … toch niet? XR weigert de prijs, want een prijs gesponsord door o.a. ING is niets om trots op te zijn. ING heeft in de afgelopen vijf jaar 44 miljard dollar (38 miljard euro) in de fossiele industrie gestoken en is daarmee medeverantwoordelijk voor de klimaatchaos op aarde. Extinction Rebellion roept ING op NU te divesteren uit fossiel en herstelbetalingen te doen voor aangerichte schade. Zie ook: https://www.fossilbanks.org/fossil-banks?bank=ing

Geen klimaatprijzen, maar KLIMAATACTIE
Duurzame Dinsdag is een jaarlijks initiatief waarbij het bedrijfsleven, NGO’s en burgerinitiatieven samenkomen om de politiek te laten zien dat “duurzaamheid leeft en geen ver-van-mijn-bed show is”. Deze editie werd naast ING ook gesponsord door o.a. LiDL supermarkten en Greenchoice Energie. Tijdens de speech waarin Extinction Rebellion de prijs weigerde greenwashte een rebel in een oranje ING-leeuw kostuum het decor.

XR woordvoerder: “Dertig jaar van petities tekenen, demonstreren, ‘groen stemmen’, klimaatakkoorden, internationale klimaattoppen en klimaatprijzen hebben niks opgeleverd. De uitstoot van broeikasgassen is alleen maar verder gestegen en de Aarde is alleen maar verder verwoest. ​​​​​​Het is absurd dat de duurzame sector zichzelf complimentjes uitdeelt. Geen klimaatprijzen, maar KLIMAATACTIE!

Klimaatrebellie 11 – 18 oktober
Om de overheid tot actie te dwingen organiseert Extinction Rebellion van 11 tot 18 oktober de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsactie voor het klimaat in de Nederlandse geschiedenis. Doordeweeks blokkeert Extinction Rebellion het politieke centrum van Nederland in Den Haag. In het weekend organiseert Extinction Rebellion een legaal programma waar zij samen met andere sociale bewegingen stilstaan bij de vraag hoe een rechtvaardige klimaattransitie eruit ziet. Extinction Rebellion eist dat de overheid Nederland op een rechtvaardige manier klimaatneutraal maakt in 2025.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join